Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Μετά τα Leopard… το ΓΕΣ “ψάχνεται” να εκσυγχρονίσει άρματα M60A3 TTS και M48A5 MOLF;

Στις 18 Μαΐου 2022, στη δικτυακή πύλη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανακοινώθηκε ότι «την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών του ΓΕΣ με εκπροσώπους της εταιρείας ΕΛΒΟ, στο πλαίσιο διερεύνησης των δυνατοτήτων εκσυγχρονισμού και αποστρατικοποίησης των αρμάτων μάχης M σειράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων (ΔΙΤ) του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), στον Αυλώνα, ενώ περιελάμβανε και επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΕΛΒΟ (σ.σ. αληθεύει ότι περιελάμβανε και αξιωματικό εν αποστρατεία για τον οποίο δεν έχουν παρέλθει τα τρία χρόνια από την αποστρατεία του όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία;) στις εγκαταστάσεις του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης (304 ΠΕΒ) στο Βελεστίνο Μαγνησίας, όπου διατηρούνται περί τα 400 άρματα Μ σειράς που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανοικτές πηγές ο Ελληνικός Στρατός (Ε.Σ.) διαθέτει σήμερα σε υπηρεσία 490 άρματα μάχης Μ σειράς:

>390 άρματα μάχης M48A5 MOLF. Προέρχονται από τον εγχώριο εκσυγχρονισμό αρμάτων M48A5 που έγινε σε δύο φάσεις, το 1992 (200 άρματα) και το 1994 (200 άρματα). Οι εργασίες του εκσυγχρονισμού εκτελέσθηκαν από το 304 ΠΕΒ και στο πλαίσιο τους εγκαταστάθηκε στα άρματα το Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) MOLF (MOdular tank Laser Fire-control system) της γερμανικής STN ATLAS Elektronik GmbH, νυν Rheinmetall Defence Electronics. Σημειώνεται, ότι το MOLF διαθέτει σε μεγάλο βαθμό κοινά μέρη με τα ΣΕΠ EMES 18 και EMES 15 που είναι εγκατεστημένα στα άρματα μάχης Leopard 1A5 και Leopard 2A4 αντίστοιχα.



>100 άρματα μάχης M60A3 TTS. Πρόκειται για τα εναπομείναντα από 312 άρματα μάχης του τύπου που παραλήφθηκαν το 1992 από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας «cascade» λόγω της συνθήκης για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE: Conventional Forces in Europe). Με την ίδια διαδικασία είχαν παραληφθεί και 359 άρματα μάχης M60A1 RISE/RISE Passive από τις ΗΠΑ που στο σύνολο τους αποσύρθηκαν το 2009.



Για τα άρματα M48A5 MOLF, η πρόταση της ΕΛΒΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί παραλλαγή της πρότασης εκσυγχρονισμού των αρμάτων M60A3 που έχει ήδη υποβληθεί στο ΓΕΣ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου πυρός (μέσω αντικατάστασης), των ηλεκτρο-οπτικών (διόπτρες αρχηγού πληρώματος και πυροβολητή), της θωράκισης, του συγκροτήματος ισχύος και της ανάρτησης.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η πρόταση της ΕΛΒΟ για τον εκσυγχρονισμό των M60A3 δεν περιλαμβάνει την αντικατάσταση του υφιστάμενου πυροβόλου διαμετρήματος των 105 χλστ. από πυροβόλο διαμετρήματος 120 χλστ., όπως έγινε στην περίπτωση των τουρκικών M60T Sabra αλλά είναι προφανές ότι αξιοποιεί την εκτεταμένη ισραηλινή εμπειρία στο εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης τύπου M60 (Magach 6, Magach 7, Sabra).

Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Ε.Σ. έχει ολοκληρώσει μελέτες σκοπιμότητας για τον εκσυγχρονισμό των M48A5 MOLF και M60A3 TTS ούτε αν έχουν καταρτιστεί επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αντικειμένων της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΕΛΒΟ ήταν και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 501 αρμάτων μάχης Leopard 1A5 που διαθέτει σε υπηρεσία ο Ελληνικός Στρατός.

Λεπτομέρειες για την πρόταση της ΕΛΒΟ δεν έγιναν γνωστές αλλά είναι βάσιμο να υποτεθεί ότι θα περιλαμβάνει κοινά συστήματα, όπως π.χ. το ΣΕΠ, με τις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των M60A3 TTS και M48A5 MOLF και πιθανά αφορά την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου πυρός, των ηλεκτρο-οπτικών (διόπτρες αρχηγού πληρώματος και πυροβολητή), της θωράκισης, του συγκροτήματος ισχύος και της ανάρτησης.



Ερωτήματα δημιουργεί και η περιεχόμενη στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφορά στο «πρόγραμμα «αποστρατικοποίησης» («demilitarization») αρμάτων μάχης του Ε.Σ. Η «αποστρατικοποίηση» αποτελεί συνέπεια της συνθήκης CFE που καθορίζει συγκεκριμένες εθνικές οροφές για κύριες κατηγορίες οπλικών συστημάτων (άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα πυροβολικού, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα) για τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη.

Στην ελληνική περίπτωση, η εθνική οροφή στα άρματα μάχης ανέρχεται σε 1.735. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανοικτές πηγές σήμερα ο Ε.Σ. διαθέτει σε υπηρεσία 1.364 άρματα μάχης (170 Leopard 2HEL, 183 Leopard 2A4, 501 Leopard 1A5, 390 M48A5 MOLF και 100 M60A3 TTS).

Μέχρι σήμερα το έργο της «αποστρατικοποίησης» των αρμάτων μάχης αναλάμβανε το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (304 ΠΕΒ) στο Βελεστίνο Μαγνησίας και το έχει υλοποιήσει με επιτυχία σε εκατοντάδες άρματα μάχης τύπων M47, M48A3, Leopard GR1 και Leopard 1V.

Μάλιστα κατά τη διαδικασία γινόταν και η ανάκτηση συγκροτημάτων, υποσυγκροτημάτων και εξαρτημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά σε ομοιότυπα ή παραπλήσιου τύπου άρματα και τα εναπομείναντα εκποιούνταν ως «άχρηστα μέταλλα» (scrap) μέσω διαγωνισμών προσφέροντας επιπλέον έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η ΕΛΒΟ ενδιαφέρεται για τη επιχειρηματική εμπλοκή της στην αποστρατικοποίηση των αρμάτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρχική προσφορά έχει υποβληθεί και από την υπηρεσία υποστήριξης και προμηθειών NSPA (NATO Support & Procurement Agency) για την εκτέλεση του έργου στις εγκαταστάσεις του 304 ΠΕΒ.

Εκ των πραγμάτων η κινητικότητα για το πρόγραμμα αποστρατικοποίησης αρμάτων εγείρει ερωτήματα αν και με ποια κριτήρια έχει αποφασισθεί η κατ’ αρχήν ανάθεση της αποστρατικοποίησης των αρμάτων σε φορείς εκτός του Ελληνικού Στρατού και βάσει ποιων στοιχείων εκτιμήθηκε ως πιο συμφέρουσα οικονομικά η ανάθεση σύμβασης για το έργο και συνεπώς η καταβολή συμβατικού τιμήματος.

ΠΗΓΗ defence-point 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου