Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Έμφαση στην ενέργεια από Τσούνη

Την αύξηση της σημασίας της Ελλάδας για τις ΗΠΑ τόσο ως προς τη γεωπολιτική διάσταση όσο και στο πεδίο των επενδύσεων υπογράμμισε χθες ο νέος πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης. 

Βασίλης Νέδος

Την αύξηση της σημασίας της Ελλάδας για τις ΗΠΑ τόσο ως προς τη γεωπολιτική διάσταση όσο και στο πεδίο των επενδύσεων υπογράμμισε χθες ο νέος πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στους διπλωματικούς συντάκτες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Λίγο νωρίτερα ο κ. Τσούνης αντάλλαξε ρηματικές διακοινώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ολοκληρώνοντας το τυπικό σκέλος των διαδικασιών που αφορά την ενεργοποίηση της νέας πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε εκτενώς στην πολύ καλή ατμόσφαιρα που επικράτησε στην Ουάσιγκτον κατά τη διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσούνης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ιδιαίτερα την πολύ γρήγορη αντίδραση της Αθήνας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς η Ελλάδα υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που τις υιοθέτησε.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ανέφερε πως μέσω Ελλάδας ηλεκτρικό ρεύμα θα μπορούσε να φθάνει μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Εκανε ιδιαίτερα εκτενή μνεία λέγοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο ενέργειας, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις μονάδες επαναϋγραεριοποίησης, στη μεταφορά LNG, στη χρήση αγωγών. Κυρίως, όμως, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στη διασύνδεση του δικτύου της Ελλάδας με καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Επ’ αυτού σημείωσε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταφέρεται στην Ελλάδα και από εκεί στα Βαλκάνια με σκοπό να φθάνει έως την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ο κ. Τσούνης κλήθηκε να απαντήσει και για τα ελληνοτουρκικά, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την ελληνοαμερικανική σχέση. Αναφερόμενος στον EastMed σημείωσε ότι είναι πρωταρχικά απόφαση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, αποφεύγοντας να σχολιάσει. Και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται αναφανδόν υπέρ των σχεδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης (interconnectors) ακριβώς διότι είναι βιώσιμη λύση από πλευράς χρόνου και κόστους. Υπογράμμισε ακόμα ότι ο διορισμός του από τον πρόεδρο των ΗΠΑ έρχεται σε μια στιγμή που η γεωπολιτική σχέση Αθήνας – Ουάσιγκτον είναι «ακλόνητη», με τον ίδιο να αποτελεί έναν άνθρωπο που προέρχεται «από τον κόσμο των επιχειρήσεων» ακριβώς για να ενισχύσει αυτή την πτυχή.

ΠΗΓΗ kathimerini

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου