Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Χάνουν συνεχώς έδαφος οι Ουκρανοί στο Donbass, θέμα χρόνου να πέσει το Luhansk – Το 70% Kherson, Zaporizhia θέλουν Ρωσία

 

Εν τω μεταξύ χάνουν συνεχώς έδαφος οι Ουκρανοί στο Donbass και είναι θέμα χρόνου να πέσει το LuhanskΟι κάτοικοι των απελευθερωμένων περιοχών της Ουκρανίας εκφράζουν ενεργά την επιθυμία να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια.

Περίπου το 70% των κατοίκων της Kherson, της Zaporizhia, καθώς και μέρους των περιοχών του Mykolaiv θέλουν να έχουν ρωσικό διαβατήριο εξέλιξη ειδικά στην νότια Ουκρανία υποδηλώνει το ρωσικό σχέδιο επέκτασης…

Εν τω μεταξύ χάνουν συνεχώς έδαφος οι Ουκρανοί στο Donbass και είναι θέμα χρόνου να πέσει το Luhansk

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να ολοκληρώσουν μια ενιαία μεγάλη περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και αντ' αυτού προσπαθούν να εξασφαλίσουν μικρότερες περικυκλώσεις - επιτρέποντάς τους να επιτυγχάνουν συνεχώς κέρδη.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να επιτύχουν πολλές ταυτόχρονες περικυκλώσεις μικρών θυλάκων ουκρανικών δυνάμεων στις περιφέρειες Donetsk και Luhansk: την ευρύτερη περιοχή Severodonetsk (συμπεριλαμβανομένων των Rubizhne και Lysychansk), Bakhmut - Lysychansk, γύρω από το Zolote (ακριβώς βορειοανατολικά της Popasna) και γύρω από τα ουκρανικά οχυρά στην Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να προωθούν σταθερά τις προσπάθειές τους σε αυτές τις διαφορετικές περικυκλώσεις καθημερινά.
Ο Επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας Luhansk, Serhiy Haidai, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έλεγχαν μόνο περίπου το 10% της περιφέρειας Luhansk στις 15 Μαΐου (σε σύγκριση με το 30% πριν την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022).
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει περισσότερο έδαφος την τελευταία εβδομάδα ωστόσο έχουν εγκαταλείψει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Izyum και επικεντρώνοντας τις βασικές πόλεις της πρώτης γραμμής….

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν παρατεταμένες αστικές μάχες εάν περικυκλώσουν επιτυχώς το Severodonetsk (καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις δεσμεύουν σημαντικό αριθμό στρατευμάτων, πυροβολικού και αεροσκαφών τους για να νικήσουν τους Ουκρανούς υπερασπιστές στην Περιφέρεια Luhansk και πιθανότατα τραβούν τους απαραίτητους πόρους από τον άξονα Izyum, τις αμυντικές θέσεις γύρω από την πόλη Kharkiv, την πόλη Donetsk και την περιοχή Zaporizhia.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία προχωρούν αργά επειδή οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να δώσουν στους αμάχους την ευκαιρία να εκκενώσουν.
Ο Διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Naryshkin δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος της ρωσικής επίθεσης είναι να διασφαλίσει ότι ο «ναζισμός» «100% θα εξαλειφθεί»
Οι δηλώσεις των Naryshkin και Shoigu δείχνουν ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι πιθανό να θέτουν όρους για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία προκειμένου να δικαιολογήσουν την πιο αργή πρόοδο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να περικυκλώσουν μεγάλους ουκρανικούς σχηματισμούς στην ανατολική Ουκρανία και αντ' αυτού προσπαθούν να εξασφαλίσουν μικρότερες περικυκλώσεις και να επικεντρωθούν στο Severodonetsk.

Αυτή η αλλαγή στη ρωσική προσέγγιση επιτρέπει σταδιακές προόδους - αλλά με κόστος εγκατάλειψης πολλών προβλεπόμενων γραμμών προέλασης και εγκατάλειψης της επιδιωκόμενης βαθιάς περικύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα πραγματοποιούν ελεγχόμενη απόσυρση νοτιοδυτικά της Popasna κοντά στο Bakhmut για να προστατεύσουν τις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού από τις ρωσικές επιθέσεις στα νοτιοανατολικά του Bakhmut.

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές στη Μαριούπολη ανακοίνωσαν ότι θα διενεργήσουν δίκες εγκλημάτων πολέμου εναντίον Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη σε μια πιθανή προσπάθεια να ενισχύσουν τον δικαστικό έλεγχο της πόλης και να υποστηρίξουν με στοιχεία, ουκρανικά εγκλήματα.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν την Ternova στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv και επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν αμυντικές θέσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα ενάντια στην ουκρανική αντεπίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις σχηματίζουν εφεδρεία και αναπτύσσουν πυραυλικά συστήματα S-400 στη βορειοδυτική Κριμαία για να ενισχύσουν τον νότιο άξονα.

Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις νότια του Izyum στις 24 Μαΐου, αλλά συνέχισαν να αναγνωρίζουν τις ουκρανικές θέσεις στην περιοχή.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ετοιμάζονται να επαναλάβουν μια επίθεση προς το Slovyansk και ανέπτυξαν πρόσθετες μονάδες πυροβολικού στις νότιες γειτονιές του Izyum.
Αξιωματούχος του Izyum, Maxim Strelnik, ισχυρίστηκε ότι πάνω από 20.000 Ρώσοι ή 25 τακτικές ομάδες τάγματος (BTGs) ετοιμάζονται να επαναλάβουν μια μεγάλη περικύκλωση ουκρανικών στρατευμάτων από το βορρά
Οι ρωσικές μονάδες γύρω από το Izyum είναι πιθανώς πολύ υποβαθμισμένες και είναι πολύ απίθανο η Ρωσία να λειτουργεί είκοσι πέντε BTG πλήρους ισχύος (σε 800-900 άτομα προσωπικό ανά BTG, αυτό θα ήταν 20.000-22.500 άτομα συνολικά).

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν προτεραιότητα στις επιθέσεις εναντίον του Lyman αντί του Slovyansk στις 24 Μαΐου, πιθανότατα για να υποστηρίξουν μια περικύκλωση ουκρανικών στρατευμάτων βορειοδυτικά του Severodonetsk.
Τα φιλορωσικά στρατιωτικά κανάλια Telegram σημείωσαν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις πληρεξουσίου έχουν υιοθετήσει μια νέα στρατηγική εγκαταλείποντας τις επιθέσεις προς το Slovyansk και το Barvinkove υπέρ της Μάχης για το Severodonetsk.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Denis Pushilin ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση στο Lyman αλλά ισχυρίστηκαν ότι είχαν καταλάβει μόνο το βόρειο μισό της πόλης.
Ορισμένα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σφοδρά το Lyman στις 23 Μαΐου, πιθανότατα ως προετοιμασία για μια επίθεση στην πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χερσαίες επιθέσεις σε οικισμούς περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Severodonetsk, αλλά δεν έχουν φτάσει στην πόλη.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σημείωσε ότι οι ρωσικές προελεύσεις προς το Severodonetsk από το Rubizhne και οι προελάσεις από τα νοτιοδυτικά παραμένουν χωρισμένες κατά περίπου 25 χιλιόμετρα, και οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να είναι σε θέση να περικυκλώσουν το Severodonetsk τις επόμενες ημέρες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελεγχόμενη απόσυρση νοτιοδυτικά της Popasna για να υπερασπιστούν τις ουκρανικές χερσαίες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) στο Bakhmut έναντι των ρωσικών επιθέσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Svitlodarsk, περίπου 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Popasna , αφού οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν και κατέστρεψαν μια γέφυρα και ένα φράγμα πάνω από τη δεξαμενή Myronivskyi στις 23 Μαΐου.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν ακριβώς βορειοανατολικά και ανατολικά της Popasna, με πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν την άφιξη των ενισχύσεων για να υποστηρίξουν την ώθηση προς τους αυτοκινητόδρομους Lysychansk και Bakhmut.

Νότιος Άξονας, στο επίκεντρο η Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ενισχύουν τις θέσεις τους στον Νότιο Άξονα, αλλά δεν έκαναν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση στις 24 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία σχηματίζουν εφεδρεία και ένας εκπρόσωπος της Στρατιωτικής Διοίκησης της Οδησσού δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να αναπτύσσουν πυραυλικά συστήματα S-400 στη βορειοδυτική Κριμαία.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ουκρανικές θέσεις στις περιφέρειες Kherson, Zaporizhia και Dnipropetrovsk στις 24 Μαΐου, αλλά δεν συμμετείχαν σε ενεργές χερσαίες επιθέσεις.
Οι πρόσφατες ενέργειες της Ουκρανίας στην περιφέρεια Zaporizhia συνεχίζουν να πιέζουν τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν τις ενέργειες για την ενίσχυση του διοικητικού ελέγχου των κατεχόμενων περιοχών.
Οι αρχές κατοχής στο Kherson, στο Berdyansk και στη Melitopol δήλωσαν ότι και οι δύο πόλεις θα συμπεριληφθούν στη ζώνη του ρουβλίου.

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ενισχύουν την ομάδα τους βόρεια της πόλης του Kharkiv για να αποτρέψουν περαιτέρω προέλαση της ουκρανικής αντεπίθεσης προς τα ρωσικά σύνορα.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να δεσμεύσουν στοιχεία της 1ης Στρατιάς Αρμάτων στο Βόρειο Kharkiv στο εγγύς μέλλον.

Οι Ρώσοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Severodonetsk και το Lysychansk τουλάχιστον από τα νότια, πιθανώς εστιάζοντας στην αποκοπή του τελευταίου αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Severodonetsk - Lysychansk με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν παρατεταμένες επιχειρήσεις στη Νότια Ουκρανία.






www.bankingnews.gr

ΠΗΓΗ https://www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου