Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Χαστούκι από τον δικαστή στον εισαγγελέα

 ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Γιατί να πω ψέματα, ενθουσιάστηκα πραγματικά μόλις είδα την είδηση και δεν αμφέβαλα καθόλου για την ορθότητά της. Τι ήταν η είδηση; Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε οδηγίες, λέει. Το Μοναστήρι του Μπέλαμπαϊς γίνεται τζαμί, λέει! Ετοιμάστηκε ένα σχέδιο παίρνοντας ως παράδειγμα το τζαμί της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αφαιρεθεί το καμπαναριό του μοναστηριού και στη θέση του θα προστεθούν τέσσερις μιναρέδες με δύο εξώστες ο καθένας. Η προσφορά γι’ αυτό, όπως οι άλλες προσφορές, θα ανοίξει στην Άγκυρα, λέει. Επιπλέον, σχεδιάζουν να φτιάξουν και από ένα εντυπωσιακό τζαμί στις βουνοκορφές του Αγίου Ιλαρίωνα, του Βουφαβέντο και της Καντάρας. Στο μεταξύ, λέει, ρίχθηκε και η ιδέα να γκρεμιστούν τα ερείπια της Σαλαμίνας και να ανεγερθεί στη θέση τους «συγκρότημα με τζαμί Σελαμί Μπέι».

Δεν είναι απίστευτα πράγματα. Μπορεί να κάνει τα πάντα ο Ταγίπ Ερντογάν, που δεν αντιμετώπισε απολύτως κανένα σοβαρό εμπόδιο για τα βήματα που έκανε στην Κύπρο. Άνοιξε άνετα το 3,5 τοις εκατό του κλειστού Βαρωσιού και δεν μπορεί να τα κάνει αυτά; Όταν κοίταξα προσεχτικά την είδηση, αντιλήφθηκα ότι είναι είδηση της «The Mandıra Times». «Οι Καιροί της Μάντρας». Είναι δουλειά του δικού μας του Μαχμούτ. Έστω και αν δεν είναι αληθή, συνόψισε πολύ καλά την κατάστασή μας.

Ναι, αυτή είναι η τελευταία κατάσταση που περιήλθαμε. Πέρασαν στην επίθεση για να κάνουν και στην Κύπρο ό,τι κάνουν στην Τουρκία. Επέλεξαν προσεκτικά τους ανθρώπους που θα εκπληρώνουν αψεγάδιαστα τις εντολές τους και τους έβαλαν να καθίσουν πάνω στο κεφάλι μας. Θέλουν μηνιαία έκθεση για να δουν αν εκπληρώνονται αυτές οι εντολές. Άρχισαν τη δουλειά από τις συντεχνίες και τα ΜΜΕ. Έδειξαν τον δρόμο των νέων φυλακών σε όποιον δεν σωπαίνει. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κινητοποιήθηκε για να μετατρέψει την Τουρκία σε Ισλαμική Δημοκρατία και να γράψει το όνομά του στην ιστορία ως του ιδρυτή ενός νέου κράτους, στοχεύει να φέρει και την Κύπρο στην κατάσταση που θέλει μέχρι τότε. Μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν φανερό ότι ο Έρντογαν θα γινόταν πιο τολμηρός. Ο κατακτητής μας στην Κύπρο, από τη μια εμφανίστηκε ως «πρέσβης ειρήνης» σε αυτό τον πόλεμο και από την άλλη αύξησε την αξία του στα μάτια της Δύσης. Η Δύση δεν βλέπει τίποτε άλλο εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία πλέον. Ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται κατάφορα στην Τουρκία, ούτε ο δικτατορικός φασισμός, ούτε οι πολιτικοί κρατούμενοι, ούτε οι κινήσεις που κάνει στο Βαρώσι στην Κύπρο, ούτε η καταπίεση που δέχονται οι Τουρκοκύπριοι και άλλα παρόμοια τη νοιάζουν! Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξέχασε καν ότι ολόκληρη η Κύπρος είναι Ευρωπαϊκή Ένωση! Εγκατέλειψε πλήρως στο έλεος του Ταγίπ Ερντογάν τους πολίτες της Τουρκοκύπριους. Μάλιστα, μαζί με την Αμερική φαίνεται σαν να συναινεί στα δύο κράτη στο νησί. Δεν ενδιαφέρουν καθόλου την Ευρωπαϊκή Ένωση οι όροι που επιβάλλει αυτή τη στιγμή η Τουρκία στην κοινότητά μας; Ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε τόσο τολμηρός που μπορεί να απαιτεί να επιστραφεί σε αυτόν μια βουλεύτρια κουρδικής καταγωγής στο σουηδικό Κοινοβούλιο!

Κοιτάξτε τι άλλα πράγματα συμβαίνουν. Εντατικοποιήθηκαν στην Κύπρο οι ποινικές αγωγές. Η δικηγόρος Μινέ Ατλί, πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, οδηγήθηκε άρον-άρον στο δικαστήριο επειδή πρόσβαλε τον Τατάρ, λέει. Η Μινέ ήταν μία από τις δύο δικηγόρους  της εφημερίδας μας στη γνωστή δίκη με τη γελοιογραφία και γι’ αυτό υπάρχει ιδιαίτερη εχθρότητα έναντί της. Το γεγονός ότι θα οδηγείτο σε δίκη για αποζημιώσεις της γνωστοποιήθηκε από την αστυνομία το πρωί της ίδιας μέρας. Γιατί; Δεν πρέπει να γίνεται ειδοποίηση γι’ αυτό τουλάχιστον μερικές μέρες προηγουμένως; Είναι φανερό πως ήθελαν να την πιάσουν απροετοίμαστη. Γιατί δίκη για αποζημιώσεις; Επειδή, λέει, φοβήθηκε και μπορεί να φύγει από τη χώρα! Κοιτάξτε κατάσταση, κοιτάξτε προσβολή. Τι είδους κλίμα δημιουργούν γνωρίζοντας ότι κανένας μας δεν θα φύγει από καμία δίκη. Εγώ το θεωρώ προσβολή αυτό. Αν και ακόμα και ο αστυνομικός μάρτυρας στη δίκη δεν επιβεβαίωσε ότι η Μινέ θα μπορούσε να φύγει, η εισαγγελία πάλι επέμεινε. Ζήτησε να κατασχεθούν οι ταυτότητές της και να απαγορευθεί η έξοδός της στο εξωτερικό. Ζήτησε να εμφανίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στην αστυνομία. Και φυσικά, εγγύηση σε μετρητά. Ο δικαστής τα απέρριψε όλα. Απέρριψε όλες αυτές τις απαιτήσεις της εισαγγελίας και άφησε ελεύθερη τη Μινέ για να δικαστεί χωρίς να κρατείται με προσωπική εγγύηση 50 χιλιάδων λιρών. Η εισαγγελία ζήτησε και πενταετή φυλάκιση. Την υπεράσπιση της Μινέ ανέλαβαν εθελοντικά 17 δικηγόροι που γέμισαν την αίθουσα του δικαστηρίου.

Κοίτα καλά Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εδώ δεν υπάρχουν οι δικαστές που ξέρεις. Ό,τι και να κάνεις στην Κύπρο, όσο πληθυσμό και αν στοιβάξεις, όσους κόλακες και αν μαζέψεις γύρω σου. Εδώ δεν είναι Τουρκία, είναι Κύπρος. Εμείς είμαστε οι πανδοχείς και εσύ ο ταξιδιώτης. Πες στον υπάλληλό σου να γράψει την έκθεσή του!

ΠΗΓΗ politis.com.cy

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου