Τη Δευτέρα, ο Σολτς δήλωσε ότι τέτοιες κρυφές αλλαγές συνόρων δεν θα γίνονταν αποδεκτές από τη Δύση, εάν η Ουκρανία αντιδρούσε σε αυτές. [EPA-EFE/ddp / POOL]
Η Ρωσία δεν θα τη γλιτώσει προσπαθώντας να επανασχεδιάσει τα σύνορα της Ουκρανίας δημιουργώντας γεγονότα στο έδαφος και περιμένοντας το Κίεβο και τους συμμάχους του, δήλωσε τη Δευτέρα (16 Μαΐου) ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επιμένοντας ότι η Δύση δεν θα ανεχθεί μια «δικτατορική», ή υπαγορευμένη, ειρήνη που θα επιβληθεί στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίεβο δεν θα ανταλλάξει εδάφη για την ειρήνη με τη Ρωσία, λέγοντας στην ιταλική τηλεόραση RAI ότι του ζητήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό.
Στη συνέντευξη ο Ζελένσκι απέκλεισε προτάσεις – τις οποίες απέδωσε στο Παρίσι – ότι η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για χάρη της εξασφάλισης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που θα επιτρέψει στον Πούτιν να σώσει τα προσχήματα.
«Φύγετε από αυτό το έδαφος που έχετε καταλάβει από τις 24 Φεβρουαρίου», είπε. «Αυτό είναι το πρώτο ξεκάθαρο βήμα για να μιλήσουμε για οτιδήποτε».
Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο είχε προσφερθεί να κρατήσει την Κριμαία εκτός συνομιλιών προς το παρόν, αν περιπλέξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου ή αν κάνει πιο περίπλοκες τις συνομιλίες μεταξύ αυτού και του Πούτιν. Αλλά πρόσθεσε: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η γαλλική κυβέρνηση διέψευσε ότι είχε γίνει οποιαδήποτε τέτοια πρόταση για εδαφικές παραχωρήσεις.
Τη Δευτέρα, ο Σολτς δήλωσε ότι τέτοιες κρυφές αλλαγές συνόρων δεν θα γίνονταν αποδεκτές από τη Δύση, εάν η Ουκρανία αντιδρούσε σε αυτές.
«Υπάρχει μόνο μία διέξοδος για τη Ρωσία και αυτή είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία», δήλωσε στην τηλεόραση RTL. «Και αυτό δεν σημαίνει μια δικτατορική ειρήνη, παίρνοντας ένα κομμάτι εδάφους και λέγοντας μετά «υπογράψτε εδώ».
«Και επίσης δεν θα λειτουργήσει όπως στην περίπτωση της Κριμαίας, όπου ο πόλεμος έχει τελειώσει με την έννοια ότι δεν υπάρχουν πλέον πυροβολισμοί, αλλά έχουν χαραχθεί νέα σύνορα και στη συνέχεια περιμένουν μέχρι να επανέλθουν όλα στην κανονικότητα», πρόσθεσε.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και έκτοτε διεκδικεί κυριαρχία επί της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας. Ο ισχυρισμός της Ρωσίας απορρίπτεται από το Κίεβο και όλες τις χώρες εκτός από μια χούφτα άλλες.
Οι παραδόσεις όπλων για να βοηθηθεί η Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τη ρωσική εισβολή και οι κυρώσεις κατά της Μόσχας είχαν σχεδιαστεί για να καταστήσουν σαφές ότι «μια συμφωνία με την Ουκρανία είναι αναπόφευκτη και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει ο πρόεδρος (Πούτιν)».
Η Μόσχα αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να απαλλάξει τη χώρα από τους ναζί, ένας ισχυρισμός που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του λένε ότι αποτελεί αβάσιμη πρόφαση για έναν απρόκλητο πόλεμο.
EURACTIV.com with Reuters | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου