Με πλήρη ενημέρωση από το Αεροπορικό Επιτελείο και έχοντας λάβει το «καταπράσινο» φως από τα κορυφαία «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας για την ανάγκη απόκτησης του «Stealth» μαχητικού 5ης γενιάς F-35 ταξίδεψε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τελευταίο διάστημα από την ημέρα που «κλείδωσε» το ταξίδι στην Αμερική και η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν οι επαφές του
πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία του ΓΕΑ ήταν συνεχείς.Ακόμα και λίγες μόλις ώρες πριν απογειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμπεριλαμβάνει στις αποσκευές του τον «φάκελο F-35» προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Η Πολεμική Αεροπορία όχι απλά άναψε «καταπράσινο» φως όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από ανώτατες πηγές στην απόκτηση του «Stealth» μαχητικού αλλά τόνισε στην πολιτική ηγεσία ότι δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο ιδανικό «timing» προκειμένου τα Ελληνικά «φτερά» να κάνουν το άλμα το οποίο θα εκτινάξει την υπεροχή της HAF έναντι της Τουρκικής αεροπορίας. Με τα Ελληνικά «γεράκια» να αλλάζουν εποχή προσθέτοντας στη “φαρέτρα” τους το πιο ισχυρό αεροπορικό όπλο της Δύσης την ώρα που οι γείτονες αντιλαμβάνονται το ξεκάθαρο μειονέκτημα τους και δίνουν μάχη για να αγοράσουν και να εκσυγχρονίσουν F-16.
Το Αεροπορικό Επιτελείο φέρεται να τόνισε στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ ότι είναι πανέτοιμο έπειτα από την ενσωμάτωση των Rafale στο οπλοστάσιο τους να κερδίσουν και το μεγάλο στοίχημα με μαχητικό του μέλλοντος το οποίο αποκτούν η μία μετά την άλλη οι μεγάλες αεροπορίες της Δύσης. Με την HAF να έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι μπορεί να προηγείται τεχνολογικά έναντι των Τούρκων. Αφού το επίπεδο ιπτάμενων και τεχνικών αποτελεί εγγύηση για να κάνει άλματα τα οποία της εξασφαλίζουν το «Αίεν Υψικρατείν».
Στόχος τον οποίο δεν κρύβει το Αεροπορικό Επιτελείο είναι στις αρχές της επόμενης δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει ήδη μια ετοιμοπόλεμη Μοίρα F-35 και να προχωρά στην απόκτηση μιας δεύτερης. Άλλωστε θα υπάρχουν τόσο οι υποδομές όσο και η τεχνογνωσία ώστε η ενσωμάτωση μιας ακόμη Μοίρας να αποτελεί την φυσιολογική συνέχεια η οποία θα είναι τόσο επιχειρησιακά όσο και οικονομοτεχνικά συμφέρουσα. Άλλωστε το κόστος χρήσης του F-35 υπολογίζεται σχεδόν ίδιο με αυτό του Rafale όπου και εκεί στόχος είναι η απόκτηση μιας επιπλέον Μοίρας.
Όμως και σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμά ότι αυτό είναι το ιδανικό «timing» για μια συμφωνία με τις ΗΠΑ στο «νωπό» απόηχο της Αμυντικής Συμφωνίας με την Ουάσιγκτον η οποία υπερψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί «όπλο» στις αποσκευές του Πρωθυπουργού.
Τα επόμενα βήματα θα είναι η αποστολή στη ΗΠΑ έγγραφου ενδιαφέροντος μέσω LOR. Με την απάντηση μέσω LOA των Αμερικανών να φτάνει στην Αθήνα σε περίπου ενάμιση χρόνο και τη σχετική συμφωνία να υπογράφεται τους αμέσως επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση στη γραμμή παραγωγής της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin οι πρώτες παραδόσεις μπορούν να αρχίσουν σε περίπου πέντε χρόνια όμως η MDCA προβλέπει διευκολύνσεις στην Ελλάδα.
Με το ζητούμενο πλέον για την Αθήνα και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό εμπόδιο να είναι το χρηματοδοτικό. Η Ελληνική κυβέρνηση ποντάρει επίσης στην MDCA ώστε να ξεπεράσει και αυτό τον «σκόπελο» και ζητά ευνοϊκή χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ με αποπληρωμή σε βάθος χρόνου και έναρξη με την παράδοση των πρώτων μαχητικών.
ΠΗΓΗ newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου