Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Αντιδράσεις στο τουρκικό πρωτόκολλο…«προσάρτησης» Ανησυχία προκαλεί το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων. Εμπεριέχει διατάξεις που περιστέλλουν ελευθερίες. Αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Ανησυχία προκαλεί το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων. Εμπεριέχει διατάξεις που περιστέλλουν ελευθερίες. Αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση.

Άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου από την Τουρκία  αποτελεί το νέο «πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας» μεταξύ της Άγκυρας και της «κυβέρνησης» των Τουρκοκυπρίων. Το πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφηκε στις 14 Απριλίου αλλά κρατήθηκε μυστικό μέχρι τις 20 Μάϊου,  περιλαμβάνει πρόνοιες που μεταφέρουν πρακτικές που εφαρμόζονται στην Τουρκία, στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ενδεικτικά η συμφωνία προνοεί για την προώθηση «νομικών ρυθμίσεων» σχετικά με την παρεμπόδιση των ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών και τον περιορισμό στο δικαίωμα της συνάθροισης και διαδήλωσης. Επίσης φαίνεται ότι ο στόχος της επιβολής του πολιτικού Ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εξυπηρετείται με προβλέψεις που αφορούν την προώθηση νομοθεσιών για «ενίσχυση των δεσμών σε τομείς που πηγάζουν από κοινές ιστορικές, θρησκευτικές και πνευματικές αξίες».

Ενδεικτικές του πνεύματος του πρωτοκόλλου είναι και οι πρόνοιες που πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης. Χαρακτηριστική η πρόβλεψη για συνεργασία της «κυβέρνησης» με την Τουρκία «ενάντια στην παραπληροφόρηση σε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αλλά και η ποινικοποίηση δημοσιογραφικών σχολίων που θα θεωρούνται προσβλητικά.  

Αντιδράσεις και ξύλο στη «βουλή» 

Ερντογάν Τατάρ 2021

Ο Ερντογάν στα κατεχόμενα, Ιούλιος 2021

Η αποκάλυψη των προνοιών του πρωτοκόλλου προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για νέα παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Τουρκοκυπρίων.

Η τοποθέτηση του Τουφάν Ερχιουρμάν έγινε στην διάρκεια μια φορτισμένης συνεδρίασης στην τ/κ «βουλή», όπου βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιάστηκαν στα χέρια με βουλευτές της αντιπολίτευσης, μετά την προσπάθεια βουλευτή του αριστερού ΡΤΚ να ανέβει στο βήμα με φανέλα που έγραφε «Όχι» στο πρωτόκολλο.

Μεγάλες αντιδράσεις προκλήθηκαν και σε επίπεδο συντεχνιών με την συντεχνία των Τ/κ δασκάλων να καλεί την Τουρκία να σταματήσει να προσπαθεί να αλλάξει τους Τουρκοκύπριους ενώ η συντεχνία των εργαζομένων στην αρχή ηλεκτρισμού ανακοίνωσε πως δεν αναγνωρίζει «το πρωτόκολλο της προσάρτησης και της προδοσίας».  

Απαράδεκτες πρόνοιες λέει η Κομισιόν  

Σε σχέση με τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου που αφορούν την ελευθερία του τύπου τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την χρήση του ποινικού δικαίου ως εργαλείου άσκησης πίεσης σε επικριτικές φωνές. «Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου αποτελούν απαραίτητα θεμέλια για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΠΗΓΗ dw.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου