Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, η Τουρκία επιστρέφει στην τακτική των παράνομων NAVTEX, σχεδιάζοντας υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.
Μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου.
Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Γιατί θα κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο μέχρι τις τουρκικές εκλογές
Η Αθήνα έχει αντιληφθεί τόσο τους λόγους, όσο και τη διάρκεια της νέας τουρκικής όξυνσης των διμερών σχέσεων. Δεν είναι μόνο η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε κι εκείνος να πραγματοποιήσει, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν του έχει απευθύνει πρόσκληση, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Είναι κυρίως το ότι ο Ερντογάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, αλλά και το μέλλον της ίδιας της χώρας του, προκειμένου να βελτιώσει τις ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής του.
FT: Προς το συμφέρον Ερντογάν ένα κλίμα έντασης
Χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος των Financial Times, Βόλφγκανγκ Μούντσαου, παρατηρεί -γράφοντας στο Eurointelligence- ότι αυτή την περίοδο, η Τουρκία έχει τον ρόλο του ταραχοποιού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Άσκησαν βέτο σε οποιαδήποτε πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία... Η σύγκρουσή τους με την Ελλάδα επιστρέφει στο σημείο βρασμού μετά από μια σύντομη περίοδο ύφεσης».
Παράλληλα, αφού αναφέρεται στην προσπάθεια αναβάθμισης των F-16, στην οργή της Άγκυρας για την προμήθεια F-35 από την Ελλάδα, καθώς και στην επίθεση που ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε στις κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας, συμπεραίνει: «Πολιτικά, είναι προς το συμφέρον του Ερντογάν να καλλιεργήσει ένα κλίμα έντασης. Οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν νωρίτερα από το 2023 και αυτές οι διεθνείς εντάσεις βοηθούν στην απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης από τις οικονομικές δυσκολίες και άλλα εσωτερικά ζητήματα…».
Ακολουθώντας την παραδοσιακή πολιτική της Τουρκίας στα εξωτερικά θέματα, δηλαδή τη δημιουργία θεμάτων εκ του μη όντος, προκειμένου να δει η Άγκυρα τον βαθμό, το εύρος και την ένταση των αντιδράσεων, που δημιουργούν αυτές οι ενέργειές της, αντιλαμβάνεται ότι μόνη η επανάληψη των πειρατικού τύπου «περιοδειών» των δήθεν ερευνητικών σκαφών, όπως του «Ορούτς Ρέις» το 2020, σε περιοχές του Αιγαίου που η Τουρκία βαπτίζει «αμφισβητούμενες», απλώς θα επιδεινώσει την εικόνα της χώρας χωρίς να δώσει πρόσθετους πόντους στην προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν.
Τι εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοιΕτσι, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η Τουρκία δείχνει να θέλει να συνδυάσει τις «έρευνες» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με τη νέα, παράλογη αξίωσή της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ή για δήθεν ύπαρξη θέματος με την ελληνική κυριαρχία σε αυτά.
Δευτερεύων σκοπός της Άγκυρας, λένε οι ίδιες πηγές, είναι η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας σε μερικά από τα πιο τουριστικά ελληνικά νησιά, όπως αυτά του ανατολικού Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Χίος, Λέσβος κ.λπ.), προκειμένου να μειώσουν το φετινό διεθνές τουριστικό ρεύμα προς αυτά, προς όφελος των τουρκικών παραλίων.
Η αναλυτική, τετρασέλιδη επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ, στην οποία αποδομεί μία προς μία τις τουρκικές θέσεις, παραθέτοντας διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και αποσπάσματα από τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ήταν κάτι που επίσης προκάλεσε την οργή των Τούρκων, χωρίς όμως να ανατρέψει τη στρατηγική της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση με την Αθήνα.
Η νέα περίοδος οξύτητας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμάται ότι θα εξελίσσεται έως τις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, τις οποίες ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν προκηρύξει εντός του 2022 και όχι στο τέλος της θητείας του το 2023.
Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση, χωρίς να κλείνει το παράθυρο του διαλόγου, εάν η Άγκυρα συνετιστεί και αντιληφθεί ότι το κοινό συμφέρον επιβάλλει ειλικρινή διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Ωστόσο, η Αθήνα πορεύεται επίσης «με μηδενική αφέλεια» κατά παλαιότερη δήλωση του Νίκου Δένδια, καθώς αντιλαμβάνεται τις επιθυμίες και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.
ΠΗΓΗ imerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου