Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έχει ως γνωστό αποστείλει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις προτάσεις του, ως απάντηση σε αυτές που έχουν προ πολλού διαβιβασθεί από την ελληνική κυπριακή πλευρά. Τα γνωστά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι προτάσεις Τατάρ στάλθηκαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών και όχι απευθείας. Και μάλιστα στάλθηκαν μέσω της Γραμματείας του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη και από εκεί στη Λευκωσία!
ΤΕΛΙΚΩΣ τα Ηνωμένα Έθνη παρέδωσαν τις προτάσεις του εγκάθετου της Άγκυρας, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου. Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει το περιεχόμενο, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω συνάδει
πλήρως με τα όσα δηλώνονται από τουρκικής πλευράς δημοσίως. Η κατοχική δύναμη, διά του εγκαθέτου της, στηρίζει το προτεινόμενο πλαίσιο στη λογική των δύο κρατών. Θέτει ως προϋπόθεση την αποδοχή από ελληνικής πλευράς της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Κοντολογίς, όρος για να προχωρήσει η όποια νέα προσπάθεια, για να ξεκινήσει η όποια συζήτηση, είναι να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς θα συνιστά καθαρή αυτοχειρία για την ελληνική πλευρά.ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει να αναφερθούμε και στην αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ανέφερε πως με λύπη διαπιστώνει ότι «οι προτάσεις αποτελούν μία νέα προσπάθεια θεμελίωσης του απαράδεκτου αφηγήματος για λύση στη βάση δύο ανεξαρτήτων κρατών». Παρά τη διαπίστωση, ο Πρόεδρος προχώρησε και σημείωσε πως παρά ταύτα, «θα ήταν έτοιμος να συζητήσει το σύνολο των προτάσεων, τόσο των προταθέντων από τον ίδιο όσο και προτάσεων που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα λάμβανε χώρα με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
ΘΕΩΡΟΥΜΕ λάθος αυτή τη θέση, προσέγγιση, καθώς η Λευκωσία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει τις τουρκικές προτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα εισέλθουμε σε μία συζήτηση, που θα θέτει στο τραπέζι και τις τουρκικές προτάσεις για δύο κράτη. Κι αυτή η πορεία θα είναι χωρίς επιστροφή. Θεωρούμε πως το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων τις καθιστούν εκτός συζήτησης. Ξεκάθαρες κουβέντες. Κι αυτή θα πρέπει να είναι και η θέση του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Λογικές δύο κρατών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου