Η Τουρκία ξαναζεσταίνει τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, προγραμματίζοντας νέο κύκλο γεωτρήσεων στην περιοχή με το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han». Η προαγγελία έγινε εδώ και εβδομάδες, ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες της γεώτρησης, που θα γίνει μέσα στον Αύγουστο.
Οι κινήσεις της γείτονος δεν προκαλούν καμία έκπληξη στην Λευκωσία, που ανέμενε πως θα υπήρχε κλιμάκωση και στην Κύπρο σε συνέχεια της μεγάλης έντασης που δημιούργησε η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε η χώρα μας θεωρείται για την Κυβέρνηση Ερντογάν ο… εύκολος στόχος.
Επίσης δεν εξέπληξε το γεγονός ότι προαναγγέλθηκε η γεώτρηση, χωρίς το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας να πει που ακριβώς θα γίνει. Όχι για λόγους εσωστρέφειας, αλλά γιατί πραγματικά δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι που θα γίνει. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δίνουν την εντύπωση πως έχουν ανοιχτό ένα χάρτη και εξετάζουν επιλογές. Στην πραγματικότητα όμως οι επιλογές που έχουν είναι πολύ λιγότερες από αυτές που λένε.
Μια πραγματική γεώτρηση μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε περιοχές στις οποίες έχουν ήδη γίνει σεισμικές και γεωλογικές έρευνες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για την αναζήτηση ενός ψύλλου μέσα στα άχυρα. Αυτό το δεδομένο δημιουργεί μια μικρή λίστα ζωνών στην περιοχή, τις οποίες «σκάλισε» τα τελευταία χρόνια η Τουρκία με τα ερευνητικά της πλοία.
Μια τέτοια ζώνη είναι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Καρπασία. Η εν λόγω περιοχή είναι σημαδεμένη στο χάρτη του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας εδώ και μερικά χρόνια. Μέχρι το 2019 είχε γίνει μια σειρά από σεισμικές έρευνες και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς υποτίθεται πως έγιναν γεωτρήσεις σε δύο στόχους. Για τα αποτελέσματα τους δεν μάθαμε πολλά, καθώς όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα οι τουρκικές γεωτρήσεις αρχίζουν με υπερβολικά μεγάλη φασαρία και ολοκληρώνονται εντελώς αθόρυβα.
Το δεύτερο σενάριο αφορά σε γεώτρηση εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για χρόνια το «Barbaros» διεξήγαγε παράνομες έρευνες στην περιοχή και πριν από την πανδημία υποστηρίζουν πως είχαν κατεβάσει τρυπάνι σε τεμάχια όπως το 6 και το 7. Είναι η περιοχή που η Τουρκία θεωρεί πως εμπίπτει στη δικής της υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με τη δική της παράλογη ερμηνεία των Συνθηκών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Υπάρχει και μια τρίτη ζώνη, στην οποία επίσης είχε καταγραφεί παράνομη δραστηριότητα από πλευράς Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια. Είναι η θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του νησιού, στα ανοιχτά της Επαρχίας Πάφου. Στο παρελθόν η Άγκυρα διεξήγαγε γεώτρηση εκεί με το «Fatih».
Αυτές είναι τρεις από τις επιλογές, χωρίς να σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία τελικά να δράσει «συντηρητικά» και να προχωρήσει σε εργασίες στις δικές της θάλασσες στη Μεσόγειο. Τις πραγματικά δικές της.
Κυβερνητικές πηγές πάντως μας λένε πως η Λευκωσία προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Εάν όντως η Τουρκία επιλέξει τελικά περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Η προσπάθεια προσανατολίζεται στην ουσιαστική ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα, δία της διπλωματικής οδού. Να αντιληφθούν οι ξένες δυνάμεις τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη σημασία των τουρκικών κινήσεων. Να παρέμβουν με σκοπό την οριστική αποκλιμάκωση, πριν να είναι αργά.
ΠΗΓΗ cyprustimes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου