Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα αποδίδει η κυβέρνηση, η οποία την αντιμετωπίζει ως βήμα επιβεβαίωσης των στρατηγικών σχέσεων Αθήνας – Ριάντ. Ο πρίγκιπας Σαλμάν θα βρεθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη (26-27 Ιουλίου), έπειτα από δύο διαδοχικές αναβολές της επίσκεψής του το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά περισσότερα από τέσσερα χρόνια (είχε επισκεφθεί τελευταία φορά το Παρίσι τον Απρίλιο του 2018).
«Πάτριοτ»
Κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα υπογραφεί συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με μια πυροβολαρχία «Πάτριοτ», γεγονός που στο Ριάντ εκτιμάται. Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι στην τελευταία επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Οι δύο ηγέτες σχεδιάζεται να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να συγκροτήσει συμμαχίες με χώρες του Κόλπου.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα συνοδεύεται από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία με σκοπό να υπογραφούν συμφωνίες στους τομείς της άμυνας, των επενδύσεων και του πολιτισμού. Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει με τον ομόλογό του συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, επεκτείνοντας τις ήδη πολύ καλές σχέσεις σε αυτόν τον τομέα.
Στο περιθώριο των επαφών σε κυβερνητικό επίπεδο, αναμένεται να δοθεί χρόνος και για επαφές ανάμεσα στους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος θα συνοδεύεται από αρκετούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με Ελληνες συναδέλφους τους. Σκοπός είναι, πέρα από τις άμεσες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα, να δοθεί η ευκαιρία και σε Ελληνες επιχειρηματίες να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στη μεγάλη αραβική χώρα.
Για τον σκοπό αυτό έχει άλλωστε γίνει πιο δραστήριο το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας. Από το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγουν ως πλέον εμβληματικό κοινό πρότζεκτ ανάμεσα στις δύο χώρες τη δημιουργία καλωδίου που θα μεταφέρει δεδομένα (data cable), καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
ΠΗΓΗ kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου