Το Κρεμλίνο επέκρινε σήμερα τις εκκλήσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών για απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους τουρίστες, λέγοντας πως οι προτάσεις είναι «παράλογες» και η πιο πρόσφατη εκδήλωση της αντιρωσικής ατζέντας της Δύσης.
Στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την πρόταση των Βαλτικών χωρών και ορισμένων άλλων να σταματήσει η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους.
«Βήμα βήμα, δυστυχώς, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και μεμονωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδεικνύουν μια απόλυτη έλλειψη λογικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Μεταξύ άλλων είπε πως οι ενέργειες της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία «λίγο απέχουν από την παραφροσύνη», καθιστώντας πιθανό οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν με μια απαγόρευση στο μέλλον.
«Βέβαια, τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση», είπε ο Πεσκόφ χωρίς να λέει πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία.
Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν σθεναρά μια απόλυτη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας πως τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ένα προνόμιο, όχι δικαίωμα.
Όμως σημαντικές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται εναντίον των προτάσεων για περιορισμό στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στους Ρώσους, λέγοντας πως ένα τέτοιο βήμα θα ήταν αντιπαραγωγικό, σύμφωνα με ένα κοινό υπόμνημα που είδε το Reuters.
Ανεπιθύμητοι οι Ρώσοι πολίτες σε ευρωπαϊκές χώρες
Η Εσθονία, η Φινλανδία και η Λετονία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των χωρών που ζητούν να επιβληθεί πανευρωπαϊκή απαγόρευση στην έκδοση θεωρήσεων, προσκρούοντας στην ξεκάθαρη αντίθεση της Γερμανίας που συνοψίζεται στη δήλωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ότι «αυτός δεν είναι ο πόλεμος του ρωσικού λαού, είναι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν».
Με την γερμανική θέση συντάσσεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που έχει επικαλεστεί σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Politico. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η Κύπρος, με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών στη Λευκωσία, Κορνήλιο Κορνηλίου, να επισημαίνει ότι στην ΕΕ ισχύει η ελεύθερη διακίνηση προσώπων και είναι «σε αντίθεση των δικών μας αρχών να απαγορεύσεις καθολικά στους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επισκέπτονται κράτη-μέλη της ΕΕ».
Από πλευράς Κομισιόν επισημαίνεται ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα αναστείλουν ή μη την έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες για το χώρο Σένγκεν, ωστόσο Ταλίν και Ελσίνκι επιμένουν να τεθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση ζητά και η Δανία, η οποία τηρεί στάση αναμονής χωρίς να έχει τοποθετηθεί σχετικά.
H Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να μειώσει κατά το ήμισι τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες. Σήμερα επιτρέπεται η κατάθεση 1.000 αιτήσεων ημερησίως, όμως από την 1η Σεπτεμβρίου θα περικοπούν σε 500 -και από αυτές μόνοι οι 100 θα αφορούν σε τουριστική βίζα, κατά δήλωση του γενικού διευθυντή προξενικών υπηρεσιών στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τζέζι Τάνερ, στο CNNi.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου