Παρά τη συμφωνία για τα σιτηρά, η δυσαρέσκεια για την Άγκυρα αυξάνεται στη Δύση
Η Τουρκία δικαίως αξίζει επαίνους για την επίτευξη συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.
Έκτοτε, φορτηγά πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά διέσχισαν ξανά τον Βόσπορο, αποτρέποντας την πείνα σε πολλές χώρες.
Ωστόσο, πίσω από τις αξιέπαινες ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας, δεν κρύβονται μόνο αλτρουιστικά κίνητρα, είναι βέβαιος ο πολιτικός συντάκτης της έκδοσης Rainer Hermann: όσο περισσότερο ο κόσμος επαινεί την Τουρκία, τόσο περισσότερο η Άγκυρα τολμά να υπονομεύσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Η Τουρκία δεν συμμετείχε στην απόφαση για τις κυρώσεις και έγινε η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εντάχθηκε σε αυτές.
Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορεί ακόμη να αποδειχθεί ότι παραβίασε ενεργά τις κυρώσεις.
Οικονομικά, ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan κάνει παραχωρήσεις στον Ρώσο ομόλογό του Putin στο βαθμό που θα μπορούσε να επιτρέψει στο καθεστώς να σταθεροποιηθεί οικονομικά, αν και σε χαμηλό επίπεδο.
Οι κυρώσεις, από την άλλη πλευρά, έχουν σκοπό να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, ώστε το Κρεμλίνο να μην μπορεί να συνεχίσει την ειδική του επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η μυστική συμφωνία στο Σότσι
Δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στο Σότσι, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε.
Το γραφείο του Τούρκου προέδρου είπε επίσης ότι δεν θα δημοσιεύσει το κείμενο.
Πηγές της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι η δήλωση αφορά μόνο την επέκταση των υφιστάμενων εμπορικών σχέσεων.
Ο Erdogan αρνήθηκε να συμπεριλάβει τις τράπεζες και την χρηματοπιστωτική αγορά στη συμφωνία, όπως ήθελε ο Putin.
Ωστόσο, η άρση των εμπορικών φραγμών είναι ήδη το αντίθετο από αυτό που πρέπει να επιτύχουν οι κυρώσεις, τονίζει ο συγγραφέας του άρθρου.
Ο Erdogan όμως ενεργεί από ανάγκη.
Ο κύριος λόγος της «καιροσκοπικής συμπεριφοράς» του, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Frankfurter Allgemeine, είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης που «προκάλεσε ο ίδιος», η χώρα έχει απεγνωσμένα ανάγκη από κεφάλαιο, το οποίο ρέει από τη Ρωσία και αναζητά ασφαλές καταφύγιο.
Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των εταιρειών που ανήκουν σε Ρώσους πολίτες έχει αυξηθεί αρκετές φορές μέσα σε λίγους μήνες. Με τη σειρά τους, οι τουρκικές επιχειρηματικές αντιπροσωπείες στη Ρωσία προσπαθούν να πάρουν τις θέσεις που άφησαν οι δυτικές εταιρείες κατά την αναχώρησή τους.Ακόμα κι αν τα προϊόντα τους δεν περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων, βοηθούν τη ρωσική οικονομία.
Αυτό ισχύει εξίσου για αγαθά που εισάγονται νόμιμα από την ΕΕ στην Τουρκία, όπου αλλάζουν επίσημη ιδιοκτησία και μεταφέρονται στη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας ή με φορτηγά μέσω Γεωργίας.
Επιπλέον, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες, η Τουρκία αγοράζει διπλάσιο ρωσικό πετρέλαιο από ό,τι πριν.
Φοβερό κέρδος από τουν τουρισμό
Εκτός από το εμπόριο αγαθών, άλλο ένα παράδειγμα του πόσο υπονομεύει τις κυρώσεις η Τουρκία είναι ο τουρισμός, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα.
Ενώ η ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη και έχουν σταματήσει όλες τις πτήσεις προς τη Ρωσία, η Τουρκία επεκτείνει τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Ρωσία. Στην Τουρκία, οι Ρώσοι παραθεριστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική κάρτα Mir, η οποία υπονομεύει τις προσπάθειες των χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις στον τομέα των συναλλαγών πληρωμών.
Τώρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε στην Τουρκία ότι ενδέχεται να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε τουρκικές τράπεζες και εταιρείες για τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία. Στη συνέχεια, οι τουρκικές τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συναλλάσσονται με ρωσικά ή αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανέφερε η επιστολή από την Ουάσιγκτον. Με τον ίδιο τρόπο, οι Ευρωπαίοι μπορούν να αναγκάσουν τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες να επιλέξουν αυτό που είναι πιο σημαντικό για αυτούς - τη δυτική αγορά ή τη ρωσική.
Η ευκαιριακή οικονομική συμπεριφορά της Τουρκίας προς τη Ρωσία συνεχίζεται λόγω της έλλειψης αλληλεγγύης με το ΝΑΤΟ, όπου η Άγκυρα διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην επέκταση του βορρά.
Χωρίς την ασφάλεια που προσφέρει το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν θα πρέπει να αντέξει μόνος του τους κινδύνους που συνδέονται με την πολιτική του: αφενός, προμηθεύει drones στην Ουκρανία, αφετέρου, παρέχει στη Ρωσία έμμεση οικονομική υποστήριξη.
Χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τη Ρωσία.
Ωστόσο, η Ρωσία, η οποία σκοπεύει να επεκταθεί, είναι ένας άβολος γείτονας για την Τουρκία και στις δύο πλευρές ταυτόχρονα: κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας στα βόρεια και πέρα από τα σύνορα με τη Συρία στο νότο, σύμφωνα με το Frankfurter Allgemeine.
Παρά τη συμφωνία για τα σιτηρά, η δυσαρέσκεια για την Άγκυρα αυξάνεται στη Δύση.
Η μυστικότητα της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι αύξησε ακόμη περισσότερο τη δυσπιστία στον Erdogan.
Η Τουρκία πρέπει να προσέξει να μην φτάσει σε τέτοιο άκρο τον ειδικό της ρόλο που η Δύση εξακολουθεί να αλλάζει την πολιτική της απέναντι στη χώρα, καταλήγει ο πολιτικός ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Rainer Hermann.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου