Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Το νέο παραμύθι με τους S-300 και η απάντησή μας

Η ΑΚΡΑΙΑ ρητορική της κατοχικής Τουρκίας συντηρεί το κλίμα έντασης στην περιοχή. Οι απειλές που εκτοξεύονται από Τούρκους αξιωματούχους εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, είναι σχεδόν καθημερινές και το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι πότε η Άγκυρα θα προχωρήσει από τη ρητορική στην πράξη. Να προχωρήσει, δηλαδή, σε ένα θερμό επεισόδιο. Τούτο επί του παρόντος δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητές της, παραμένει, ωστόσο στην ατζέντα. Το χρησιμοποιεί ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και εκβιασμού και πρέπει να μας ανησυχεί. 

ΜΕΣΑ στα πλαίσια της τακτικής της, η κατοχική δύναμη έχει «ανακαλύψει» εσχάτως ότι τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη και πως το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε με το ραντάρ του το F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της Ρόδου. Πρόκειται για ένα παραμύθι, που προβάλλεται για να κατηγορηθεί η Ελλάδα ότι δήθεν προκαλεί ένταση, είναι επιθετική, ενώ στο βάθος του νέου αυτού αφηγήματος είναι και το γεγονός ότι το οπλικό σύστημα, που ενεργοποιήθηκε για να… παρενοχληθούν τα τουρκικά αεροσκάφη είναι ρωσικής κατασκευής. Κοντολογίς, η νέα «ανακάλυψη» της τουρκικής προπαγάνδας στοχεύει να «ευαισθητοποιήσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιδρούν στην αγορά των S-400 από την Τουρκία. Να υποστηρίξει, δηλαδή, η κατοχική δύναμη, πως και η Ελλάδα διαθέτει ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Προφανώς στην Άγκυρα θεωρούν πως στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει αμνησία. Ξεχνούν πώς και γιατί βρέθηκαν οι S-300 στην Κρήτη αντί στην Κύπρο! 

Η… ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ έγινε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στις 23 Αυγούστου, αλλά το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας πέντε ημέρες μετά. Η καθυστέρηση προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι «φτιαχνόταν» για μέρες το νέο τουρκικό παραμύθι. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, που διαθέτει κάτω από τις γνωστές συνθήκες, το πυραυλικό σύστημα από το 1999, ουδέποτε το έχει ενεργοποιήσει. Κι αυτό δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Είναι προφανές πως η Τουρκία θέλει να κατηγορήσει την Ελλάδα για πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και να προκαλέσει, ενδεχομένως, πρόβλημα και στο ΝΑΤΟ. Τέτοιες μεθοδεύσεις πέφτουν στο κενό, καθώς στηρίζονται στο ψέμα. Την ίδια ώρα, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία οφείλουν να είναι προσεκτικές, να μην αφήνουν αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις και να απαντούν στην τουρκική προπαγάνδα. 

   Η Θέση του "Φ"    

 ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου