Στον ταχύτερο δυνατό χρόνο σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν από τις ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να απαντήσει η Ουάσιγκτον στο Ελληνικό αίτημα για είσοδο στο πρόγραμμα του Stealth μαχητικού F-35. Με την απάντηση να είναι θετική στην LOR που απεστάλη τον περασμένο Ιούνιο από την Αθήνα και την αρμόδια για τα εξοπλιστικά Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στην επιθυμία της Ελλάδας για επίσπευση της διαδικασίας παρά το γεγονός ότι ο χρόνος απάντησης των Αμερικανών προσδιορίζεται
σε ανάλογες περιπτώσεις περίπου στον ένα χρόνο η ανταπόκριση από τις ΗΠΑ όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ πιο σύντομη. Τα μηνύματα που ήδη φτάνουν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προσδιορίζουν την Αμερικανική LOA εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 ενώ δεν θα αποτελέσει έκπληξη να φτάσει στην Αθήνα ακόμα και εντός Ιανουαρίου.Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει την διάθεση της σε κάθε ευκαιρία να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία με την Αθήνα για πώληση το συντομότερο μιας Μοίρας Stealth μαχητικών F-35. Τόσο κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου όσο και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο οι Αμερικανοί είχαν δείξει ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση η είσοδος της Ελλάδας και της HAF στο κλειστό «club» των κρατών που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους το αεροπορικό υπερόπλο. Ακόμα πιο έντονα έστειλαν το μήνυμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρώτου «γερακιού» της Πολεμικής μας Αεροπορίας Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά.
Η Αμερικανική απάντηση στο Ελληνικό αίτημα ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για τις τελικές διαπραγματεύσεις προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία και να προχωρήσουν στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Στην LOR που απέστειλε η Ελλάδα το καλοκαίρι εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση σε πρώτη φάση μιας Μοίρας 20 αεροσκαφών F-35 με προαίρεση για αγορά ακόμη 20 «αόρατων» μαχητικών.
Νωρίτερα το Ελληνικό ενδιαφέρον είχε εκφράσει προφορικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Μάιο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο ήδη Αμερικανικό κλιμάκιο του Joint Strike Fighter PO, όπως είχε αποκαλύψει το Newpost, είχε επισκεφθεί υπουργείο Άμυνας τον Φεβρουάριο και ενημέρωσε τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και το Αεροπορικό Επιτελείο για το Stealth μαχητικό F-35. Hπρόταση τότε αφορούσε πώληση 20 αεροσκαφών F-35 τελευταίας διαμόρφωσης έναντι 3,5 δισ δολαρίων χωρίς τον οπλισμό τους. Ενώ ταυτόχρονα έκανε και αυτοψία σε αεροπορικές βάσεις οι οποίες εξετάζεται να αποτελέσουν τη «φωλιά» των Stealth μαχητικών στην Ελλάδα.
Και ενώ ήδη η απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία των 24 Γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά και η αναβάθμιση των 83 αεροσκαφών F-16 σε διαμόρφωση Viper έχει προκαλέσει ήδη τεράστιο εκνευρισμό στην Άγκυρα, το ενδεχόμενο εισόδου της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35 με αγορά μιας Μοίρας 20 Stealthμαχητικών μετά το 2027 μεταφράζεται στον απόλυτο εφιάλτη για τους γείτονες. «Να πούμε την αλήθεια. Οι ΗΠΑ αν μας δώσουν τα νέα F-16 και αν εκσυγχρονίσουμε τα άλλα F16 που διαθέτουμε δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε τις δυνάμεις μας, απέναντι στα ελληνικά Rafale που διαθέτει η Ελλάδα και στα F-35 τα οποία θα πάρει στη συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής Οζάι Σεντίρ. «Τα Rafale και τα F-35 εκτοξεύουν τα βλήματα Meteor ενώ τα F-16 δεν μπορούν. Η αεροπορία της Ελλάδας τώρα θα έχει εμβέλεια βολής 320 χλμ. Σήμερα έχουν 6 Rafale, δεν είναι μεγάλη δύναμη. Όμως το 2026 θα έχουν παραλάβει όλα τα Rafale και to 2027 όλα τα εκσυγχρονισμένα F-16. To 2028 θα αρχίσουν οι παραλαβές των F-35» υπογράμμισε ο Σεντίρ δίνοντας με εμφατικό τρόπο την κατάσταση που θα έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η Τουρκική αεροπορία πάνω από το Αιγαίο.
ΠΗΓΗ newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου