Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον απεσταλμένο του euronews στην Πάφο, Απόστολο Στάικο, ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στα πρόσφατα τραγικά ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα, υπογραμμίζει την ανάγκη «η Ευρώπη να κινητοποιηθεί για να επιβάλει την ορθή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε.- Τουρκίας του 2016».
Τονίζει πως η Ελλάδα θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει, εντός της Ευρώπης, αλληλεγγύη και ισορροπία στη διαχείριση του μεταναστευτικού και ταυτόχρονα πρέπει επιτυγχάνεται ο στόχος της ουσιαστικής προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μηταράκης αποκαλύπτει πως φέτος στην Ελλάδα, «θα έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες μεταναστευτικές ροές της δεκαετίας».
Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ως εξής:
Απόστολος Στάικος, euronews: Κύριε υπουργέ Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από την επικαιρότητα. Νέα ναυάγια με νεκρούς και αγνοούμενους σε Λέσβο και Κύθηρα. Πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η τραγωδία στις ελληνικές θάλασσες;
Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Η Τουρκία έχει αναλάβει μία υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2016, να αποτρέπει αυτές τις παράνομες αναχωρήσεις από την Τουρκία. Σας θυμίζω ότι η Τουρκία είναι μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι από τις χώρες που υπέγραψαν τη συνθήκη της Γενεύης και μπορεί να παράσχει διεθνή προστασία σε αυτούς που τη χρειάζονται. Από εκεί και πέρα, τα κυκλώματα λαθροδιακινητών προσπαθούν για οικονομικό όφελος να στείλουν κόσμο από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κίνδυνο τη ζωή τους. Η Ευρώπη πρέπει να κινητοποιηθεί για να επιβάλει την ορθή εφαρμογή της κοινής δήλωσης του 2016.
euronews: Καλείτε την Τουρκία να λάβει μέτρα, δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Αναρωτιέμαι γιατί να το κάνει τώρα; Καλείτε όμως και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει. Τι μπορεί να κάνει, τι ζητάτε να κάνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Νότης Μηταράκης: Καταρχήν δείχνει την ανάγκη να προστατεύσουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση τα δικά μας σύνορα. Η frontex, οι ελληνικές αρχές, οι αρχές όλων των κρατών- μελών έχουν την υποχρέωση να φυλάνε τα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποτρέπουν, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, παράνομες εισόδους. Η Ελλάδα το κάνει αυτό με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα, με αποτέλεσμα να βιώνουμε ένα πολύ χαμηλό επίπεδο ροών στην Ελλάδα, σε σχέση με τις ροές που βιώσαμε το 2015 ή το 2019. Αυτό είναι που εμείς πρέπει να κάνουμε για την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία πρέπει πάντα να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Η Ευρώπη πράγματι δεν έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια να επιβάλει την εφαρμογή της κοινής δήλωσης- όχι μόνο στο θέμα της αποτροπής των παράνομων αναχωρήσεων αλλά και την υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία να αποδέχεται την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Σας θυμίζω, από τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία δεν αποδέχεται επιστροφές. Αυτό δεν είναι ένα διμερές θέμα, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι ένα θέμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκικής Δημοκρατίας.
euronews: Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η MED5; Τι προσπαθείτε να πετύχετε με την συγκρότηση αυτού του μετώπου;
Νότης Μηταράκης: Η Ευρώπη συζητάει αυτή τη στιγμή το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Ένα βασικό συστατικό αυτού του συμφώνου πρέπει να είναι η ισορροπία μεταξύ της ευθύνης που αναλαμβάνουν, βάσει του Διεθνούς δικαίου οι χώρες πρώτης υποδοχής και της έμπρακτης και ουσιαστικής αλληλεγγύης που πρέπει τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξουν. Η αλληλεγγύη λοιπόν, η ισορροπία είναι ο βασικός στόχος του MED5. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα έχει δύο στόχους στη διαπραγμάτευση για το άσυλο: Το ένα είναι ο κοινός στόχος της αλληλεγγύης των MED5, από εκεί και πέρα είναι και ο στόχος της προστασίας της ουσιαστικής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να δράσουμε ως Ευρώπη πρώτα από όλα στο να περιορίσουμε τον αριθμό των παράνομων αφίξεων.
euronews: Έχετε επανειλημμένα δηλώσει, όπως κάνατε και πριν από λίγο πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναζήσει το 2015 και το 2016. Όμως πώς θα αντιδράσει η Αθήνα, εφόσον η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει μετανάστες σε Έβρο και νησιά, να στέλνει καραβιές και να σπρώχνει απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορα;
Νότης Μηταράκης: Συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια, όπως την περιγράφετε. Αλλά φέτος θα έχουμε στην Ελλάδα τις δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζεται σε 7 δράσεις, που περιλαμβάνει τη φύλαξη των συνόρων αλλά και τη δημιουργία ενός συστήματος αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, επιτρέπει την αποτροπή μαζικών αφίξεων όπως το 2015. Θα ήθελα να τονίσω όμως ότι η Ελλάδα δεν πιστεύει στα κλειστά σύνορα και στην κλειστή η Ευρώπη. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να δίνει περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους να έρθουν να ζήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε για ανθρωπιστικούς λόγους, είτε για λόγους εργασίας, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ένα συντονισμένο και οργανωμένο τρόπο με την νόμιμη μετανάστευση. Και η Ελλάδα, ενώ από τη μία πλευρά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, την ίδια στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες όπως κάναμε πρόσφατα από το Μπαγκλαντές, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους να έρθουν νόμιμα, απαιτώντας όμως από τις χώρες προέλευσης να συνεργαστούν μαζί μας στην αποδοχή επιστροφών και απελάσεων όσων ήρθαν παράνομα
ΠΗΓΗ gr.euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου