Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη στη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών

 

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Προς το παρόν, μία από τις προκλήσεις για το ξεκλείδωμα του πλήρους δυναμικού του κβαντικού υπολογισμού είναι να καταλάβουμε πώς να συνεργαστούν εκατομμύρια qubits, τα κβαντικά ισοδύναμα των κλασικών bit που αποθηκεύουν ένα ή μηδενικά σε παραδοσιακούς υπολογιστές.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο κατάφεραν να κάνουν qubits να κινούνται απευθείας μεταξύ δύο μικροτσίπ κβαντικών υπολογιστών με ταχύτητα και ακρίβεια πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε είχε δει μέχρι τώρα με αυτήν την τεχνολογία.

Αυτό δείχνει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να κλιμακωθούν πέρα ​​από τους φυσικούς περιορισμούς ενός μικροτσίπ, κάτι που είναι κρίσιμο όταν δυνητικά αντιμετωπίζετε εκατομμύρια qubits σε ένα μόνο μηχάνημα. Το έργο Universal Quantum, που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Sussex, θα συνεχίσει να αναπτύσσει αυτήν την τεχνολογία στο εγγύς μέλλον.

Η ομάδα έχει επιδείξει γρήγορη και συνεκτική μεταφορά ιόντων χρησιμοποιώντας τους δεσμούς της κβαντικής ύλης. Αυτό το πείραμα επικυρώνει τη μοναδική αρχιτεκτονική που αναπτύσσεται από την Universal Quantum και παρέχει μια συναρπαστική διαδρομή προς πραγματικά μεγάλης κλίμακας κβαντικούς υπολογιστές.

λέει η Mariam Akhtar, η οποία ηγήθηκε της έρευνας πρωτοτύπων ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

Βρετανοί επιστήμονες που ισχυρίζονται την ανακάλυψη χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνική που ονομάζουν UQConnect για να μεταφέρουν qubits χρησιμοποιώντας μια ρύθμιση ηλεκτρικού πεδίου. Αυτό σημαίνει ότι τα μικροτσίπ μπορούν να συνδυαστούν σαν κομμάτια παζλ για να δημιουργήσουν κβαντικούς υπολογιστές.

Χρησιμοποιώντας qubits, είναι δύσκολο να διατηρηθεί η σταθερότητα. Ωστόσο, μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων πέτυχε ποσοστό επιτυχίας 99,999993 τοις εκατό με ταχύτητα σύνδεσης πάνω από 2400 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, είναι δυνατή η σύνδεση εκατοντάδων ή και χιλιάδων μικροτσίπ για κβαντικούς υπολογισμούς με ελάχιστη απώλεια δεδομένων ή ακρίβεια.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσετε ένα κβαντικό μικροτσίπ. Σε αυτήν την περίπτωση, η αρχιτεκτονική χρησιμοποίησε παγιδευμένα ιόντα ως qubits για καλύτερη σταθερότητα και αξιοπιστία και ένα κύκλωμα συσκευής συζευγμένου φορτίου για ανώτερη μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου.

Καθώς οι κβαντικοί υπολογιστές μεγαλώνουν, τελικά θα περιοριζόμαστε από το μέγεθος του μικροτσίπ, το οποίο με τη σειρά του περιορίζει τον αριθμό των κβαντικών bit που μπορεί να χωρέσει ένα τέτοιο τσιπ.

λέει ο κβαντικός φυσικός Winfried Hensinger.

Οι στόχοι που θα μπορούσαν τελικά να τεθούν για τους κβαντικούς υπολογιστές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων υλικών, την έρευνα για τα φάρμακα, τη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την ανάλυση ενός μοντέλου κλιματικής αλλαγής. Για προφανείς λόγους, υπάρχει μεγάλη προσοχή σε αυτές τις εξελίξεις στο στρατιωτικό περιβάλλον.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Όποιος φτιάξει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή που λειτουργεί θα μπορεί να σπάσει οποιονδήποτε κρυπτογράφηση που βασίζεται σε RSA… Με εκτίμηση

Μόνο εάν ο αριθμός των διασυνδεδεμένων qubit υπερβαίνει τον αριθμό των bit στον κρυπτογράφηση RSA. Δηλαδή, θεωρητικά, τίποτα δεν σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε περαιτέρω το RSA, αρκεί να είστε έτοιμοι να αντέξετε την αύξηση της πολυπλοκότητας και του όγκου της μεταφοράς δεδομένων, με υψηλά bits κρυπτογράφησης.

https://phys.org/news/2023-02-quantum.html

Το Phys.org είναι ένας ιστότοπος επιστημονικών και τεχνικών ειδήσεων που ειδικεύεται στις ακριβείς και φυσικές επιστήμες, συμπεριλαμβανομένων της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, των επιστημών της γης και του διαστήματος, της ηλεκτρονικής, της νανοτεχνολογίας και της τεχνολογίας γενικότερα. Καλύπτει επιστημονικές ανακαλύψεις, δημοσιεύει δελτία τύπου από μεγάλα εργαστήρια και πανεπιστήμια. Δημοσιεύονται επίσης καθημερινές αναρτήσεις, άρθρα από ιστολόγια και επιστημονικές πηγές με κριτές.

Αναμένουμε τα σχόλιά σας στο Twitter!

ΠΗΓΗ https://hellenicdefence.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου