Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση της Ρωσίας

 Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος


Λίγο πριν τη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι «στην πραγματικότητα βλέπουμε ήδη την έναρξη μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν στέλνει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα» αποδέχεται «πολύ υψηλό ποσοστό απωλειών» και «ασκεί πίεση στους Ουκρανούς». Πρόσθεσε χθες στη διάρκεια ειδικής συνέντευξής του ότι «αυτό που λείπει από τη Ρωσία είναι η ποιότητα των δυνάμεων και προσπαθεί να την αντισταθμίσει σε ποσότητα» ενέργεια που υπογραμμίζει πόσο επείγον είναι για τη Δύση να προμηθεύσει στην Ουκρανία με όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα. Οσο πιο γρήγορα μπορεί το Κίεβο να εφοδιαστεί με όπλα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά, καύσιμα, τόσο περισσότερες ζωές μπορούν να σωθούν. Ηδη στο Βέλγιο βρίσκονται από χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν καθώς και αρχηγός του Μικτού/Διακλαδικού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μάλεϊ. Ο Οστιν μετά την υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα μεταβεί σε Γερμανία και Εσθονία.

Οι 30 υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ από κοινού με τους ομολόγους τους της Φινλανδίας και της Σουηδίας συναντώνται σήμερα και αύριο με βασικά θέματα την ενίσχυση της διασυμμαχικής αποτροπής και άμυνας της Συμμαχίας ως και να ενισχύσουν και στηρίξουν εξοπλιστικά την Ουκρανία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε την επείγουσα ανάγκη να παραδοθούν άμεσα βασικές στρατιωτικές δυνατότητες στην Ουκρανία, προτού η Ρωσία μπορέσει να αναλάβει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης. «Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα logistics», είπε, τονίζοντας ότι «η ταχύτητα θα σώσει ζωές». Οι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα νέο επίπεδο στόχευσης για τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, να εξετάσουν τρόπους για την ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και την αναπλήρωση των αποθεμάτων σε όπλα και πυρομαχικά, λόγω της διάθεσης στην Ουκρανία. Επίσης, θα λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν την προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών, ενώ θα συζητήσουν τρόπους διατήρησης και ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών σε ολόκληρη τη Συμμαχία.

Στο μεταξύ, χθες, σε έκθεσή της η υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας τόνισε ότι η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ασφάλεια της χώρας ως και για την Ευρώπη. «Η Ρωσία αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Νορβηγίας και συνολικά της Ευρώπης, ενώ η αντιπαράθεση με τη Δύση θα είναι μακροχρόνια», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Μπιόρν Αριλντ Γκραμ. Ο Γκραμ έκανε την παρατήρηση, αφού η κυβέρνηση του Οσλο έλαβε πριν 6 ημέρες τις ετήσιες αξιολογήσεις απειλών από τις τρεις υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας Εμιλ Εγκερ Μελ από κοινού με τον υπουργό Αμυνας χθες στο Marmorhalden παρουσίασαν τις εκτιμήσεις των απειλών και κινδύνων για τη σκανδιναβική χώρα.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής διευθυντής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, Λαρς Νόρντρουμ, τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο ρωσικών δολιοφθορών. «Η Νορβηγία είναι πλέον ο σημαντικότερος προμηθευτής ενέργειας της Ευρώπης, αφού η Ρωσία τερμάτισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τα δυτικά», δήλωσε ο Νόρτντρουμ. Η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Ασφαλείας, Σόφι Nίστρομ, προειδοποίησε ότι «όλη η Ευρώπη θα υποφέρει» αν χτυπηθούν οι νορβηγικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ωστόσο, η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας εκτίμησε ότι είναι απίθανο η Ρωσία να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επιχείρηση δολιοφθοράς σε νορβηγικό έδαφος (μέσα στο 2023). Ειδική αναφορά έγινε στο ρόλο της Νορβηγίας και του ΝΑΤΟ στην Αρκτική, Βαλτική και σκανδιναβική ασφάλεια.

ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Φοβούνται παρέμβαση… Πούτιν στη Μολδαβία

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σαντού, κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους σαμποτέρ για να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας της, να την εμποδίσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. και να τη χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Τα σχόλια της Σαντού έγιναν αφού ο Ζελένσκι αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του είχε υποκλέψει σχέδια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «για την καταστροφή της Μολδαβίας» – ισχυρισμοί που επιβεβαιώθηκαν αργότερα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών της Μολδαβίας. Η Σαντού χθες τόνισε ότι μέσα στην επόμενη χρονική περίοδο η Μόσχα πιθανότατα να προβεί σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες με εμπλοκή «εκτροπέων» με στρατιωτική εκπαίδευση, καμουφλαρισμένοι με πολιτικά ρούχα, και οι οποίοι ενδέχεται να επιτεθούν σε κρατικά κτίρια, ενώ δεν αποκλείεται να κρατήσουν ομήρους.

Σκοπός της συνωμοσίας είναι να «ανατραπεί η συνταγματική τάξη, να αλλάξει η νόμιμη εξουσία στο Κισινάου σε παράνομη που θα έθετε τη χώρα μας στη διάθεση της Ρωσίας, προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο περιελάμβανε συμμετοχή από πολίτες της Ρωσίας, του Μαυροβουνίου, της Λευκορωσίας και της Σερβίας που επρόκειτο να εισέλθουν στη Μολδαβία για να προσπαθήσουν να πυροδοτήσουν διαμαρτυρίες, σε μια προσπάθεια να αλλάξουν τη νόμιμη κυβέρνηση με μια παράνομη από ανδρείκελα που να ελέγχεται από τη ρωσική Ομοσπονδία».

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου