Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Τα F-16 Viper στη «Blue Flag» του Ισραήλ: Η τακτική σημασία της άσκησης για τις νέες «οχιές» και η γεωστρατηγική σχέση Αθήνας – Τελ Αβίβ

 

ι αεροπόροι και μηχανικοί των F-16 Viper στην 343 Μοίρα “Αστέρι” προετοιμάζονται εντατικά για την Blue Flag και παράλληλα δεν σταματούν κάθε μέρα να μαθαίνουν τα μυστικά του νέου προηγμένου αεροσκάφους που έχουν στα χέρια τους. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του πιο σύγχρονου F-16 Viper που βρίσκεται στην Γηραιά Ήπειρο φέρει χρώματα ελληνικά και ετοιμάζεται από τώρα εντατικά για την πρώτη αποστολή εκτός συνόρων.

Και αυτή θα γίνει στη μεγάλη, απαιτητική, πολυπαραγοντική άσκηση του Ισραήλ, «Blue Flag».

Η 343 Μοίρα «Αστέρι» ήταν αυτή που πρώτη είχε λάβει μέρος, πολλά χρόνια πριν, στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα και το προσωπικό της είχε αποτελέσει τους πρεσβευτές της χώρας στο Ισραήλ όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτες αεροπορικές φιλίες και οι Ισραηλινοί αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν πολλά κοινά στην αεροπορική κουλτούρα.

Από τότε έως τώρα αρκετό νερό έτρεξε στο αυλάκι και πολλές ήταν οι πολεμικές μοίρες με F-16 που έλαβαν μέρος στην άσκηση, αφήνοντας η κάθε μια το δικό της αποτύπωμα. Όμως πάντοτε το κοινό συμπέρασμα Ελλήνων και Ισραηλινών ήταν πως και οι δυο αεροπορίες μάχονται ακριβώς όπως θα κληθούν να πολεμήσουν και ότι οι ανορθόδοξες αεροπορικές μέθοδοι είναι αυτές που ενώνουν την ιδιοσυγκρασία τους.

Όμως η 343 Μοίρα αυτή τη φορά κατεβαίνει στην αεροπορική «αρένα» της ερήμου του Νεγκέβ με τις «οχιές» της. Και κατ’ ουσία στο πεδίο θα βγουν πολλά νέα συμπεράσματα, ιδιαιτέρως χρήσιμα για την πολεμική αεροπορία και το τακτικό της κομμάτι, σ’ ότι έχει να κάνει με τις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις και τη συνεργασία του Viper με τα F-35 που Ισραήλ αλλά και τους άλλους προηγμένους τύπους των μαχητικών που λαμβάνουν μέρος σ’ αυτή την άσκηση που είναι γεμάτη από εκπλήξεις απαιτήσεις και νέα πολεμικά σενάρια, βγαλμένα από την πολεμική εμπειρία των Ισραηλινών.

  • Πριν από δύο έτη που ξανά η Ελλάδα έδινε το παρόν με την 336 Μοίρα «Όλυμπος», οι αναφορές των αεροπόρων για τη συνεργασία τους με το F-35 ήταν εντυπωσιακές, σ’ ό,τι αφορά την πλατφόρμα και τις δυνατότητες που δίνει σε μια αεροπορία που κατέχει τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Δυο χρόνια μετά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται εν αναμονή του LOA των Αμερικανών για την προμήθεια με stealth αεροσκάφη.

Στην «Blue Flag» τα μπλε φτερά με το AESA κι όλα τ’ άλλα νέα χαρακτηριστικά που έχει το Viper, τα οποία προσεγγίζουν το F-35 κατά 70%, έχουν να πάρουν πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες αφορούν αμιγώς την μελλοντική διάταξη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Και μπορεί το Ισραήλ να μην έρχεται στον επερχόμενο «Ηνίοχο» της άνοιξης, επιλέγοντας τη συμμετοχή της IAF στην μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση παγκοσμίως, την Red Flag, όμως οι προσπάθειες εξεύρεσης της κατάλληλης ημερομηνίας που να συμφωνούν όλοι οι μετέχοντες δεν είναι μια απλή υπόθεση, όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές.

Παράλληλα η ημερομηνία διεξαγωγής του Ηνιόχου- της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης στην Ευρώπη όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια- με μια απλή αναζήτηση μέσω του διαδικτύου, φαίνεται πως συμπίπτει με επίσημες αργίες στο Τελ Αβίβ κι αυτό είναι κάτι στο οποίο οι Ισραηλινοί δεν κάνουν εύκολα εκπτώσεις. Τα παραπάνω πιθανά διαβάζονται ως δικαιολογίες, πλην όμως αποτελούν μέρος της εξήγησης που έχουν δώσει οι Ισραηλινοί κατά την επαφή που είχε γίνει με το ελληνικό επιτελείο που «τρέχει» τον Ηνίοχο.

Άλλωστε το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ παραμένει ιδιαίτερα θερμό κάτι που είχε φανεί πρόσφατα και στις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Έλι Κοέν όπου η αναφορά στον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες και η σαφής θέση υποστήριξης των Ελληνικών δικαίων για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα από τον Ισραηλινό υπουργό λέει πολλά.

  • Δεν είναι λίγα πάντως και τα όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί μέσα από ρεπορτάζ για την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας, ιδίως τώρα που η γείτων έχει πληγεί από τον φονικό σεισμό.

Το Τελ Αβίβ, όπως και η Αθήνα απέστειλαν ισχυρότατες και έμπειρες δυνάμεις σωστικών συνεργείων να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό αγνοουμένων από τα ερείπια. Αυτό σε επίπεδο αντιμετώπισης μιας έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο η ανάπτυξη των σχέσεων Τελ Αβίβ – Άγκυρας δεν μπορεί να θεωρηθεί μια εύκολη υπόθεση.

Υπάρχουν αποκλίνοντα συμφέροντα τα οποία μάλιστα πυροδοτούνται με την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια του Ισλαμισμού από την Άγκυρα και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος τώρα πλέον προσπαθεί ν’ αποδείξει πως είναι ικανός ν’ ανταπεξέλθει στις έκτακτες ανάγκες που έχουν προκύψει στην χώρα του.

Όμως η καλλιέργεια της Ισλαμιστικής ιδεολογίας από την μια ανησυχεί το Ισραήλ κι από την άλλη υπάρχει η υπόγεια διαδρομή μιας προσπάθειας, η τουρκική απειλή να βρίσκεται πάντοτε σε καταστολή.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου