Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

S-400: Η Ρωσία δεν βλέπει «εμπόδια» στην παράδοση της 2ης παρτίδας στην Τουρκία

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «ανοίγει την πόρτα» στην Τουρκία για την πώληση και δεύτερης παρτίδας των πυραυλικών συστημάτων S-400.

«Η Μόσχα δεν βλέπει ανυπέρβλυτα εμπόδια στο ζήτημα του εφοδιασμού της Τουρκίας με τη δεύτερη παρτίδα του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400», δήλωσε ο Γιούρι Πιλίψον, ο διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκών θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνέντευξή του στο Sputnik.

Η Μόσχα, αν της ζητηθεί από την Άγκυρα, είναι έτοιμη να παράσχει στην Τουρκία ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη, πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Η Τουρκία, η οποία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 από τις ΗΠΑ, την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια των F-16, έχει «προειδοποιήσει» τους δυτικούς συμμάχους της ότι μπορεί να στραφεί «αλλού» για να πάρει μαχητικά αεροσκάφη.

Ρώσοι αξιωματούχοι και πολιτικοί επιμένουν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία για τα πυραυλικά συστήματα συνεχίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά θα παραμείνουν «κρυφές».

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την αποστολή συστημάτων S-400 το 2017, ενώ φημολογείται ότι υπογράφηκε μια νέα συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο. Η Τουρκία έγινε το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία και προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από τις ΗΠΑ και τη συμμαχία γενικότερα.

Από την μεριά τους οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Άγκυρα με «κυρώσεις» αν συνεχιστούν οι αγορές ρωσικών εξοπλισμών, «Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα», έχει τονίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου