Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος
Η Στρατιωτική Ηγεσία έκοψε από τον φάκελο προμήθειας των F-35 ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο “SSI”, που θύμισε κάτι από παλιές εποχές.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Στον φάκελο με το αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελλάδας για την απόκτηση των μαχητικών 5ης γενιάς F-35 δεν υπήρχε μέσα ένα κομμάτι υπό τον τίτλο SSI, που όμως προτεινόταν από την κατασκευάστρια εταιρεία. Πρόκειται για τα «Security of Supply and Information» για τα οποία τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και το ΓΕΑ εμφανίζονται συγκρατημένα ως προς την χρησιμότητά τους.
Αυτό που κίνησε τις απορίες είναι η τιμολόγηση των SSI με ένα ποσό της τάξης των 600-800 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να λάβουν επαρκείς εξηγήσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία για το περιεχόμενό τους παρά τις επίμονες ερωτήσεις των Επιτελείων ήταν ο βασικότερος λόγος που κίνησε και τις αμφιβολίες.
Η Στρατιωτική Ηγεσία είναι πεπεισμένη ότι την αμερικανική κυβέρνηση ουδόλως απασχολεί εάν η Ελλάδα θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα προμήθειας των F-35, αφού όπως ισχυρίζονται στο enikos.gr στρατιωτικές πηγές «τα SSI φαίνεται ότι αποτελούν απαίτηση της εταιρείας».
Από πού ξεκαθαρίζεται ως προς την διαδικασία είναι ότι οι ΗΠΑ θα αποστείλουν την απάντηση «LOA to LOR» στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Πολεμικής Αεροπορίας μόνο για την διαμόρφωση του μαχητικού και την τιμή ανά μονάδα.
Σε ότι αφορά την αεροπορική βάση που θα επιλεγεί να γίνει η «φωλιά» των F-35 αυτή θα γίνει από την Πολεμική Αεροπορία και τα έργα που θα απαιτηθούν – όπως η κατασκευή νέων υποστέγων κτλ – θα γίνουν μεν υπό τις οδηγίες της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας λαμβάνοντας υπόψιν και τις παρατηρήσεις της εταιρείας, όμως όλα θα χτιστούν από ελληνικά χέρια, με όρους όπως προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία. Μάλιστα, όπως τονίζεται «τα έργα θα γίνουν με ή χωρίς SSI».
Το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ, σε κοινή γραμμή, έχουν στυλώσει τα πόδια τους απέναντι στο πρόγραμμα των SSI, ειδικά – όπως τονίζουν – από τη στιγμή που δεν γνωρίζουν γιατί πρέπει να καταβληθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ως 800 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας το enikos.gr με απόστρατους αξιωματικούς, που έχουν εμπειρία από εξοπλιστικά προγράμματα του παρελθόντος, μας επισήμαναν ότι το θέμα με τα SSI θυμίζει την παλιά «αμαρτωλή» ιστορία των ΑΩ. Τα «Αντισταθμιστικά Ωφελήματα» που κατά την ορολογία ορίζονται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών ως «ένας θεσμός στις διεθνείς προμήθειες και αφορούν σε ένα σύνολο ανταποδοτικών πράξεων που πραγματοποιούνται από τον ξένο προμηθευτή προς τον αγοραστή, ως αντιστάθμισμα για κάθε συγκεκριμένη προμήθεια».
Επειδή κατά το παρελθόν είχαν ακουστεί πολλά για «μαύρο χρήμα» και περίεργα «δώρα» μέσω των «ΑΩ», αυτά έχουν απαγορευτεί δια νόμου από τον «νόμο Βενιζέλου» του 2012, αφού τα θεωρητικά ωφελήματα που θα έδιναν ώθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.
Ως αντιστάθμισμα σε όποια οφέλη προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία προωθούνται οι διακρατικές συμφωνίες με όρους συνεχούς υποστήριξης, κάτι που πρόκειται να γίνει και στην υπόθεση των F-35.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου