«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα έχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε, στο πνεύμα της συμμαχίας, του ειρηνικού διαλόγου, ώστε να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ προσθέτοντας ότι «εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε τις προσπάθειες μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όπως γνωρίζετε και εσείς υπάρχουν κάποια προβλήματα και κάποιες διαφορές».
Ελπίζουμε, συνέχισε, «πως Τουρκία και Ελλάδα, δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές αυτές στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, διπλωματίας και σεβασμού.» και πρόσθεσε ότι «η προσδοκία μας είναι ότι η θετική ατμόσφαιρα μετά τον σεισμό θα συνεχιστεί χωρίς να περιμένουμε μια νέα καταστροφή».
«Ως δύο γειτονικές χώρες στο Αιγαίο, η Τουρκία μας είναι πολυδιάστατη όπως και οι διαφορές μας. Η επιθυμία μας, η προσμονή μας και η ευχή μας είναι χωρίς να υπάρχει μια καταστροφή να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση και η θετική ατμόσφαιρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελέσουν θάλασσα φιλίας. Η βασική επιθυμία μας και η προσμονή μας είναι να ζήσουν εντός ασφαλείας και ηρεμίας οι λαοί και στις δύο πλευρές» συμπλήρωσε ο Χ. Ακάρ.
#CANLI: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopoulos, Hatay’da açıklamalarda bulunuyor https://t.co/GWt1RBVolK
— Yeni Şafak (@yenisafak) April 4, 2023
«Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα μια φιλίας, και Ελλάδα και Τουρκία να ζήσουν με ευημερία», επισήμανε ακολούθως και παράλληλα ευχαρίστησε την Ελλάδα «που ήταν από τις πρώτες χώρες που μας πρόσφερε βοήθεια».
«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κάλεσε την Τουρκία και πρότεινε βοήθεια μετά την καταστροφή και συνέβαλλε σημαντικά όσον αναφορά τις ανθρωπιστικές βοήθειες όσο και στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μία φορά. Και θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειας των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη και να ευχηθώ καλή ανάρρωση στους τραυματίες».
Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι «μετά από αρκετά χρόνια (σ.σ. η τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε το 2002), σήμερα φιλοξενούμε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την αποστολή του και θέλω να τους ευχαριστήσω» ενώ τόνισε ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο γείτονες και σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, εδώ και πάνω από 70 χρόνια και γνωρίζετε ότι υπάρχουν ισχυροί πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας».
«Οι δύο χώρες», ανέφερε, «ήταν πάντα αλληλέγγυες σε δύσκολους καιρούς και σήμερα βιώνουμε ένα ακόμα παράδειγμα της αλληλεγγύης αυτής».
Τι επισήμανε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας εξέφρασε για μια ακόμη φορά τα συλλυπητήριά μου για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στους σεισμούς και σημείωσε πως η συνάντησή του «με τον αγαπημένο μου φίλο Χουλουσί και την ομάδα του, μιλήσαμε για το πώς θα αγωνιστούμε απέναντι στις νέες προκλήσεις όσον αφορά τις καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή».
«Η Ελλάδα», τόνισε, «έχει κάνει αυτό που της αναλογεί από τα πρώτα λεπτά του σεισμού. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να δείξουμε την υποστήριξή μας. Ας ελπίσουμε να τελειώσει αυτού του είδους η καταστροφή».
LIVE: Turkish Defence Minister Hulusi Akar and his Greek counterpart Nikolaos Panagiotopoulos hold joint presser in Türkiye’s quake-hit Hatay province https://t.co/bKvCXwlCjs
— PresserWatch (@PresserWatch) April 4, 2023
Νωρίτερα, οι δυο υπουργοί επισκέφθηκαν τις σεισμόπληκτες περιοχές μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετέφερε το μήνυμα ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους «είναι πέρα και πάνω απ' οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών» με τελικό στόχο «εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις» τη δημιουργία «κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια. Ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, στη συνέχεια μετέβη με τον Χουλουσί Ακάρ με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών.
Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και τους χώρους, όπου στεγάζονται προσωρινά οι κάτοικοι που επλήγησαν από το σεισμό.
Στις δηλώσεις του ο Ν. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε «προς τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί».
Επισήμανε ότι αυτές «οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή», αποτελούν «νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι' αυτό, ίσως και από κοινού».
«Η Ελλάδα», ανέφερε, «από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές».
«Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Έλληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία, που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας» προσέθεσε.
«Ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα συμπαράστασης αποδέχθηκα την πρόταση του υπουργού κ. Ακάρ, να επισκεφτώ σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές» σημείωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
ΠΗΓΗ liberal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου