Τρίτη 4 Απριλίου 2023

ΕΜΠΛΟΚΗ στην αποστολή της LoR στις ΗΠΑ, για τα ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ τύπου UH-60 Blackhawk;

Εμπλοκή της τελευταίας στιγμής φαίνεται πως υπάρχει με την αποστολή του Μη Δεσμευτικού Αιτήματος (LoR: Letter of Requets) στις ΗΠΑ για τα ελικόπτερα UH-60M Blackhawk για την Αεροπορία Στρατού, καθώς φέρεται να διαπιστώθηκε στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) διαφορά ανάμεσα στο νούμερο που καλυπτόταν από την υπουργική υπογραφή – εξουσιοδότηση και αυτό που συνολικά αναφερόταν στο έγγραφο της LoR που έφτασε στη Γενική Διεύθυνση.

Σύμφωνα με όσα έγραψε χθες το DP, η εξουσιοδότηση στη ΓΔΑΕΕ από τον υπουργό Εθνικής

Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο αφορά 24+11 ελικόπτερα. Με κάποιον τρόπο που δεν έχει διευκρινιστεί, στο προς αποστολή έγγραφο LoR προστίθεται η πρόβλεψη επιπρόσθετου δικαιώματος προαίρεσης (option) για ακόμα 25 ελικόπτερα. Προφανώς, έτσι εξηγείται η σύγχυση που επικράτησε χθες με διάφορα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται σε αίτημα για 49 συνολικά ελικόπτερα.

Η αποστολή της LoR προφανώς δεν προχώρησε, καθώς δεν καλυπτόταν στο σύνολό της από την υπουργική εξουσιοδότηση, σύμφωνα με όσα προβλέπει η επίσημη διαδικασία, έως ότου διευκρινιστεί αυτό το σημείο. Τα ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από το ΥΠΕΘΑ είναι: α) τι υπέγραψε ο υπουργός, 24+11 ή 24+11+25 β) τι έπραξε ή θα πράξει όταν/εάν διαπίστωσε την ασυμφωνία στα νούμερα και το κυριότερο, γ) ποιος ευθύνεται για την προσθήκη σε επίπεδο “ηθικής και φυσικής αυτουργίας”.

Διότι μοιάζει εντελώς απίθανο το +25 να υπήρχε εξ αρχής και να μην το αντελήφθη ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το ζήτημα χρήζει άμεσης διευκρίνισης διότι η σύγχυση που δημιουργείται είναι πρωτοφανής και ακατανόητη, ενώ η εξοικείωση όλων με τις διαδικασίες είναι τέτοια, που σχεδόν αποκλείεται να πρόκειται για απλή παράβλεψη – απροσεξία από οποιαδήποτε πλευρά. Λογικά, εντός της ημέρας το ζήτημα θα έχει διευκρινιστεί, ώστε να προχωρήσει η αποστολή της LoR στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου