Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Ιταλός υπουργός Εξωτερικών για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος

«Δεν είναι πάντα δυνατόν να υποδεχόμαστε όλους όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη» τονίζει ο Αντόνιο Ταγιάνι

Στην κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ελλάδα εστιάζει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι τονίζοντας πως οι δύο χώρες «δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος».

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης για το μεταναστικό ο Αντόνιο Ταγιάνι επεσήμανε:

«Η Μεσόγειος είναι βασικής σημασίας, στο σύνολό της. Είναι η θάλασσα που βρέχει τις ελληνικές ακτές, τις ιταλικές, αλλά και εκείνες της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα και η Ιταλία έθεσαν με πολύ δυναμικό τρόπο το θέμα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Είναι οι χώρες που εκτίθενται περισσότερο στα κύματα παράτυπης μετανάστευσης».

«Δεν είναι πάντα δυνατόν να υποδεχόμαστε όλους όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Διότι αν δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας από άλλες χώρες, οι άνθρωποι αυτοί, κάποιες φορές μένουν στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Ενώ στην πραγματικότητα, και με τους επιζήσαντες του ναυαγίου στην Καλαβρία, διαπιστώσαμε ότι θέλουν να μεταβούν σε βορειοευρωπαϊκά κράτη. Θέσαμε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό και στόχος μας είναι να πετύχουμε κοινές λύσεις και μια μακρόπνοη στρατηγική. Όσο για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, επιθυμούμε να υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις, με πρωτοβουλίες που να ευνοούν την νόμιμη μετανάστευση, αλλά οι οποίες να αποτρέπουν τις παράνομες ροές» υπογράμμισε.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, παράλληλα, τόνισε ότι στόχος του είναι να σταματήσουν οι επιβιβάσεις μεταναστών σε πλεούμενα διακινητών και ότι «Ιταλία και Ελλάδα, από μόνες τους, δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος του όλου αυτού φαινομένου».

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Ταγιάνι, το μεταναστευτικό και «το προσφυγικό πρέπει να αποτελέσουν κύριο θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα για όλες τις χώρες μέλη, από την Ελλάδα και την Ιταλία, μέχρι την Γερμανία». Υπογράμμισε δε, ότι «η ισπανική εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, αλλά και την πορεία ένταξης, στην Ένωση, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

ΠΗΓΗ newsbeast

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου