Με τις στρατιωτικές ασκήσεις που διενεργούν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, το Πεκίνο προσπαθεί να στείλει ένα «μήνυμα», ή μάλλον μία «σοβαρή προειδοποίηση» στο νησί, μετά τη συνάντηση της προέδρου του νησιού Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθ την προηγούμενη εβδομάδα.
Η άσκηση αυτή που ονομάστηκε «Κοινό Ξίφος» καταδικάστηκε έντονα από την Ταϊβάν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους, επενέβησαν καλώντας την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» και βεβαιώνοντας ότι διατηρούν «ανοιχτούς» τους διαύλους επικοινωνίας τους με τη χώρα.
Το «Κοινό Ξίφος» «επικεντρώνεται στην ικανότητα ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών (...) ώστε να δημιουργηθεί αποτροπή και ολική περικύκλωση» της Ταϊβάν, όπως μετέδωσε το Σάββατο (8/4), η κρατική κινεζική τηλεόραση.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, το πρωί της Κυριακής (9/4) εντόπισε εννέα κινεζικά πολεμικά πλοία και 58 αεροσκάφη γύρω από τη νήσο, ενώ το Σάββατο είχε εντοπίσει τον ίδιο αριθμό πλοίων και 71 αεροσκάφη.
Οι κινήσεις του κινεζικού στρατού παρακολουθούνται από την Ταπέι χάρη σε «κοινό σύστημα πληροφοριών και αναγνώρισης», με το υπουργείο της Ταϊβάν να διευκρινίζει ότι μεταξύ των αεροσκαφών που είχαν εντοπιστεί ως το μεσημέρι (07:00 ώρα Ελλάδος) συμπεριλαμβάνονται μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικα.
Προειδοποίηση κατά της «συμπαιγνίας»
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι αναφερόμενος στις ασκήσεις αυτές δήλωσε το Σάββατο (8/4) πως «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν «την ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών».
Σημειώνεται ότι, η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των Πεκίνου - Ταϊπέι, έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2022, όταν η τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε το νησί, σε μια προσπάθεια οι ΗΠΑ να επεκτείνουν τις διπλωματικές τους σχέσεις και συνακόλουθα την επιρροή τους.
Τότε η Κίνα προχώρησε σε πολεμικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, τις οποίες φαίνεται να έχει καθιερώσει σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος.
Μάλιστα, είχε κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πως με το νόμο περί παροχής αμυντικής βοήθειας στη Ταϊβάν, στην πραγματικότητα ενίσχυε επιπλέον τη στρατιωτική βοήθειά της προς το νησί και άρα πως επενέβαινε στις υποθέσεις του Πεκίνου.
Έτσι, για το Πεκίνο, οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις αποτελούν «αναγκαιότητα» από τον κινεζικό πληθυσμό, όπως δήλωσε στο AFP ο Τζέιμς Σαρ, ειδικός για τον κινεζικό στρατό στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νανιάνγκ στην Σιγκαπούρη.
ΠΗΓΗ cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου