Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNALphoto Hellas Journal
Την ώρα που το στρατιωτικό επιτελείο αναπροσαρμόζει τον ετήσιο προγραμματισμό ασκήσεων, ο διασυμμαχικός «Ηνίοχος» είναι αυτός που δεσπόζει εντός Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου.
Από τις πρώτες συσκέψεις που έγιναν σε επίπεδο σχεδιαστών της άσκησης στις οποίες μετείχαν στελέχη από κάθε αεροπορία που πρόκειται να λάβει μέρος, συμφωνήθηκαν οι περιοχές στις οποίες θα πετάξουν τα «μπλε φτερά» με τους καλεσμένους τους.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα δεν είναι λίγες οι λεγόμενες «hot» περιοχές για τις αποστολές προσομοίωσης των σεναρίων. Νότια της Κρήτης πάνω από τα νερά της Μεσογείου, γύρω από την Κάρπαθο και δυτικά του Καστελόριζου και δεν λείπουν πτήσεις και συνεργασίες με JTAC των ΕΤΕΘ σε νησιά του Αν. Αιγαίου.
Αλλά ακόμη κι αν επιχειρούνταν η όποια αλλαγή, θα έπρεπε να τη δεχτούν και να συνυπογράψουν εκ νέου οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση.
Πάντως αν δούμε προσεκτικά τις δηλώσεις που έχουν γίνει και τα όσα δημοσιεύονται σε Ελλάδα και Τουρκία, ο «Ηνίοχος» ίσως είναι η τελευταία πριν το καλοκαίρι μεγάλη άσκηση κατά την οποία η πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιεί σχεδόν κάθε μέρα περίπου 100 απογειώσεις.
Δεν σημαίνει ότι λόγω του άτυπου μορατόριουμ παύουν να υπάρχουν εκπαιδεύσεις στον ελληνικό ουρανό, το αντίθετο! Στρατιωτικές πηγές λένε ότι υπάρχουν εκπαιδεύσεις και μάλιστα πολύ ρεαλιστικές ενώ η μείωση της έντασης βοηθά ακόμη περισσότερο τα στελέχη να εστιάζουν την προσοχή τους στα σενάρια και σε νέες σχεδιάσεις. Ταυτόχρονα πάντοτε βρίσκονται σε readiness αεροπόροι, μηχανικοί και μαχητικά αλλά ήδη συμπληρώνουμε έναν μήνα μηδενικής παράνομης δραστηριότητας στο FIR Αθηνών.
Με τα παραπάνω δεδομένα, Γαλλία, ΗΠΑ (σ.σ. φέτος μόνο με MQ-9 Reaper), Ιταλία, Ιορδανία, Ισπανία, Κύπρος, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία και Ινδία με Su-30 ΜK είναι οι έως τώρα μετέχοντες στην μεγάλη άσκηση που κάθε χρονιά τραβά το ενδιαφέρον σταθερών συμμάχων, αλλά ανάμεσα σε αυτούς προστίθενται και νέοι που δηλώνουν την επιθυμία να πετάξουν στο εύρος του FIR Αθηνών με το ιδιαίτερο πολυμορφικό ανάγλυφο.
Η ελληνική πολεμική αεροπορία ως φιλοξενούσα χώρα έχει να επιδείξει τις ικανότητες ιπταμένων και μηχανικών σε δυο νέες πλατφόρμες με τις οποίες ήδη επιχειρεί.
Με τα Rafale F3R να έχουν γίνει 13 στο σύνολό τους και τα F-16 Viper να επιχειρούν ήδη στα χέρια των «αστεριών» της 343 Μοίρας, η πολεμική αεροπορία θα λειτουργήσει με νέα δεδομένα σε όλα τα σενάρια του φετινού «Ηνιόχου».
Οι επιτελείς τονίζουν ότι για τους συγκεκριμένους αεροπόρους και μηχανικούς γίνεται ταυτόχρονη δουλειά Εθνική και Συμμαχική. Οι δυο μοίρες με τις νέες πλατφόρμες, 332 «Γεράκι» με τα Rafale και η 343 «Αστέρι» είναι αυτές που δίνουν ξεχωριστές «εξετάσεις» στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σ’ ότι έχει να κάνει με την αξιολόγηση σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Η σελίδα μας έχει γράψει καιρό τώρα πως ειδικά η 332 Μοίρα ετοιμάζεται εντός του Μαΐου να περάσει το δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης ώστε να θεωρείται «full combat», ενώ το ίδιο σκηνικό θα εφαρμοστεί αργότερα και για την μοίρα των F-16 Viper.
Και στον «Ηνίοχο» αυτές οι δυο μοίρες θα δείξουν σε όλους τους μετέχοντες τον τρόπο με τον οποίο μετεξελίσσεται και επενδύει στο μέλλον η πολεμική αεροπορία, γινόμενη μια από τις πλέον σύγχρονες και ετοιμοπόλεμες στη Γηραιά Ήπειρο.
Στον «Ηνίοχο 2023» αριθμός αποστολών θα εκτελεστεί για πρώτη φορά με τη χρήση Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου