Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Για να δημιουργηθεί ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία, ήταν απαραίτητο να αλλάξει η νομοθεσία

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος

Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί κόμβος φυσικού αερίου, κυρίως ρωσικού, σε τουρκικό έδαφος. Για να δημιουργηθεί ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία, χρειάστηκε ακόμη και η αλλαγή της νομοθεσίας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ μίλησε σχετικά σε συνέντευξή του στο CNN Türk.

Έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε σημαντικό εμπορικό κέντρο για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

  • είπε, αναφερόμενος κυρίως στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου κατά τη διαμετακόμιση μέσω Τουρκίας.

Ο Donmez εξήγησε ότι η ισχύουσα νομοθεσία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την εγχώρια κατανάλωση ενεργειακών πόρων και περιέχει μια σειρά περιορισμών που θα αρθούν για χάρη της ελεύθερης πρόσβασης στις ξένες αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγχώρια αγορά της Τουρκίας καταναλώνει ετησίως 50-60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου. Τώρα είναι δυνατό να λάβετε έως και 100 δισεκατομμύρια και να μεταπωλήσετε το πλεόνασμα σε άλλες χώρες.

Αφού οι βουλευτές ολοκληρώσουν τις εργασίες τους με νομοθετικές τροποποιήσεις, θα πρέπει να εγκριθούν από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρώτα απ 'όλα, οι αλλαγές επηρέασαν τη δομή της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas. Έχουν ήδη εγκριθεί στο κοινοβούλιο και τώρα έχουν σταλεί στον αρχηγό του κράτους για εξέταση.

Οι εργασίες για το έργο hub ξεκίνησε από τη ρωσική πλευρά. Στο πλαίσιο της αυξανόμενης παγκόσμιας αστάθειας, η δημιουργία του είναι επωφελής τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Άγκυρα. Η τουρκική πλευρά θα ήθελε οι Ρώσοι να αναλάβουν την κατασκευή του κόμβου, επενδύοντας σημαντικά ίδια κεφάλαια στο έργο.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: ποιος κερδίζει από τον πόλεμο Ουκρανίας Ρωσίας; Η Τουρκία που κάνει συναλλαγές και με της δυο πλευρές. Πουλάει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, μεταπωλεί το πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τα σιτηρά της Ρωσίας για δικά της κερδίζοντας τεράστια ποσά! Μετά αναρωτιέστε που βρίσκει τα χρήματα για την ανάπτυξη των οπλικών της συστημάτων; Αν θα σταματήσει να συναλλάσσεται με την Ρωσία και θα τρέξει στην αγκαλιά των ΗΠΑ; Μόνο αν της δώσουν μερίδιο οι ΗΠΑ από τα δικά μας κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα το κάνει προσωρινά για να ισχυροποιηθεί περισσότερο. Ελπίζουμε να μην υπογράψει κανένας Έλληνας πολιτικός τέτοιες συμφωνίες που θα είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας.

Δεν θέλω να γράφω τέτοιες αναλύσεις αλλά είμαι αναγκασμένος να το κάνω. Τι θέλετε να κάνουμε λένε οι Τούρκοι δεν φταίμε εμείς που κάνουμε συναλλαγές με την Ρωσία, η οικονομική κρίση φταίει και τώρα η επίσημη δικαιολογία ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία. Βοηθήστε μας εσείς Αμερικάνοι και εμείς θα είμαστε πάλι εχθροί με την Ρωσία όπως είμαστε πάντα. Και αμέσως ξεκίνησε η διπλωματία και τα χαμόγελα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία με την Ελλάδα και να τα βρούμε.

Δυστυχώς κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα! Δεν τα βλέπουν και δεν διαβάζουν της ειδήσεις που πρέπει. Δεν θυμούνται τι διάβασαν και πότε το διάβασαν για να κάνουν τους κατάλληλους συνειρμούς και να καταλάβουν της κρυμμένες αλήθειες.

Γεώργιος Δικαίος

ΠΗΓΗ hellenicdefence

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου