EUROKINISSI/ ΣΑΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Στη συμφωνία σε επίπεδο υπ. Εσωτερικών της ΕΕ για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση για ένα κοινό πια σύστημα ασύλου, με εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε ειδικά κέντρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και με έναν υποχρεωτικό -και όχι εθελοντικό- μηχανισμό αλληλεγγύης, αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Όπως σημειώνεται, η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών έκανε λόγο για μια «ιστορική επιτυχία για την ΕΕ, για την μεταναστευτική πολιτική αλληλεγγύης και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Όπως δήλωσε «δεν ήταν εύκολες αποφάσεις για όλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ήταν ιστορικές».
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο η αποστολή της Γερμανίδας υπουργού ήταν δύσκολη, τελικά όμως φαίνεται ότι επωφελεί τη Γερμανία μιας και κατάφερε κάτι που διεκδικούσε εδώ και καιρό: επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και υποχρεωτική κατανομή προσφύγων. Σε μια βάση «fair share», όπως εξήγησε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εσωτερικών, χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες για πώς και σε ποια έκταση θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο στην πράξη.
Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να δίνεται, σύμφωνα με τα κυβερνητικά λεγόμενα, στην τήρηση των όρων του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις νέες διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των παιδιών βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Δεν δόθηκαν ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, απαντήσεις για τεχνικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της συμφωνίας, για το καθεστώς της «ασφαλούς τρίτης χώρας», για τις πιθανές «φυλακίσεις» γονιών και παιδιών που εισέρχονται παράτυπα σε ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι με τις παράνομες πρακτικές pushback στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CDU) επαίνεσε τη συμφωνία, η οποία ουσιαστικά κλείνει τα ευρωπαϊκά σύνορα στην παράτυπη μετανάστευση. «Για όποιον στο μέλλον αποφασίσει να έρθει παράνομα στην Ευρώπη, τα ευρωπαϊκά σύνορα θα είναι κλειστά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διχασμένοι οι Πράσινοι
Tόσο η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ όπως και ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αμφότεροι από τους Πρασίνους, έσπευσαν να προσφέρουν στήριξη στη συμφωνία, ως μέλη της γερμανικής συγκυβέρνησης. «Σέβομαι όσους κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν ανθρωπιστικούς παράγοντες. Ελπίζω όμως να δουν κι αυτοί ότι υπάρχουν λόγοι για να αναγνωρίσει κανείς τα αποτελέσματα της συμφωνίας» ανέφερε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. Και η Αναλένα Μπέρμποκ θέλησε να απαντήσει στους επικριτές της συμφωνίας από την Κολομβία, όπου βρίσκεται, λέγοντας ότι «όποιος δεν θεωρεί αποδεκτό αυτόν τον συμβιβασμό, αποδέχεται τη μη κατανομή προσφύγων στο μέλλον».
Αίσθηση όμως προκαλεί ταυτόχρονα η άμεση αντίδραση και δυσαρέσκεια από τους επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων. Ο συμπρόεδρός τους Ομίντ Νουριπούρ, παρά το γεγονός ότι θεωρεί σε γενικές γραμμές «απαραίτητη την ευρωπαϊκή συμφωνία για μια κοινή πορεία στην Ευρώπη» εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την προστασία όσων έχουν ανάγκη στα εξωτερικά σύνορα. Ανέφερε μάλιστα, προδίδοντας το κλίμα στους κόλπους των Πρασίνων, ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς επαρκή διαβούλευση και ομοφωνία εντός του κόμματος και κατ’ επέκταση εντός της συγκυβέρνησης. Και η έτερη συμπρόεδρος, Ρικάρντα Λανγκ, ανέφερε ότι «η Γερμανία δεν έπρεπε να συμφωνήσει με τις προτάσεις για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου» τονίζοντας ότι εν τέλει ο συμβιβασμός αυτός ήταν μια «εξαιρετικά δύσκολη απόφαση, την οποία κανείς δεν έλαβε ελαφρά».
Τέλος, η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Pro Asyl, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια της μεταναστευτικής κρίσης κάνει λόγο δια του επικεφαλής της Καρλ Κοπ (στο δίκτυο RND) για «ιστορικό σφάλμα» και για μια «κατά μέτωπο επίθεση» στο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου