FILE PHOTO: Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα μεταβαίνουν στην επαρχία της Ιντλίμπ στη Συρία. EPA, Yahya Nemah
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε ένα βίντεο στη δημοσιότητα σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση Anatolian Phoenix-2023 που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Ικόνιο με τη συμμετοχή κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα της Κύπρου, του Αζερμπαϊτζάν, της Ισπανίας, του Κατάρ και της Πολωνίας.
Οπως γράφει ο Levent Kenez στο nordicmonitor.com αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαμαρτυρηθεί για τις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση.
Σημειώνεται ότι ο ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, η οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η στρατιωτική άσκηση International Anatolian Phoenix Exercise διεξάγεται στην 3η Διοίκηση Κύριας Αεριωθούμενης Βάσης στο Ικόνιο από το 2009 σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον με στόχο την ανάπτυξη διαδικασιών επιβίωσης και αποφυγής και την αύξηση της εμπειρίας των πιλότων και του προσωπικού εδάφους σε κοινές επιχειρήσεις.
Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, εκ των οποίων η μία είναι διεθνής διοργάνωση, από το 2012. Η φετινή άσκηση, που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου.
Το 2021 η Σλοβακία, η οποία είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην άσκηση, με απόφαση της τελευταίας στιγμής αποχώρησε λόγω της συμμετοχής του ψευδοκράτους.
Η Σλοβακία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να στείλουν προσωπικό εδάφους για να συμμετάσχει στην άσκηση το 2021. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν επίσης να μην συμμετάσχουν στην άσκηση. Ωστόσο, παρά την αποχώρηση των δύο χωρών, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία ανέφερε ότι η Σλοβακία και οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην άσκηση.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιίβαν Κόρτσοκ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για την αποχώρηση σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαΐου 2021, τονίζοντας τη δέσμευσή του στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. .
Το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ και το ψευδοκράτος, όλοι στενοί σύμμαχοι της Τουρκίας, συμμετέχουν τακτικά στην άσκηση. Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ, συμμετείχε πέρυσι. Η Ισπανία είναι το δεύτερο μέλος της ΕΕ μαζί με την Πολωνία που συμμετέχει στην άσκηση φέτος.
Η συνεργασία Ισπανίας και Πολωνίας με την Τουρκία
Οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας το 2021 δημιούργησαν διαμάχες και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες και κάλεσε την Ισπανία να τηρήσει τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία πρόσφατα συνεργάστηκε με την Ισπανία για την παραγωγή του Anadolu, του μεγαλύτερου πλοίου του τουρκικού ναυτικού με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους. Σχεδιάστηκε από την ισπανική Navantia και ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Sedef στην Τουρκία.
Η Πολωνία συμμετέχει τώρα στην άσκηση Anatolian Phoenix στην Τουρκία για δύο συνεχόμενα χρόνια. Οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία σε στρατιωτικούς τομείς τα τελευταία χρόνια.
Κατά την επίσημη επίσκεψη του Πολωνού Προέδρου Andrzej Sebastian Duda στην Τουρκία τον Μάιο του 2021, η Τουρκία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar TB2 (UCAV), καθιστώντας την Πολωνία την πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προμηθεύεται τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η Πολωνία αγόρασε επίσης τρεις επίγειους σταθμούς και δύο προσομοιωτές εκτός από 24 στρατιωτικά drones. Ένας από τους προσομοιωτές θα αναπτυχθεί στην ακαδημία αεροπορίας στο Deblin και ο άλλος στη βάση UCAV στο Mirosławiec.
Η συμφωνία περιλαμβάνει διετή τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση για 192 Πολωνούς αξιωματικούς που θα υπηρετήσουν ως χειριστές drone, διοικητές και εκπαιδευτές. Όλες οι προπονήσεις θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στην Τουρκία σε τέσσερις ομάδες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, με 15 έως 17 εβδομάδες για κάθε ομάδα.
Η πρώτη παράδοση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και η πρώτη δοκιμαστική πτήση των drones πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Το δεύτερο σετ παραδόθηκε στις 15 Απριλίου. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια.
Η Τουρκία ενθαρρύνει το ψευδοκράτος να συμμετέχει ή να αποστέλλει αντιπροσωπεία σε διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις που φιλοξενεί. Ασκεί πιέσεις για την αναγνώριση του Αττίλα από τις ισλαμικές χώρες και τις Τουρκικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αναγνωριστεί το τμήμα της κατεχόμενης Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος και προέτρεψε την άρση των κυρώσεων και των εμπάργκο στους Τουρκοκύπριους.
Τα προηγούμενα χρόνια η Ρουμανία, το Πακιστάν και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν συμμετάσχει μαζί με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου στη Διεθνή Άσκηση Φοίνιξ της Ανατολίας, η οποία διεξάγεται από το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου