Κορυφαίοι Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέπτονται το «βασίλειο του τρόμου» του Κιμ Γιονγκ Ουν, τη Βόρεια Κορέα, δηλαδή την πλέον απομονωμένη χώρα της υφηλίου, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Δύση από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και φέρεται να διαθέτει περί τις 20 πυρηνικές βόμβες.
Η Βόρεια Κορέα υποδέχθηκε αυτή την εβδομάδα τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ως και μια υψηλόβαθμη κινεζική πολιτικο-στρατιωτική αντιπροσωπεία στην Πιονγιάνγκ, για τους εορτασμούς της 70ής επετείου της ανακωχής της Κορέας (στον 38ο γεωγραφικό παράλληλο – υπόψη δεν έχει υπογραφεί Συνθήκη Ειρήνης με τη Νότια Κορέα), ανέφεραν τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης προχθές, σηματοδοτώντας μια βασική αλλαγή στους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα σύνορα (λόγω της Covid-19) της χώρας.
Κινέζοι και Ρώσοι πιο κοντά με τον Κιμ Γιονγκ Ουν
Η Πιονγιάνγκ γιόρτασε τα 70 χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής του Πολέμου της Κορέας στις 27 Ιουλίου 1953, η οποία τερμάτισε τις ανοιχτές τριετείς εχθροπραξίες και είναι γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» (!) στον Βορρά, με τα απόλυτα ελεγχόμενα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρουν ότι θα μείνει στην Ιστορία!!!
Οι δορυφορικές εικόνες έδειχναν εδώ και μέρες ότι η Πιονγιάνγκ προετοιμαζόταν για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική παρέλαση, με την οποία συνήθως γιορτάζει τέτοιες κομματικές και εθνικές επετείους. Αλλά η συμπερίληψη Κινέζων και Ρώσων υψηλόβαθμων επισκεπτών φέτος είναι η πρώτη μετά την πανδημία που υποδηλώνει οριακή «ευελιξία» ως προς την επιβολή των συνοριακών ελέγχων.
Η Βόρεια Κορέα βρισκόταν υπό έναν άκαμπτο αυτοεπιβεβλημένο αποκλεισμό λόγω του κορονοϊού από τις αρχές του 2020, για να προστατευτεί από την Covid-19, που έχει εμποδίσει ακόμη και τους λίγους δικούς της υπηκόους σε ορισμένες ασιατικές χώρες να εισέλθουν στη χώρα.
«Μια στρατιωτική αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, πραγματοποίησε μια συγχαρητήρια επίσκεψη στη ΛΔΚ», ανέφερε το κρατικό κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων, μία ημέρα αφότου επιβεβαίωσε ότι κινεζική αντιπροσωπεία θα παρευρισκόταν στις εκδηλώσεις. Η Ρωσία, από την εποχή της αλήστου μνήμης Σοβιετικής Ενωσης, είναι ένας ιστορικός σύμμαχος της Πιονγιάνγκ και από τα λίγα κράτη που διατηρεί φιλικές σχέσεις με το καθεστώς του εκκεντρικού Κιμ.
Ο Κιμ, από τον Φεβρουάριο του 2022, έχει σταθερά εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης
(όπως λένε η Ουάσιγκτον και σύμμαχοι των ΗΠΑ σε Ασία-Ειρηνικό) της πρόθεσής της να προμηθεύσει παράλληλα πυροβολικό και πυραύλους για τις πολεμικές ανάγκες της Ρωσίας.
«Η πενθήμερη επίσκεψη Σοϊγκού συμβάλλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών Ρωσίας -Βόρειας Κορέας και είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Η Κίνα έστειλε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Λι Χονγκζόνγκ.
Ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τον Σεργκέι Σοϊγκού και συζήτησαν στρατιωτικά ζητήματα και το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας, ανέφεραν χθες τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι ο Κιμ και ο Σοϊγκού συνομίλησαν και κατέληξαν σε συμφωνία πάνω σε διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, στο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον ασφάλειας, καθώς και σε διμερή εξοπλιστική συνεργασία. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Σοϊγκού μετέφερε στον Κιμ μια «θερμή και εποικοδομητικής συνεργασίας επιστολή» υπογεγραμμένη από τον Πούτιν.
Οι δυτικές χώρες παρακολουθούν στενά την κατάσταση
Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας στη Σεούλ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες εντόπισε περισσότερους «ανθρώπους και εξοπλισμό» στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Οι επισκέψεις της κινεζικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν οι πρώτες γνωστές επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών από την έναρξη της πανδημίας.
«Μετά από αυτό το γεγονός, η Βόρεια Κορέα αναμένεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς της Covid, ενισχύοντας παράλληλα τη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα και το Πεκίνο», δήλωσε ο αναλυτής Σονγκ Τσανγκ, διευθυντής του Κέντρου Βορειοκορεατικών Σπουδών στο γνωστό και κορυφαίο Ινστιτούτο Sejong.
Πληροφορίες του υπογράφοντος από αμερικανικές και νοτιοκορεατικές «δεξαμενές σκέψης» φέρουν τη Ρωσία να έχει ζητήσει περισσότερη υποστήριξη σε πυροβολικό και νάρκες από τη Βόρεια Κορέα, για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ η Πιονγιάνγκ ζήτησε τη συνεργασία της Ρωσίας σε δορυφόρους αναγνώρισης ως και σε πυρηνικά υποβρύχια.
Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε -αλλά απέτυχε- να εκτοξεύσει τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο τον Μάιο και εκτόξευσε πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους πρόσφατα, για να καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά της για την ανάπτυξη από την Ουάσιγκτον ενός υποβρυχίου με πυρηνικές δυνατότητες στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, του Αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου κλάσης Οχάιο ήταν η πρώτη ανάπτυξη από το 1981 ενός τέτοιου υποβρυχίου στην Μπουσάν και ακολούθησε γρήγορα η άφιξη ενός δεύτερου αμερικανικού υποβρυχίου, του πυρηνοκίνητου «USS Annapolis», σε ναυτική βάση της Νότιας Κορέας.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα από τα χαμηλότερα ιστορικά σημεία τους, καθώς η διπλωματία μεταξύ της Πιονγιάνγκ και της Σεούλ έχει σταματήσει και ο Κιμ ζήτησε να αυξηθεί η ανάπτυξη εξελιγμένων συμβατικών όπλων, ως και τακτικών πυρηνικών. Από την Παπούα – Νέα Γουινέα, όπου βρισκόταν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν (καθ’ οδόν προς Αυστραλία), αναφέρθηκε στην ημέρα ανακωχής, ενώ αποκάλυψε ότι επτά δεκαετίες μετά δεν έχουν εντοπιστεί χιλιάδες Αμερικανοί που έχασαν τη ζωή τους εκεί και οι οικογένειές τους θα ήθελαν να πληροφορηθούν αναφορικά με την τύχη τους. Πολύ πρόσφατα, η Νότια Κορέα αναβάθμισε τις στρατιωτικές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου