Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Μόνο στο NEWPOST: Ποια πυρομαχικά εξερράγησαν – Στο «μικροσκόπιο» όλες οι αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων – Τι έδειξε η έρευνα


Η πλημμελής τήρηση των μέτρων ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα ως πρώτο άμεσο μέτρο την απομάκρυνση του Διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης

Κώστας Σαρικάς

Δύο μεγάλοι κρατήρες μέσα στην αποθήκη πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά στη Νέα Αγχίαλο αλλά και διασκορπισμένα θραύσματα ή ακόμα και σχεδόν ολόκληρες βόμβες σε μεγάλη απόσταση αποτυπώνουν το μέγεθος των τρομακτικών χθεσινών εκρήξεων που συγκλόνισαν την περιοχή. Η πιο ισχυρή από τις εκρήξεις σημειώθηκε στις 19.18  χθες το απόγευμα ακριβώς μιάμιση ώρα από τη στιγμή που διατάχθηκε η εκκένωση του στρατοπέδου στις 17.45 σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το ΓΕΑ.

Επί μιάμιση ώρα δηλαδή η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη περιμετρικά αλλά και μέσα στο στρατόπεδο μέχρι να εκραγεί η μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών με αποτέλεσμα ένα τεράστιο ‘’μανιτάρι’’ φλόγας αλλά και πυκνός καπνός να ανέβουν στον ουρανό. Ήταν η έκρηξη που προκάλεσε τις εκτεταμένες ζημιές στη Νέα Αγχίαλο σπάζοντας δεκάδες βιτρίνες καταστημάτων αλλά και τζάμια από παράθυρα και πόρτες κατοικιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost τα πυρομαχικά τα οποία εξερράγησαν δεν βρίσκονταν μέσα στις  ειδικές αποθήκες  οι οποίες έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΝΑΤΟ δηλαδή εντός του εδάφους με ισχυρό σκυρόδεμα και διπλές μεταλλικές πόρτες μεγάλου πάχους. Αλλά αντίθετα  σε εξωτερικό χώρο  και συγκεκριμένα κάτω από μεταλλικά σκέπαστρα καθώς σε εξέλιξη ήταν  διαδικασία μεταφοράς τους εκτός του στρατοπέδου. Διαδικασία η οποία μεν προβλέπεται στα αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας με παράλληλη όμως τήρηση συγκεκριμένων μέτρων. Πόσο μάλλον όταν η μεταφορά αφορά μεγάλη ποσότητα βομβών και μάλιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με δεδομένο  ότι στην περιοχή είχε ξεσπάσει πυρκαγιά η ύπαρξη των πυρομαχικών έξω από τις αποθήκες εγκυμονούσε πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των εγκαταστάσεων.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές τα πυρομαχικά που εξερράγησαν αφορούν δύο διαφορετικούς τύπους βομβών παλαιού τύπου. Βόμβες Αμερικανικής κατασκευής MK-82 γενικής χρήσης των 500 λιβρών οι οποίες χρησιμοποιούνται από το 1950  αλλά και τις παλαιότερες ΑΝ-Μ64 οι οποίες πλέον δεν χρησιμοποιούνται από την Πολεμική Αεροπορία.

Όσον αφορά τις ΜΚ-82 ,πρόκειται για βόμβες χαμηλού κόστους και περιορισμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων οι οποίες αντικαθίστανται πλέον από σύγχρονες κατευθυνόμενες βόμβες. Κατά συνέπεια η απώλεια τους δεν επηρεάζει τη μαχητική ικανότητα των 70 αεροσκαφών F-16( 32 F-16 block 30 και 38 F-16 block 50 από τις 330, 341 και 347 Πολεμικές Μοίρες ‘’Κεραυνός’’, ‘’Βέλος’’ και ‘’Περσέας’’) της 111 Πτέρυγας Μάχης. Σε καμία περίπτωση η απώλειες δεν αφορούν όπλα αιχμής υψηλού κόστους και μεγάλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές οι οποίες  διερευνούν το πολύ σοβαρό περιστατικό δείχνουν μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας για τη μεταφορά και αποθήκευση των συγκεκριμένων πυρομαχικών αλλά και μια σειρά από άλλες παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας στις αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καραμπά.

Παραλείψεις και πλημμελή μέτρα ασφάλειας τα οποία δεν παραπέμπουν σε αποθήκες πυρομαχικών στις οποίες βρίσκονται πανάκριβα όπλα και για τις τρεις Πολεμικές Μοίρες που φιλοξενούνται στη Νέα Αγχίαλο. Η πλημμελής τήρηση των μέτρων ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα ως πρώτο άμεσο μέτρο την απομάκρυνση του Διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ήδη με εντολή  του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας, σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής  Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε  μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Αντικείμενο  των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου