Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

F-35 στην Ελλάδα: Μετά την Έκθεση Θεσσαλονίκης η LOA από τις ΗΠΑ


Του Κώστα Αλατζά

Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται η αποστολή της τελικής πρότασης, Letter of Acceptance (LOA), από την αμερικανική κυβέρνηση για την πώληση στην Ελλάδα των Stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Μέχρι τότε, όπως πληροφορείται το OnAlert, θα έχουν καθοριστεί οι εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει και οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, από τις οποίες εξαρτάται τόσο το οριστικό περιεχόμενο της LOA όσο και ο χρόνος έναρξης του προγράμματος αλλά και ο τρόπος αποπληρωμής του.

Η προμήθεια των 20 υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 3,6 δισ., απαιτεί την απορρόφηση σημαντικών πόρων από τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η δύσκολη εξίσωση της χρηματοδότησης

Η κυβέρνηση αναζητά πιστώσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι τους προηγούμενους μήνες, μετά την επίσημη εκδήλωση του ελληνικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση F-35 (LOR), είναι και η χρηματοδότηση του προγράμματος μέσω δανεισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά των F-35 μέσω της διαδικασίας FMF (Foreign Military Funding). Δηλαδή μέσω ενός προγράμματος δανεισμού με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το επιτόκιο δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου. Ο δανεισμός θεωρείται χαμηλότοκος, αλλά σε κάθε περίπτωση προστίθεται στο ελληνικό χρέος.

Από κει και πέρα, οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση με την αμερικανική κυβέρνηση και με την κατασκευάστρια εταιρία των αεροσκαφών, Lockheed Martin συνεχίζονται για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στον οπλισμό του αεροσκάφους και τα έργα υποδομής που απαιτούνται για τη συντήρηση και την υποστήριξη των F-35.

Ενημέρωση Δένδια

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας στο OnAlert, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ενημερώνεται για τις επαφές που γίνονται με την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και για τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται από στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) για τη δημιουργία δομών υποστήριξης του προγράμματος.

Πρόκειται για τα προγράμματα SSI (Security, Supply, Information), για τα οποία , όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert οι απόψεις ΓΔΑΕΕ και ΓΕΑ διίστανται. Στην εισήγησή της η Πολεμική Αεροπορία είχε εκφράσει, για οικονομικούς λόγους, αντιρρήσεις στην πρόταση της Lockheed Martin να ενσωματωθούν τα SSI στη LOA.

Το ΓΕΑ θεωρεί ότι η υλοποίηση των προγραμμάτων μέσω διαγωνισμού από την Υπηρεσία Έργων Πολεμικής Αεροπορίας θα έχει μικρότερο κόστος σε σχέση με την πρόταση της Lockheed Martin, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στον αντίποδα η υλοποίηση από τη Lockheed μέσω της διακρατικής συμφωνίας για την αγορά των 20 μαχητικών αεροσκαφών, εκτιμάται ως λιγότερο χρονοβόρα.

Όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς οι διαδικασίες ατόνησαν λόγω των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Ο νέος υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας ενημερώνεται για όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου