Και μήνυμα στις ΗΠΑ: Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα προχωρήσει μόλις εγκριθεί η πώληση των F16 στην Τουρκία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τον θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν συζήτησαν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη.
«Αν (οι ΗΠΑ) τηρήσουν την υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιό μας θα τηρήσει την δική του υπόσχεση επίσης. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας», είπε ο τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία πρέπει να μετατρέψει τα νομικά θέματα που αντιμετωπίζει ο αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ σε ευκαιρία για την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το γεγονός ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ βρίσκεται «εκτός του κάδρου» είναι επωφελές για την Τουρκία, είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις κατηγορίες περί δωροληψίας από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι που αντιμετωπίζει ο αμερικανός γερουσιαστής. Υπενθυμίζεται πως ο Μπομπ Μενέντεζ ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της πώλησης των F-16 και έχει επικρίνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Μάλιστα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κρατούσε τα «κλειδιά» για την παροχή των F-16.
Την επομένη της επίσκεψής του στον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν και την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το σχέδιο του επονομαζόμενου διαδρόμου του Ζανγκεζούρ που θα ενώνει τον αζερικό θύλακα με το Αζερμπαϊτζάν περνώντας μέσα από το έδαφος της Αρμενίας (ή του Ιράν) πρέπει να ολοκληρωθεί.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε ότι, αν η Αρμενία δεν δεχθεί να επιτρέψει το άνοιγμα του διαδρόμου μέσα από το έδαφός της, το Ιράν διάκειται θετικά απέναντι στην ιδέα να επιτρέψει το άνοιγμα του διαδρόμου μέσα από το ιρανικό έδαφος. Τόσο η Τουρκία όσο και το Αζερμπαϊτζάν ζητούν το άνοιγμα του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ από τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ το 2020.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι όλα τα υλικά που έχουν ζητήσει οι πολίτες στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταφέρονται με φορτηγά μετά την αστραπιαία επίθεση του Μπακού και την ανάληψη του ελέγχου του θύλακα την περασμένη εβδομάδα.
Σχετικά με τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Τουρκία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ανταποδώσει στην συνέχεια την επίσκεψη.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Στην συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα κάνουν σύντομα βήματα στον τομέα της εξόρυξης ενεργειακών πόρων.
Για το Κυπριακό
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το Αζερμπαϊτζαν να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα. «Υπάρχει μια σύνοδος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών το επόμενο διάστημα. Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης πολύ πρόθυμο να προσκαλέσει τον κ. Ερσίν Τατάρ, πρόεδρο της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” σε αυτή τη συνάντηση», είπε και πρόσθεσε σύμφωνα με το Sigma Live:
«Στις 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Καζακστάν και ελπίζουμε ότι θα δούμε την ΤΔΒΚ ως μέλος-παρατηρητή σε αυτή τη συνάντηση. Χάρη στον κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, υπάρχει μια σοβαρή αποφασιστικότητα για το θέμα αυτό. Αποκάλυψε επίσης ότι θέλει να κυματίζει εκεί η σημαία της. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας χέρι-χέρι σε αυτό το βήμα που έγινε. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου. Οι πραγματικότητες του νησιού είναι προφανείς και η ΤΔΒΚ είναι η πιο σαφής πραγματικότητα στην Κύπρο.
Εδώ και χρόνια, όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την τουρκική παρουσία εκεί, δεν τα κατάφεραν. Επειδή όμως κάθε βήμα που επιχειρούσαν ήταν αβάσιμο, κατέληγε σε απογοήτευση γι’ αυτούς. Έχουμε δοκιμάσει όλους τους τρόπους για λύση. Έχουμε προσεγγίσει με ειλικρίνεια όλες τις φόρμουλες, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας της ομοσπονδίας. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να παραμελήσουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ ή να τα αφήσουμε να καταπατηθούν.
Θα υψώσουμε περισσότερο τη φωνή μας για να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ από άλλες χώρες. Έχουμε πει και από παλιά ότι είναι λάθος να αφήνουμε αυτό το πρόβλημα στη μέση και να το αγνοούμε λέγοντας “η μη λύση δεν είναι λύση”. Τώρα ήρθε η ώρα για το σωστό βήμα που θα σβήσει όλα τα λάθη. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αντισταθμίσει τα λανθασμένα βήματα που έγιναν από πολλά μέρη, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νησί της Κύπρου αξίζει να το θυμόμαστε με ειρήνη και ηρεμία, όχι με εντάσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου