Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Πλησιάζουν οριστικές αποφάσεις για τα UAV των ενόπλων δυνάμεων: Το μέλλον των HERON που αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών


Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ & ΓΕΑ στην 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο που είδαν από κοντά το UAV HERON που επιχειρεί από την 390 Μοίρα. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Στις πρόσφατες πλημμύρες, όπως και στις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε Ρόδο, Έβρο, Αγχίαλο, ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκε ευρέως ώστε να δίνει άμεση εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα που είναι διασυνδεδεμένα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο στρατόπεδο Παπάγου, ήταν το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος HERON.

Η εμπειρία από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές το 2021 στην Εύβοια, αλλά και η προγενέστερη κατά την ελληνοτουρκική κρίση στην πολύμηνη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού ORUC REIS κοντά στο Καστελλόριζο, είχαν δείξει ότι το UAV που έχει μισθώσει η Ελλάδα από την Ισραήλ αποτελεί ένα σύγχρονο υπέρ- πολύτιμο εργαλείο πληροφορίας, τα «μάτια» του επιτελείου από τα 30.000 πόδια στο Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η πολεμική αεροπορία κάθε φορά που χρειάζεται επιστρατεύει τα στελέχη της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με έδρα την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο. Και αυτό έχει να κάνει με μια πλειάδα δραστηριοτήτων που αφορούν και την πληροφορία που θέλει να έχει το επιχειρησιακό κέντρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρόσφατη φωτιά στον Έβρο αλλά και τη Ρόδο αφορούσε άμεσα τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των δεκάδων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις δυο ακριτικές περιοχές. Και το HERON δίνοντας την εικόνα που χρειάζεται να έχει το επιχειρησιακό κέντρο, βοήθησε σημαντικά σε αρκετές περιπτώσεις στην ανασύνταξη των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σχεδιασμός και οικονομοτεχνική ανάπτυξη για μελλοντικά δεδομένα

Με δεδομένο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είχε δηλώσει και στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, θα εμπλέκονται περισσότερο στην αντιμετώπιση φαινομένων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, το επιτελείο προσπαθεί ν’ ανασυντάξει τα μέσα που του χρειάζεται.

Στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ένα εκ των θεμάτων που συζητήθηκε εκτενώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν για το συγκεκριμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος καθώς πλησιάζει ο καιρός για αποφάσεις- εισηγήσεις από τη στρατιωτική ηγεσία προς το υπουργείο Εθνικής άμυνας.

Ανώτατη στρατιωτική πηγή εξήγησε φειδωλά ότι η όποια μετέπειτα κίνηση απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να γίνει κάτι από τη μια μέρα στην άλλη.

Στο τακτικό ΚΥΣΕΑ της Τρίτης ένα από τα βασικά θέματα που θ’ απασχολήσει τη συνεδρίαση είναι η έκρηξη του μεταναστευτικού και οι τρόποι με τους οποίους η χώρα μας θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το HERON ήταν το UAV που είχε μισθώσει και το Λιμενικό Σώμα για την επιτήρηση των συνόρων.

Από στρατιωτικής πλευράς οι αποφάσεις θα ληφθούν μεταγενέστερα διότι έχει ζητηθεί μια σειρά βημάτων που πρέπει να γίνουν. Θα συνεχιστεί την μίσθωση του HERON και η μετέπειτα τεχνική υποστήριξή του που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους Ισραηλινούς ή μήπως εξετάζεται ν’ αφήσουμε το leasing από το 2024 και να προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην προμήθεια του UAV στην πιο σύγχρονη έκδοσή του;

Στην οικογένεια του HERON έχει προστεθεί τους τελευταίους μήνες η έκδοση MkII το οποίο διαθέτει ακόμη πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, επιτήρησης, στοχοποίησης και μεγαλύτερη αυτονομία από το υφιστάμενο.

Η τεχνογνωσία που έχει ήδη αναπτυχθεί από τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας στο συγκεκριμένο UAV είναι ένα στοιχείο που ουδείς μπορεί να το παραβλέψει, όπως επίσης οι δυνατότητες που έχει στον τομέα της επιτήρησης και της διασύνδεσης πληροφοριών.

Αποφάσεις ή και απαντήσεις για τα αμερικανικά MQ-9 δείχνουν να είναι πολλά μίλια μακριά, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες από την χώρα μας. Παράλληλα όμως δεν μπορεί από αυτή την εξίσωση να αφαιρέσει τη δημοσιονομική κατάσταση και όλα εκείνα που η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ώστε να ορθώσει ξανά την οικονομία του Θεσσαλικού κάμπου.

Η Ελλάδα βεβαίως έχει κληθεί εδώ και χρόνια να σχεδιάσει το μέλλον της στον ιδιαίτερα αναπτυγμένο τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Στο τομέα της έρευνας πέντε πανεπιστήμια μαζί με την τεχνογνωσία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, συνεχίζουν τη δική τους προσπάθεια για UAV, made in Greece.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου