Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Να πιέσουμε για αντικειμενική απογραφή του ελληνισμού της Αλβανίας


Του Κωνσταντίνου Χολέβα

Στις 18 Σεπτεμβρίου άρχισε η επίσημη απογραφή του πληθυσμού της Αλβανίας, η οποία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Η Ελλάς έχει άμεσο ενδιαφέρον και προφανές εθνικό συμφέρον για την ακριβή και αντικειμενική καταγραφή του αριθμού των υπηκόων της γειτονικής χώρας, οι οποίοι δηλώνουν ως εθνικότητα την ελληνική.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι μεν επισήμως ανεγνωρισμένη, αλλά η Αλβανία έχει μείνει στους πλαστούς αριθμούς της εποχής του κομμουνισμού. Αναγνωρίζει μόνο 60.000 Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο, ενώ  οι ομογενείς μας έχουν κάνει τη δική τους απογραφή και μιλούν για έναν αριθμό όχι μικρότερο από 280.000. Η προηγούμενη επίσημη απογραφή έγινε το 2011 και καταγγέλθηκε ως άκυρη από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και από την Οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελληνικής Μειονότητας.

Στην απογραφή μπορείς,  αν θέλεις, να δηλώσεις θρήσκευμα και εθνική καταγωγή. Δηλαδή η καταγραφή του αριθμού των Ορθοδόξων Χριστιανών (περιλαμβάνονται Αλβανοί Ορθόδοξοι, Έλληνες, Σερβο-Μαυροβούνιοι κ.α) και της Ελληνικής Μειονότητας θα είναι σωστή υπό δύο προϋποθέσεις:

Α) Να δηλώσουν οι ίδιοι οι απογραφόμενοι θρήσκευμα και εθνικότητα. Είναι προαιρετική η δήλωση, αλλά για τις μειονότητες είναι όρος επιβίωσης. Αν δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι Έλληνες πώς θα τους προστατεύσουμε αποτελεσματικά;

Β) Να γίνει χωρίς λάθη η καταχώριση στο τάμπλετ του απογραφέως.

Ήδη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει καλέσει τα μέλη της να δηλώσουν ευθαρσώς το θρήσκευμά τους και να ελέγξουν αν το καταχώρισε ο αρμόδιος υπάλληλος. Το ίδιο έκαναν για τους δικούς τους πιστούς οι θρησκευτικές ηγεσίες των Μουσουλμάνων και των Ρωμαιοκαθολικών.

Επίσης ανακοίνωση για την απογραφή εξέδωσε η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ των Ελλήνων, η οποία εκφράζει αρκετές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον σημείο είναι η μεταφορά της γνωστής διαμάχης Σκοπίων – Βουλγαρίας στο έδαφος της Αλβανίας. Για μία μικρή ομάδα Σλαβοφώνων στην περοχή της Πρέσπας (ΝΔ Αλβανία) έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και η Σόφια και τα Σκόπια. Οι μεν μιλούν για βουλγαρική μειονότητα, οι δε για «μακεδονική». Η Βουλγαρία πιέζει τα Σκόπια στα σημεία που δεν πίεσε -ως ώφειλε- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι η οποιαδήποτε πρόοδος των σχέσων Ευρ. Ένωσης και Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και από την πρόοδο των θεσμών του κράτους δικαίου. Η περιπέτεια του Φρέντι Μπελέρη καταδεικνύει ότι ο Έντι Ράμα έχει ανθελληνική γραμμή, ίσως λόγω και των στενών σχέσεών του με την Τουρκία. Ας χρησιμοποιήσουμε κάθε διπλωματική και οικονομική πίεση προς την Αλβανία. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2023 μία χώρα υποψήφια για την Ε.Ε. να  σκορπά τον φόβο στις μειονότητες και να εμποδίζει την αντικειμενική καταγραφή των αριθμητικών δεδομένων.

Είναι καθήκον μας να κάνουμε τους Βορειοηπειρώτες να αισθανθούν την προστασία της Αθήνας. Είναι ανάγκη να πλησιάσουμε περισσότερο τους Βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και να τους βοηθήσουμε να αντισταθούν στις ποικίλες προσπάθειες αφελληνισμού. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε  τα δήθεν προοδευτικά συμπλέγματα και να θυμηθούμε ότι τον Νοέμβριο του 1940 η Κορυτσά υποδέχθηκε τον Στρατό μας γεμάτη από ελληνικές σημαίες.

Πιστεύουμε στη καλή γειτονία. Διεκδικούμε όλα τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.

ΠΗΓΗ ardin-rixi

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου