Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ετοιμοπόλεμα Rafale και Viper σε «after burner» πτήσεις: Στην Ισραηλινή Blue Flag οι «Οχιές» στο πρώτο μεγάλο τεστ εκτός συνόρων – «Αιχμή του δόρατος» για την ΠΑ


Η Πολεμική Αεροπορία ‘’καλπάζει’’ και μέσα σε χρόνο ρεκόρ εκτινάσσει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες

Κώστας Σαρικάς

Η Πολεμική Αεροπορία ‘’καλπάζει’’ και μέσα σε χρόνο ρεκόρ εκτινάσσει τις αποτρεπτικές της δυνατότητες με την ενσωμάτωση στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό των ‘’game changer’’ Γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά και την σταδιακή ‘’μύηση’’ των ιπτάμενων της HAF στα μυστικά των αναβαθμισμένων F-16 Viper.

Ήδη η 343 Πολεμική Μοίρα ‘’Αστέρι’’ διαθέτει στη ‘’φαρέτρα’’ της 13 αναβαθμισμένα F-16 Viper. Τέσσερα από αυτά αναμένεται να πετάξουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στο Ισραήλ για να λάβουν μέρος στη μεγάλη αεροπορική άσκηση ‘’Blue Flag 23’’ την οποία διοργανώνει η IAF και συμμετέχουν κορυφαίες αεροπορικές δυνάμεις. Αν και αρχικά υπήρχαν σκέψεις για συμμετοχή των Rafale στην άσκηση το Αεροπορικό Επιτελείο αποφάσισε τελικά να στείλει στο Ισραήλ τα αναβαθμισμένα Viperπροκειμένου να πάρουν το ‘’βάπτισμα του πυρός’’ με σενάρια πολύ υψηλής δυσκολίας.

Και με στόχο να δοκιμαστούν στην πράξη απέναντι στην παγκόσμια αεροπορική ‘’ελίτ’’ προκειμένου να αξιολογηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες του μαχητικού και το επίπεδο εκπαίδευσης των ιπτάμενων της 343 Μοίρας ‘’Αστέρι’’.

Τα νέα Ραντάρ

Το καινούργιο ψηφιακής σάρωσης ραντάρ Aesa αποτελεί τη μεγάλη διαφορά για τα αναβαθμισμένα Viper σε σύγκριση με το αναλογικό ραντάρ που διέθεταν τα F-16 block 52+ και block 52+ adv γεγονός που διαπιστώνουν καθημερινά πάνω από το Αιγαίο τα ‘’γεράκια’’ της HAF. Οι Έλληνες ιπτάμενοι θα περάσουν κατά τη διάρκεια της Blue Flag το νέο μαχητικό από το απόλυτο test σε κάθε μορφή εναέριου πολέμου απέναντι σε διαφορετικούς τύπους μαχητικών όπως τα stealth F-35 αλλά και τα πανίσχυρα F-15. Για να επιστρέψουν πίσω με σημειώσεις και παρατηρήσεις ώστε να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο εκπαίδευσης και να εκμεταλλευτούν 100% τις δυνατότητες του μαχητικού.

Την ίδια ώρα που τα Viper προετοιμάζονται για την πιο απαιτητική έως σήμερα δοκιμασία τους το ‘’αντίπαλο δέος’’ στο οπλοστάσιο της HAF, τα πανίσχυρα Rafale είναι πλέον και με τη ‘’βούλα’’ πλήρως επιχειρησιακά έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής αξιολόγησης από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ. Σε λιγότερο από δύο χρόνια έπειτα από την παραλαβή των έξι πρώτων και ενώ ήδη πλησιάζουν τις 2.500 ώρες πτήσεις κρίνονται ως Full Combat Readyολοκληρώνοντας την Final OperationalCapability.

Η 332 Πολεμική Μοίρα ‘’Γεράκι’’ αξιολογήθηκε ως προς την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα, σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει και όπως και στην Αρχική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Initial Operational Capability – IOC), ιπτάμενοι και μηχανικοί αντεπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία. Έτσι πλέον τα Rafale εντάσσονται σε οποιονδήποτε σχεδιασμό, είτε εθνικό είτε Συμμαχικό.

Ήδη η Πολεμική Αεροπορία και η 332 Μοίρα διαθέτουν στη ‘’φαρέτρα’’ τους συνολικά 18 ‘’ριπές’’ και εντός του 2024 αναμένεται να παραλάβουν ακόμα 6 με το πρώτο να προσγειώνεται στην Τανάγρα τον προσεχή Απρίλιο.

Έτσι έως τα τέλη του 2023 η HAF θα διαθέτει συνολικά 36 μαχητικά τα οποία θα φέρουν το πανίσχυρο ραντάρ Aesa το οποίο εκτινάσσει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και τους δίνει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Τουρκικών μαχητικών.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου