Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έτυχε ως επί το πλείστον ευπρόσδεκτης αντίδρασης στην Τουρκία. Ενώ ο Ερντογάν κάλεσε τόσο την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή πλευρά να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, επικρίνοντας τις ΗΠΑ για την αποστολή αεροπλανοφόρου στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για δυσανάλογες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, άλλοι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες υποστήριξαν ως επί το πλείστον τη Χαμάς.
Εσκεμμένα απέφυγαν να επικρίνουν τους μαχητές της Χαμάς για βία εναντίον Ισραηλινών αμάχων. Περισσότερη συμπάθεια προς το Ισραήλ παρατηρείται μεταξύ των Τούρκων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πιθανώς λόγω των εικόνων φρίκης ή λόγω συναισθημάτων κατά του ισλαμικού ΑΚΡ.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), δήλωσε την πλήρη υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπόθεση: Μπροστά στα μάτια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η σκληρότητα της ισραηλινής διοίκησης στη Μέση Ανατολή είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Καταδικάζω τη σφαγή στη Γάζα και καταδικάζω τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στεκόμαστε δίπλα στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό, είπε. Ο εκπρόσωπος του κόμματος CHP καταδίκασε τη σφαγή στη Γάζα. Ο Oζγκουρ Oζέλ, ένας από τους διεκδικητές για την ηγεσία του CHP, καταδίκασε τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα. Σε μεταγενέστερη ανάρτησή του, ο Οζέλ σημείωσε ότι η υποστήριξή του στην παλαιστινιακή ανεξαρτησία δεν σημαίνει έγκριση της τρομοκρατίας της Χαμάς.
Η τουρκική αριστερά παρουσίασε μια πιο ανάμικτη αντίδραση. Το Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Κόμμα έχουν υποστηρίξει κατηγορηματικά την παλαιστινιακή υπόθεση, επικαλούμενα την ιστορική ισραηλινή καταπίεση. Και τα δύο μέρη αναγνώρισαν ότι οι παλαιστινιακές πράξεις ήταν νόμιμη αντίσταση. Το Κόμμα της Αριστεράς των Πρασίνων, από την άλλη πλευρά, καταδίκασε τη βία κατά των Ισραηλινών αμάχων ενώ υποστηρίζει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία. Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτής του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς, μοιράστηκε τις εικόνες των Ισραηλινών αμάχων που σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν σε έναν σταθμό λεωφορείων και έγραψε ότι οι θάνατοι αμάχων είναι απαράδεκτοι: Πάντα επέκρινα την ισραηλινή καταπίεση, αλλά αυτό που έκανε η Χαμάς είναι δολοφονία. Η προοπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι κομματική, αλλά κοιτάζει μόνο μέσα από το πρίσμα των δικαιωμάτων, σημείωσε.
Η Mεράλ Aκσενέρ, η ηγέτης του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (IYI Party), απεικόνισε τη βία της Χαμάς ως τρομοκρατική ενέργεια. Η Ακσενέρ είπε ότι τέτοιες πράξεις δεν έχουν τίποτε καλό, εκτός από την αύξηση του πόνου του παλαιστινιακού λαού. Οι ισλαμιστές στην Τουρκία έχουν ταχθεί ως επί το πλείστον στο πλευρό της Χαμάς χωρίς εξαίρεση. Ο πολύς… Αχμέτ Νταβούτογλου, ο ηγέτης του Κόμματος του Μέλλοντος, μοιράστηκε μια ανάρτηση που υποστηρίζει την επίθεση της Χαμάς: Υποστηρίζω τη δικαιολογημένη αντίσταση των Παλαιστινίων αδελφών μας που έχουν μείνει μόνοι από τον μουσουλμανικό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα ενάντια στη συνεχή παραβίαση της ιερότητας και της ισλαμικής ταυτότητας του τζαμιού Al-Aqsa, των συνεχιζόμενων επιθέσεων και της δημιουργίας νέων οικισμών στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, σημείωσε.
Πάντως, η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν στην επίθεση της Χαμάς ήταν να καλέσει τις πλευρές να ηρεμήσουν (μια αντίδραση που είναι αρκετά διπλωματική και ως ένα βαθμό φιλοϊσραηλινή για τα πρότυπα του Ερντογάν). Η Τουρκία επίσημα δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Η οργάνωση έχει ακόμη και γραφείο στην Τουρκία. Ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγιε, είναι μεταξύ των συχνών επισκεπτών του Ερντογάν. Από αυτή την άποψη, η ισορροπημένη στάση του σημαίνει ότι η Αγκυρα δεν θέλει να διακινδυνεύσει την εξομάλυνση με το Ισραήλ για μια προσωρινή κρίση. Ωστόσο, ο Ερντογάν σπάνια παραλείπει οποιαδήποτε ευκαιρία να επικρίνει το Ισραήλ ως «κράτος τρομοκρατίας» ή κατακτητή.
Λόγω των ιδεολογικών τάσεων του AKP ή του οπορτουνισμού του Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση πιθανότατα θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την ισορροπημένη προσέγγισή της σε μια τέτοια κρίση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πράγματι, λοιπόν, στις αρχές της Αραβικής Ανοιξης, της κρίσης στη Λιβύη το 2011, της κρίσης στη Συρία και της κρίσης του Κατάρ το 2017, η Τουρκία πήρε μια πιο διπλωματική στάση, αλλά καθώς τα γεγονότα εξελίσσονταν κινήθηκε έντονα φλοϊσλαμικά. Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία βελτίωσε πρόσφατα τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, ενώ έχει ανοικτά θέματα με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για το σουηδικό αίτημα ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία ως και το μείζον θέμα της προμήθειας των F-16 από τις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου