Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Ισραήλ-Ρωσία: Τέλος της παρτίδας… Διάρρηξη σχέσεων


Για χρόνια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε μια «εγκάρδια συνεννόηση» με το Κρεμλίνο. Ακόμη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και η αναθέρμανση των σχέσεών της με τον μισητό αντίπαλο του Ισραήλ, το Ιράν, δεν αλλάξαν την κατάσταση. Οι δύο ηγέτες διατηρούσαν τηλεφωνική επαφή, με τον Νετανιάχου να αρνείται να παράσχει συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο, παρά τις δυτικές πιέσεις. Μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι συνομιλίες των δυο πλευρών φαίνεται να έχουν σταματήσει. Ο Πούτιν είναι ένας από τους λίγους μεγάλους ηγέτες που δεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τους περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/Wall Street Journal

«Ο Πούτιν και ο Νετανιάχου συνήθιζαν να επικοινωνούν συχνά», δήλωσε η Βέρα Μίτσλιν, πρώην αξιωματούχος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και τώρα διευθύντρια εκπαίδευσης στο Sympodium, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τερματισμός της entente μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ δείχνει μια ευρύτερη μετατόπιση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Ψάχνοντας για όπλα και συμμάχους, η Ρωσία εμβάθυνε την κάποτε προσεκτικά ισορροπημένη σχέση της με το Ιράν, ενώ ενίσχυσε τους δεσμούς της με αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Κρεμλίνο θεωρείται τώρα πως θέτει τα θεμέλια για μια στρατηγική σχέση με το Ιράν, το οποίο προμήθευσε με χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed τη Μόσχα, που τα χρησιμοποίησε μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει παραδώσει εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130 στην πολεμική αεροπορία του Ιράν και εξετάζει μια συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Su-35, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία της αεροπορικής ισχύος στη Μέση Ανατολή. «Η Ρωσία αναζητεί έναν εταίρο που μπορεί να παρέχει όπλα, αλλά ο εναγκαλισμός της με το Ιράν καθοδηγείται επίσης από ένα ευρύτερο αντιδυτικό συναίσθημα», δήλωσε ο Νικολάι Κοζάνοφ, ειδικός στις ρωσοϊρανικές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου