Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Φωτογραφίες: Ισραηλινά τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Γάζα -Γιατί καθυστερεί τη χερσαία επιχείρηση το Ισραήλ


Ενα ακόμη τελεσίγραφο στους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή έληξε νωρίτερα σήμερα την ώρα που ο ιστραηλινός στρατός με κάθε μέσο στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι για την χερσαία επιχείρηση.

Πέρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού που δήλωνε ήδη από χθες ότι ο στρατός είναι έτοιμος και αναμένει μόνο την εντολή της κυβέρνησης, πέρα από τα όσα υπονόησε ο ίδιος ο Μπένζαμιν Νετανιάχου που επισκέφθηκε χθες τα σύνορα με τη Γάζα και μίλησε με στρατιώτες ρωτώντας τους αν είναι έτοιμοι για το επόμενο στάδιο, είναι και το γεγονός ότι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού από την Παρασκευή ήδη συγκεντρώνονται στα σύνορα.

Νέες εικόνες σήμερα, δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) να κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από την αυξανόμενη ανάπτυξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων της Γάζας για μια επιχείρηση από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, όπως δήλωσε το Ισραήλ, με στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς.

(AP Photo/Ohad Zwigenberg)
(AP Photo/Ohad Zwigenberg)
(AP Photo/Ohad Zwigenberg)
(AP Photo/Ohad Zwigenberg)
(AP Photo/Ohad Zwigenberg)
(AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Γιατί το Ισραήλ δεν καθυστερεί τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Ο στρατιωτικός αναλυτής Sean Bell μιλώντας στο Sky News ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις κύριοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ καθυστερεί χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Ο ένας είναι «η διεθνής πίεση που έχει αυξηθεί… ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ προς τον Νετανιάχου, για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι θα μετριάσει την αντίδρασή του», λέει.

«Κάθε ζωή αμάχου έχει αξία», προσθέτει ο Bell. «Καθυστερώντας λίγο, δίνεις περισσότερο χρόνο στους αμάχους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα».

Ο δεύτερος λόγος -που ο Bell πιστεύει ότι είναι «ο πιο επιτακτικός»- είναι ότι το Ισραήλ χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί.

«Πριν από επτά ημέρες το Ισραήλ ήταν σε κατάσταση ειρήνης -ξαφνικά υπάρχει αυτή η μεγάλη επίθεση», λέει.

«Τώρα προτείνεται να κάνουν τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική εισβολή εδώ και δεκαετίες. Πρέπει να προετοιμαστούν. Πρέπει να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους, πρέπει να τους οπλίσουν, να τους εξοπλίσουν, να τακτοποιήσουν την υλικοτεχνική υποδομή. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα. Τα πεδία των μαχών, ιδίως η εισβολή στην πόλη της Γάζας, δεν είναι μέρος για νεοσύλλεκτους, ιδίως αν δεν είναι εκπαιδευμένοι».

Ο τρίτος λόγος είναι ότι το Ισραήλ μπορεί να συγκεντρώνει «περισσότερες πληροφορίες», λέει ο Bell.

«Κάθε μέρα που περνάει, παίρνεις περισσότερες πληροφορίες», προσθέτει.

«Οι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι προγραμματισμένες - είναι παιχνίδια πολέμου. Εξετάζεις τους κινδύνους που ενέχονται και προσπαθείς να βρεις την καλύτερη στρατηγική. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο.Υποψιάζομαι, επομένως… ότι υπάρχει μια ολόκληρη δέσμη λόγων… πίσω από τα παρασκήνια για τους οποίους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου