Έχθες έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ελλάδα τη διάθεση ακόμα μιας Αεροπορικής Βάσης πέραν της Σούδας όπου θα μπορούσαν να μετασταθμέυσουν αεροσκάφη λόγω της κρίσης στη Μ.Ανατολή. Η γενικότερη αλλαγή στάσης της Τουρκίας εδώ και αρκετά χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Αμερικανικής παρουσίας στη χώρα και την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, που θα μπορούσε να αποτελέσει την νέα βάση εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με άμεση πρόσβαση στην Μέση Ανατολή και την ανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφτηκε το 2021, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ.Φλώρου και του τέως Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρυ Πάιατ, η αναβαθμισμένη συμφωνία πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας MDCA, πενταετούς διάρκειας. Σύμφωνα με την υπογραφήσα συμφωνία η πενταετής διάρκεια θα έδινε τη δυνατότητα στην αμερικανική πλευρά στη διάθεση πόρων για την αναβάθμιση των βάσεων που θα χρησιμοποιούνταν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Εκτός από την αεροναυτική βάση της Σούδας, υπήρξε μεταστάθμευση αμερικανικών UAVs στη Λάρισσα και χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως διαμετακομιστικού κόμβου αμερικανικών δυνάμεων προς και από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης για την αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εκεί.
Η Ελλάδα έχει δείξει έμπραχτα όλα αυτά τα χρόνια τόσο τον βορειοατλαντικό προσανατολισμό της, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τη σταθερότητα της δημοκρατίας στη χώρα και ότι μπορεί να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή που βράζει κυριολεκτικά από θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές, όπου ένα σπίρτο είναι ικανό να ξυπνίσει τα πάθη και τα μίση βάζοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα, όπως έγινε πριν από μια βδομάδα στο Ισραήλ με την επίθεση των μαχητών της Χαμάς εναντιών Ισραηλινών θέσεων και πόλεων.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε την Τουρκία όπου εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία όχι μόνο παρεμποδίζει την πρόσβαση των Αμερικανών στην περιοχή, αλλά έμπρακτα υπονομεύει τη σταθερότητα και επιχειρεί ανοιχτά εναντιών των αμερικανικών συμφερόντων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία. Εντούτις όμως η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να χαϊδεύει το «κακό παιδί» ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει στη δυτική συμμαχία. Ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας αλλά και το μέγεθος των τουρκικών Ε.Δ. είναι προφανώς τέτοιος που η Αμερική δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας παρ’ ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία έχουν τη δική τους αντζέντα που δεν είναι άλλη από την μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη.
Τελικά τι οφέλη αποκόμισε η Ελλάδα από την υπογραφή της αναβαθμισμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Αμερική, εκτός απο τη μερική αναβάθμιση δύο-τριών βάσεων και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης;
Η ανάγκη της Ελλάδας είναι ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν έμπρακτα να βοηθήσουν στο κομμάτι αυτό με την διάθεση/αποδέσμευση οπλικών συστημάτων και πόρων καθώς και την παροχή χαμηλότοκων δανείων μέσω FMF και FMS ώστε να μπορέσουν να αντικατασταθούν πλήθος παρωχημένων οπλικών συστημάτων σε υπηρεσία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Αντ’ αυτού βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πάλι μια στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για κατευνασμό της Τουρκίας με αποτέλεσμα να επηρεάζονται άμεσα οι ελληνικές εξοπλιστικές ανάγκες.
Που έχει ως αποτέλεσμα, μια ανεξήγητη καθυστέρηση στην αποστολή της LOA για τα αεροσκάφη F-35, τα εξελιγμένα όπλα για τα εκσυγχρονισμένα F-16 να έχουν αποσυρθεί από τις όποιες ελληνοαμερικανικές διαπραγματεύσεις για σύγχρονο οπλισμό, τόσο τα αμερικάνικα ελικόπτερα UH-60M όσο και τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J προσφέρονται ακριβότερα από τον ανταγωνισμό σε σύγκριση με χώρες που δεν έχουν υπογράψει αντίστοιχες αμυντικές συμφωνίες και αντί αυτών που πραγματικά ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας μας προσφέρονται ακατάλληλα LCS, AAVP7-A1 και αποβατικά πλοία LSD δευτερεύουσας σημασίας μπροστά στις τεράστιες εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας, που διογκώθηκαν μέσα στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.
Μήπως θα έπρεπε τώρα, που η Αμερική έχει δύο φορές την ανάγκη της Ελλάδας, με τον πόλεμο στη Γάζα και τις αντισημιτικές κορώνες της φίλης και συμμάχου Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει έμπρακτα ανταλλάγματα από την αμερικάνικη κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν; Με σκοπό την άμεση ενίσχυση των Ε.Ε.Δ. και πλήρωση των επιχειρησιακών κενών με οπλικά συστήματα σύμφωνα με τις ρεαλιστικές ανάγκες τους, πριν διαθέσει απλόχερα για μία ακόμη φορά ελληνικές βάσεις και την υποστήριξη που χρειάζονται οι αμερικανικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου