Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Τουρκία: Ο Ερντογάν συζητούσε με τον ηγέτη της Χαμάς κι ο Μπαχτσελί απειλούσε με τουρκική επέμβαση στη Γάζα


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε για τη Γάζα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Σάββατο, 21.10.2023, με τον ηγέτη της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν είπε στον Χανίγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την πιθανή περίθαλψη των τραυματιών στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Ραζίπ Σοϊλού, ο Ερντογάν είπε επίσης στον ηγέτη της Χαμάς ότι μια μόνιμη λύση στο ζήτημα Ισραήλ – Παλαιστίνης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται διεθνώς για μόνιμη ειρήνη.

Την ώρα που ο Ερντογάν συνομιλούσε με τον ηγέτη της Χαμάς, ο κυβερνητικός εταίρος του και ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ανέβαζε ακόμη περισσότερο τους τόνους εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας πως αυτό ξεπέρασε τα όρια της ανοχής, φτάνοντας στο επίπεδο της «γενοκτονίας».

«Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί εκεχειρία εντός 24 ωρών από σήμερα, εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, αν συνεχίσουν να πέφτουν βόμβες στους καταπιεσμένους, μοιράζομαι ανοιχτά με το έθνος μου ότι η Τουρκία πρέπει να παρέμβει γρήγορα και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και απορρέει από την ιστορική, ανθρωπιστική και θρησκευτική ευθύνη. Είναι κληρονομιά μας να αναλάβουμε την αποστολή της προστασίας και της φύλαξης της Γάζας», είπε ο εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου