Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Στη μάχη των τούνελ με σκυλιά επίθεσης και βόμβες αφρού!


Τρόπους να καταστρέψει το «μετρό της Γάζας», περιορίζοντας στον μέγιστο βαθμό τις απώλειες, αναζητά το Ισραήλ. Επιστρατεύει τεχνολογία και καινοτόμες μεθόδους.

Τη στιγμή που ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς προχωρά στην καρδιά της πόλης της Γάζας σε κάτι λιγότερο από έξι εβδομάδες, ο στρατός προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο στην αντιμετώπιση μιας άλλης πρόκλησης: της διείσδυσης στο τεράστιο, μυστικό δίκτυο σηράγγων της οργάνωσης, γράφει το Bloomberg.

Με γνώμονα τον περιορισμό της απώλειας στρατιωτών του, το Ισραήλ έχει αναπτύξει μια σύνθετη σειρά τεχνολογιών για να ερευνήσει και να καταστρέψει τα υπόγεια συγκροτήματα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Αλ Σϊφα, και εντέλει την ίδια την ηγεσία της οργάνωσης.

Από αέρος, τα drones επιτήρησης επιδιώκουν να ανιχνεύσουν τις κρυμμένες κατασκευές, ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με βόμβες bunker-buster, σχεδιασμένες να διαπερνούν σκληρές κατασκευές για να φτάσουν βαθιά κάτω από το έδαφος.

Στο έδαφος, μπουλντόζες καθαρίζουν περιοχές για τις οποίες υπάρχει υποψία ότι βρίσκονται πάνω από το υπόγειο δίκτυο, ενώ ειδικοί σκύλοι επίθεσης, μη επανδρωμένα οχήματα και ρομπότ χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην εξερεύνηση του υπόγειου εδάφους. Επίσης, στο οπλοστάσιο του στρατού υπάρχει μια νέα χημική χειροβομβίδα που δεν περιέχει εκρηκτικά, αλλά διαστέλλεται γρήγορα και στερεοποιεί αφρό για να κλείσει τις εισόδους. Είναι η επονομαζόμενη «βόμβα σφουγγάρι».

Οι τακτικές υψηλής τεχνολογίας στοχεύουν στην αποφυγή του κινδύνου αποστολής στρατιωτών στις σήραγγες της Χαμάς, που εκτιμάται ότι εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και όπου το Ισραήλ πιστεύει ότι οπλισμένοι μαχητές προστατεύονται από τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα. Ο στρατός δίνει προτεραιότητα στον αποκλεισμό και την καταστροφή του δικτύου - κάτι που ωστόσο μπορεί να μην είναι αρκετό για να ξεριζώσει την ομάδα και να βοηθήσει το Ισραήλ να επιτύχει τον απώτερο στόχο του: να διασφαλίσει την καταστροφή της Χαμάς.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει προσεγγίσει πολλές εταιρείες για βοήθεια στην αποστολή, συμπεριλαμβανομένων μη αμυντικών startups, όπως η Asterra, ισραηλινή εταιρεία της οποίας το λογισμικό ανιχνεύει διαρροές υπόγειων υδάτων χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες.

Η Χαμάς χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια σήραγγες κάτω από την πυκνοκατοικημένη παράκτια λωρίδα για να κρύψει όπλα, εγκαταστάσεις διοίκησης και μαχητές. Το Ισραήλ διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένους μηχανικούς μάχης, αλλά η είσοδος στον υπόγειο λαβύρινθο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω παγίδων, πιθανών εκρήξεων και καλύτερης γνώσης της περιοχής από τους αμυνόμενους.

«Δεν χρειάζεται να μπούμε σε κανένα τούνελ αν δεν έχουμε πραγματικό λόγο», είπε ο Ιταμάρ Γιάαρ, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Η καλύτερη λύση είναι η προσπάθεια να πετύχουμε την κατάρρευση των σηράγγων - να αποσυνδέσουμε τις διαφορετικές υπόγειες τοποθεσίες».

Ωστόσο, χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων είναι δύσκολο να επαληθευτεί η έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε από τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την Ντάφνι Ριτσεμόντ-Μπαράκ, ειδική επί του υπογείου πολέμου στο Πανεπιστήμιο Reichman του Τελ Αβίβ.

Ελλοχεύει, επομένως, ο κίνδυνος να διαρκέσουν για μήνες οι εχθροπραξίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί στη Γάζα κυρίως από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Οι σήραγγες, επίσης, θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για μια μακροχρόνια εξέγερση μετά το τέλος του πολέμου, προειδοποιεί η Ριτσεμόντ-Μπαράκ.

«Πρέπει να καταστρέψουν ολόκληρο το υπόγειο δίκτυο. Είναι πολύ σημαντικό», είπε. «Καθώς η δυσκολία γίνεται εμφανέστερη και αυξάνεται η πίεση ώστε να τερματιστεί η επιχείρηση, ανησυχώ ότι η δουλειά θα μείνει στη μέση».


ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου