Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

ΚΟΡΒΕΤΕΣ για το Πολεμικό Ναυτικό: Όποιος ΔΕΝ θέλει να ζυμώσει…


Εντείνει τη σύγχυση σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις το πρόγραμμα των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια προς τον επικεφαλής του κόμματος “Ελληνική Λύση”, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ζητώντας α πληροφορηθεί για τη φερόμενη ως γαλλική πρόταση.

Η ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου (1159/17-10-2023) που αναφερόταν αποκλειστικά στην προοπτική συνέχισης του ναυπηγικού προγράμματος σε συνεργασία με τη γαλλική Naval Group, ήταν η ακόλουθη: Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε, εάν πράγματι κατατέθηκε πρόταση από Γαλλία να χτιστούν στα ελληνικά ναυπηγεία γαλλικές κορβέτες κι αν ναι, πώς θα διαχειριστείτε την εν λόγω πρόταση προς όφελος του ΠΝ, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους κορβέτες;

Όσον αφορά την απάντηση που φέρει την υπουργική υπογραφή, αναφέρονται τα ακόλουθα: “Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα: Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο διμερών συζητήσεων με την γαλλική πλευρά, εξετάζει πρόταση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα μελλοντικής κατασκευής κορβετών γαλλικής σχεδίασης από τα ελληνικά ναυπηγεία.

Με τον τρόπο αυτόν, αποδεικνύονται οι ισχυροί διαχρονικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο Χώρες, η αλληλεγγύη, η συμπαράταξη, και αν απαιτηθεί, η αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Συναφώς, απώτερος στόχος των ενεργειών της πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ αποτελεί η εξεύρεση των προσφορότερων λύσεων προς όφελος της αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των Κλάδων των ΕΔ, αλλά και η ανάπτυξη μιας ισχυρής και αξιόπιστης Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.”

Όμως, η ομολογουμένως ενδιαφέρουσα απάντηση, στο μέτρο που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ναυπήγησης κορβετών σε ελληνικό ναυπηγείο, εγείρει επιπλέον ερωτήματα. Μέχρι στιγμής, αυτό που γνωρίζαμε ήταν ότι στην “άτυπη διαγωνιστική διαδικασία” υπήρχαν οι Γάλλοι της Naval Group με την πρόταση για κορβέτες Gowind και οι Ιταλοί της Fincantieri με τις FCX-30 Doha.

Τι σημαίνει άραγε, το ότι η ελληνική πλευρά συζητά “διμερώς” με τους Γάλλους; Ότι οι Ιταλοί δεν μετέχουν πλέον στην “κούρσα” της διεκδίκησης του συμβολαίου; Αποχώρησαν λόγω της καθυστέρησης στη λήψη απόφασης για το πρόγραμμα; Ή μήπως η πρόταση τους απορρίφθηκε για τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους; Η πληροφόρηση του DP μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι οι απαντήσεις στις ανωτέρω ερωτήσεις είναι αρνητικές.

Πρακτικά η απάντηση Δένδια τύποις και ουσία “έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε” (θεατρικό έργο του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο). Με άλλα λόγια για τη γαλλική πρόταση για τις κορβέτες υπέβαλλε ερώτηση η “Ελληνική Λύση”, για αυτές έλαβε γενική απάντηση. “Εξετάζεται διμερώς”. Όπως προφανώς “εξετάζεται διμερώς” και η ιταλική πρόταση.

Το θέμα βέβαια είναι το πότε θα ληφθεί απόφαση και θα αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος. Γιατί λίγες μέρες νωρίτερα σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στα “ΝΕΑ” με υπογραφή του διαπιστευμένου στο ΥΠΕΘΑ συντάκτη, εμπεριέχονται αναφορές και για τα ζητήματα εξοπλισμών του Πολεμικού Ναυτικού, στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά και σχολίασε σε δημοσίευμά του το DP και οι οποίες συμπυκνώνονται στη φράση “Έλλειψη χρημάτων, στάση [εξοπλιστικού] εμπορίου“!

Γιατί ενώ πριν μερικές εβδομάδες υποτίθεται πως υπήρχε προϋπολογισμός για το πρόγραμμα και ότι η απόφαση ήταν θέμα ημερών και ξαφνικά δεν μοιάζει να υπάρχει. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO 200HN. Ή μήπως δεν οι διατιθέμενες πιστώσεις δεν επαρκούν; Διότι όταν σε μια περίοδο υψηλών πληθωριστικών πιέσεων “λιβανίζεις” ένα πρόγραμμα επί πολλά μήνες χωρίς να λαμβάνεις απόφαση, είτε δεν θεωρείς επιτακτική ανάγκη την υλοποίηση του είτε κατά βάθος είσαι αφελής πιστεύοντας ότι οι τιμές θα μείνουν εκεί και θα σε περιμένουν.

Είναι δε ακριβώς αυτές οι ολιγωρίες, που καθιστούν αναφορές του είδους “δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος” ανόητες. Χωρίς καν να ανοίξουμε το γνωστό θέμα της προτεραιοποίησης των αναγκών, όχι απλά στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά στο ευρύτερο κυβερνητικό… Διότι ο σοφός λαός λέει το γνωστό “όποιος βαριέται να ζυμώσει”…

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου