Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε ξανά τον Σι Τζινπίνγκ δικτάτορα - Η αμήχανη αντίδραση του Μπλίνκεν και τα σχόλια στα social media


Ο Μπάιντεν είπε τον Σι δικτάτορα - αυτή τη φορά δημόσια - και ο Μπλίνκεν έμοιαζε "να μην έχει τρύπα να κρυφτεί".

Τον είπε δικτάτορα και δεν αστειεύεται. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είναι ένας δικτάτορας. Η δήλωση του, γίνεται σε μια στιγμή που η συνάντηση των δύο ηγετών στο Σαν Φρανσίσκο για τη Σύνοδο των κρατών του Ειρηνικού (APEC) θεωρείται ότι βγάζει από τον πάγο τις σχέσεις Ουάσινγκτον - Πεκίνου.

"Κοιτάξτε, είναι δικτάτορας υπό την έννοια ότι είναι ένας τύπος που διοικεί μια χώρα η οποία είναι κομμουνιστική, άρα βασίζεται σε ένα πολίτευμα εντελώς διαφορετικό από το δικό μας", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στο CNN. Κατέληξε πάντως αναγνωρίζοντας ότι "έχει γίνει πρόοδος".

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε ξανά τον Σι Τζινπίνγκ δικτάτορα - Η αμήχανη αντίδραση του Μπλίνκεν και τα σχόλια στα social media

"Δεν είχε τρύπα για να κρυφτεί ο Μπλίνκεν"...

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος απαντούσε στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φάνηκε να αιφνιδιάζεται και να έχει μια άμεση σωματική αντίδραση σκύβοντας το κεφάλι.

Κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας "δεν είχε τρύπα για να κρυφτεί" μετά τη δήλωση Μπάιντεν ότι ο Σι είναι δικτάτορας, αφού η δήλωση αναμένεται να δυσκολέψει την επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών και το βάρος της επίλυσης μιας νέας κρίσης πέφτει στους ώμους του Υπουργού Εξωτερικών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τον αποκαλεί δικτάτορα

Δεν είναι η πρώτη βέβαια η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν κάνει ένα σχόλιο που μπορεί να δυσαρεστήσει το Πεκίνο. Το είχε ξανακάνει τον περασμένο Ιούνιο, όταν κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συζήτησης του με δημοσιογράφους στην Καλιφόρνια, ο Μπάιντεν είχε συγκρίνει τον Κινέζο ομόλογό του με άλλους "δικτάτορες", στον απόηχο της ιστορίας με τα κινεζνικά μπαλόνια που θεωρούνταν κατασκοπευτικά.

Τότε, ο Μπάιντεν είχε πει: "Ο λόγος για τον οποίο ο Σι Τζινπίνγκ αναστατώθηκε πολύ όταν κατέρριψα αυτό το μπαλόνι με δύο τμήματα γεμάτα κατασκοπευτικό εξοπλισμό, είναι ότι δεν ήξερε ότι βρισκόταν εκεί. Μιλάω σοβαρά. Κάτι τέτοιο προκαλεί μεγάλη αμηχανία στους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι συμβαίνει".

Το Πεκίνο είχε αντιδράσει τότε έντονα.

Ως προς την τωρινή συνάντησή τους, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι: "Ξέρω τον άνθρωπο, ξέρω τον τρόπο που λειτουργεί, τον κοίταξα στα μάτια – έχουμε διαφωνίες. Έχει διαφορετική άποψη από μένα για πολλά πράγματα, αλλά ήταν ευθύς. Δεν εννοώ ότι ήταν καλός ή καλύτερος, αδιάφορο, απλά ευθύς", είπε.

Από την πλευρά του, ο Σι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες "να μην σχεδιάσουν την τον περιορισμό της Κίνας" κατά τις εκτενείς συνομιλίες της Τετάρτης, όπως ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

"Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κατανοούν η μία τις αρχές και τις βασικές γραμμές της άλλης, να μην δημιουργούν ή να προκαλούν προβλήματα ή να ξεπερνούν τα όρια, αντίθετα πρέπει να επικοινωνούν περισσότερο, να έχουν περισσότερο διάλογο και περισσότερες συζητήσεις και να χειρίζονται τις διαφορές και τα ατυχήματα με ψυχραιμία", δήλωσε ο Σι.

Οι δύο ηγέτες "τόνισαν την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη, διατήρηση της επικοινωνίας και πρόληψη των συγκρούσεων" κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το Xinhua.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου