Κίσινγκερ, Νίξον
Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τους Έλληνες ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 100 ετών.
Σε μια από τις δηλώσεις του που έχει τροφοδοτήσει τον ελληνικό αντιαμερικανισμό, ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται να λέει ότι οι Έλληνες είναι ένας ατίθασος λαός που πρέπει να πληγεί βαθιά.
Όπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes.gr, το 1997, το περιοδικό Νέμεσις είχε δημοσιεύσει δήλωση που φέρεται να έκανε ο Κίσινγκερ το 1994, σε τελετή βράβευσής του σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον. Η πηγή της ήταν άρθρο της «Turkish Daily News».
Η υποτιθέμενη δήλωση ήταν:
«Ο λαός των Ελλήνων είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθεί. Γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί. Εννοώ δηλαδή να πλήξουμε τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε τη δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, έτσι ώστε να μη μας παρενοχλεί στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολής, των τόσο σημαντικών για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».
Ωστόσο, η συγκεκριμένη φράση διαψεύδεται ότι έχει ειπωθεί από το «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας και μάλιστα τη διάψευση την είχε κάνει ο ίδιος.
Αστικός μύθος η φράση
Διανοούμενοι όπως ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτης αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης είχαν εντάξει σε ομιλίες τους την παραπάνω φράση προκειμένου να ενισχύσουν τον αντιαμερικανισμό, που ούτως ή άλλως ήταν ιδιαίτερα έντονος τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτό που συνέβη ήταν η φράση να λάβει διαστάσεις αστικού μύθου.
Ο Κίσινγκερ, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ήταν πίσω από πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όχι όμως πίσω και από αυτήν τη φράση, όπως απέδειξε η δημοσιογραφική έρευνα.
Το 2010 ο Γιάννης Μαρίνος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Βήμα», έβαλε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, εξηγώντας ότι και ο ίδιος, πριν εξακριβώσει ότι ήταν μια κατασκευασμένη δήλωση, την είχε χρησιμοποιήσει σε κείμενά του.
Ο Έλληνας δημοσιογράφος και διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» έγραφε πριν από 13 χρόνια:
«Μολονότι ο κ. Κίσινγκερ δεν διακρίνεται για φιλικά αισθήματα προς την Ελλάδα και βαρύνεται για εχθρική πολιτική κατά της χώρας μας και της Κύπρου, δεν έχει προβεί ποτέ στην προαναφερθείσα δήλωση. Και αυτό μπορώ να το βεβαιώσω κατηγορηματικά, καθώς εγώ ο ίδιος, που της έδωσα ευρεία δημοσιότητα με την υπογραφή "Κριτόβουλος" στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", διαπίστωσα τελικά ότι επρόκειτο για κατασκευασμένο από αγνώστους κείμενο για να ενοχοποιήσει τον αντιπαθή Αμερικανό διπλωμάτη».
Πώς το διαπίστωσε ο Γιάννης Μαρίνος; Κάνοντας, έστω και μετά από πολλά χρόνια, το αυτονόητο δημοσιογραφικό καθήκον: ήλεγξε την είδηση.
Ο Γιάννης Μαρίνος εντόπισε ότι για πρώτη φορά η φράση αυτή είχε δημοσιευθεί στις επαρχιακές εφημερίδες «Δικαίωμα» και «Χρόνος», καθώς και στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Τurkish Daily Νews». Οι ελληνικές τοπικές εφημερίδες υποστήριζαν ότι το είχαν αναδημοσιεύσει από την αγγλική έκδοση του τουρκικού εντύπου.
Ο Γιάννης Μαρίνος έκανε επιτόπια έρευνα στην Κωνσταντινούπολη «με τη βοήθεια του εκεί συναδέλφου Άλκη Κούρκουλα», όπως έγραφε το 2010. Και βρήκε ότι στο φύλλο της «Τurkish Daily Νews», της 17ης Φεβρουαρίου 1997, όπου υποτίθεται ότι είχε δημοσιευθεί η επίμαχη δήλωση, δεν υπήρχε τίποτα σχετικό.
Στη συνέχεια έγραψε στον Κίσινγκερ. Στην επιστολή του ζητούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα αποδιδόμενα σε αυτόν ανθελληνικά σχόλια που περιέχονταν σε ομιλία του σε εκδήλωση βράβευσής του.
Ο Χένρι Κίσινγκερ είχε απαντήσει ως εξής:
«Αγαπητέ κύριε Μαρίνο. Ευχαριστώ για την επιστολή σας. Όσον αφορά το απόσπασμα που δημοσιεύσατε, ούτε τελετή βράβευσής μου υπήρξε, ούτε ομιλία μου, και το προβαλλόμενο απόσπασμα είναι εξ ολοκλήρου αναληθές. Η όλη ιστορία είναι καθαρό εφεύρημα και αναμένω ότι θα προβείτε σε διόρθωση. Καθώς είσθε ο πρώτος που με πληροφορεί από πού προήλθε το δημοσιευθέν απόσπασμα, μόλις σήμερα είχα την ευκαιρία να προβώ σε διόρθωση προς την "Τurkish Daily Νews” και αυτό έπραξα. Ειλικρινά δικός σας. Χένρι Κίσινγκερ».
Δείτε την απάντηση του Χένρι Κίσινγκερ στον Γιάννη Μαρίνο:
Παρά την κατηγορηματική διάψευση, η δήλωση έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις και κυκλοφορεί, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, συνοδευόμενη από θεωρίες συνωμοσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου