Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος στη Γάζα: Υποπτα σχέδια για να μετεγκατασταθούν 250.000 Παλαιστίνιοι

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Εντονο προβληματισμό και ευρύτερη ανησυχία έχει προκαλέσει 4σέλιδη ανάλυση γνωστής αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» (με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου που είναι στη διάθεση του υπογράφοντα) του γνωστού (συντηρητικών αποχρώσεων ) «Ινστιτούτου για την Αμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, 

που εδρεύει στην Αλεξάνδρεια της Πολιτείας Βιρτζίνια/ΗΠΑ και η οποία φέρει την υπογραφή του αναλυτή (και γνωστού για τις πολυδιάστατες διασυνδέσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο) Δρος Γκρέγκορι Κόπλεϊ (περιλαμβάνει και εκτιμήσεις από τις τουρκικές και αραβικές μυστικές υπηρεσίες), η οποία αποκαλύπτει ότι η Αγκυρα -λόγω της κλιμακούμενης χειροτέρευσης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας- συζητά τη μετεγκατάσταση 250.000 Παλαιστινίων σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ως και στα Κατεχόμενα της Κύπρου (!).

Αυτές οι πληροφορίες, που περιγράφονται λεπτομερώς σε μια αναφορά του Κόπλεϊ επισημαίνουν μια αναβαθμισμένη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας, του Κατάρ (βάσει των 14 απόρρητων διμερών συμφωνιών), ως και της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς (που έχει τη βάση της στην Ντόχα, αλλά και παρακλάδια της σε Λίβανο, Τουρκία) και υπογραμμίζουν τις καταλυτικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες και επιπτώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι συνεχίζονται οι εκτενείς διαβουλεύσεις μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας και Κατάρ και αξιωματούχων της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Ντόχα. Αυτές οι συζητήσεις, εστιασμένες στη μακροχρόνια κρίση στη Γάζα, περιλαμβάνουν ένα σχέδιο, αποδεκτό από το Ισραήλ, για μετεγκατάσταση σημαντικού αριθμού Παλαιστινίων από τη Γάζα σε τρίτες χώρες, σε μια προσπάθεια να μετριάσει την χαοτική ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, αναδιαμορφώνοντας (πιθανώς) και τη γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από μια στρατηγική ανακατανομή πληθυσμών πέρα από ευαίσθητα και γνωστά πολιτικά σύνορα.

Κεντρική θέση σε αυτό το σχέδιο είναι η πρόθεση της Τουρκίας, όπως έχει συνταχθεί από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT), για «ανθρωπιστική μεταφορά και μετεγκατάσταση» 200.000 έως 250.000 Παλαιστινίων από τη Γάζα σε περιοχές στη Νοτιοανατολική Τουρκία (Ντιγιαρμπακίρ, Γκαζιατέμπ, Σανλίουρφα κ.ά.) που κατοικούνται κυρίως από κουρδικούς πληθυσμούς.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ

Ενα σημαντικό μέρος των Παλαιστίνων προσφύγων σχεδιάζεται για μετεγκατάσταση στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου.

Βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα από την πηγή («δεξαμενή σκέψης»), τονίστηκε ότι -αν προωθηθεί- το σχέδιο θα επικεντρωθεί στους πληθυσμούς που εκτοπίστηκαν από τη Βόρεια Γάζα από τους Ισραηλινούς, ενώ ήδη στα Κατεχόμενα της Κύπρου έχουν μεταφερθεί Τούρκοι που υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Αναφορικά με τη Βόρεια Κύπρο, γίνεται λόγος για μετεγκατάσταση 100.000 Παλαιστινίων από τη Γάζα, ενώ είναι γνωστό ότι στα Κατεχόμενα υπάρχουν υπολογίσιμοι «πυρήνες» της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτοπισθέντων Παλαιστινίων φέρεται ότι θα μεταφερθεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ από οικονομικής πλευράς όλα τα έξοδα θα καλύψει το Κατάρ.

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ

Η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία ενός θαλασσίου διαδρόμου από την Αμμόχωστο προς τη Γάζα (υπό τον έλεγχό της), περιθωριοποιώντας τον προτεινόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συγκεκριμένη εργασία βρίσκεται στη διάθεση υψηλόβαθμων στελεχών αραβικών και αμερικανικών κύκλων, ενώ αναφέρεται και στην παρουσία μεγάλου αριθμού Ιρανών φοιτητών, ως και πρακτόρων της Τεχεράνης στα Κατεχόμενα, στη δραστηριοποίηση ισλαμικών πανεπιστημίων και ινστιτούτων, καθώς και στη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας με το Ιράν. Κορυφαίοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι κάθετα αντίθετοι στο προτεινόμενο σχέδιο, ενώ η Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση CENTCOM παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις στα κατεχόμενα της Κύπρου (από κοινού με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή/EUCOM ), με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν να απορρίπτει τέτοιες θέσεις, ενώ, πέραν των γνωστών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία (για διάφορα θέματα), δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες εξαιτίας της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΖΕΛΕΝΣΚΙ-ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Την απόλυτη στήριξη του Μπάιντεν έχει η Ουκρανία

Ακλόνητη παραμένει η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής, ενώ πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας είναι στο πλευρό του Κιέβου. Αυτό διεφάνη από τις πολλές επαφές και συζητήσεις του προέδρου Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τους επικεφαλής της Γερουσίας Τσακ Σούμερ (Δημοκρατικός Νέα Υόρκη), Μιτς Μακόνελ (Ρεπουμπλικανός Κεντάκι), τον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον (Ρεπουμπλικανός Λουιζιάνα), κορυφαίους γερουσιαστές, τον υπουργό Αμυνας, στρατηγό ε.α. Λόιντ Οστιν, τον επικεφαλής του διακλαδικού επιτελείου πτέραρχο, Τσαρλς Μπράουν USAF, κ.ά. Ο Ουκρανός πρόεδρος διεμήνυσε προς όλους τους συνομιλητές του ότι «η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει της Ρωσίας με την αμερικανική υποστήριξη, αλλά αν δεν την έχει, μπορεί να χάσει και να νικήσει ο Πούτιν και αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για την Ευρώπη και τον κόσμο».

Με υπογραφή Μπλίνκεν οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες νέες κυρώσεις σε περισσότερα από 250 άτομα και οντότητες που έχουν σχέση με την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις σε περισσότερες από 100 οντότητες και ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην αποφυγή κυρώσεων, ενισχύοντας την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη μελλοντική παραγωγική και εξαγωγική ικανότητα της Μόσχας.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για το ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον καθώς ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να εγκρίνει το πακέτο βοήθειάς του πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ανώτατος αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν να λήξει η βοήθεια στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς με τους Ρεπουμπλικανούς. Ο Ζελένσκι μίλησε χθες στο κορυφαίο και παγκόσμιας εμβέλειας Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας (Φορτ Μακνέρ) στην Ουάσιγκτον, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι «η τυχόν αποτυχία να χρηματοδοτηθεί η πολεμική προσπάθεια του Κιέβου για την απόκρουση της Ρωσίας θα αποδυναμώσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί».

Ο Μπάιντεν είναι βασικός υποστηρικτής του Ζελένσκι, πλαισιώνοντας την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας ως μέρος ενός παγκόσμιου αγώνα μεταξύ των δημοκρατιών κατά των επιθετικών απολυταρχιών. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές μπλόκαραν την περασμένη εβδομάδα αίτημα του Λευκού Οίκου για επείγουσα βοήθεια 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως για την Ουκρανία, την Ταϊβάν και το Ισραήλ.

Οι Ρεπουμπλικανοί δήλωσαν ότι θα αρνηθούν το πακέτο για τους στενούς συμμάχους, εκτός αν οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος συμφωνήσουν επίσης σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για την αποτροπή της μετανάστευσης στα σύνορα με το Μεξικό.

«Ο αγώνας μας έχει παγκόσμιες επιπτώσεις»

Στην χθεσινή ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας στην Ουάσιγκτον, ο Ζελένσκι είπε ότι η πολιτική δεν πρέπει να «προδώσει» τους στρατιώτες της Ουκρανίας και επανέλαβε στον Μπάιντεν λέγοντας ότι ο αγώνας τους έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. «Οταν ο ελεύθερος κόσμος διστάζει, τότε είναι που γιορτάζουν οι δικτατορίες και ωριμάζουν οι πιο επικίνδυνες φιλοδοξίες τους. Βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα όταν βλέπουν καθυστερήσεις. Ο Πούτιν πρέπει να χάσει», κατέληξε, ενώ επικαλέστηκε τον αείμνηστο πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν στην ιστορική ομιλία του 1988 που οδήγησε στην ήττα του ανατολικού συνασπισμού και της τότε Σοβιετικής Ενωσης.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου