Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Αποδεκατισμένος ο στρατός του Πούτιν: Έχασε το 87% των στρατευμάτων που είχε πριν την εισβολή στην Ουκρανία και τα 2/3 των αρμάτων μάχης


FILE PHOTO: Μαζική ταφή Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Screenshot via YouTube@UATVEnglish/

Για σχεδόν απίστευτο ποσοστό απωλειών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία έκανε λόγο πηγή που είναι σε γνώση αποχαρακτηρισμένης αξιολόγησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε στο Κογκρέσο και η οποία μίλησε στο CNN.

Συγκεκριμένα, η πηγή ανέφερε πως η Ρωσία έχασε το εντυπωσιακό 87% του συνολικού αριθμού των χερσαίων στρατευμάτων που διέθετε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και τα δύο τρίτα των αρμάτων μάχης πριν από την εισβολή.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες απώλειες ανδρών και εξοπλισμού, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στα δύο χρόνια στις αρχές του επόμενου έτους και Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ουκρανία παραμένει σοβαρά ευάλωτη.

  • Η από πολλού αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι, παρέμεινε  στάσιμη κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, και αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Κίεβο είναι απίθανο να σημειώσει σημαντικά κέρδη τους επόμενους μήνες.

Η αξιολόγηση, που στάλθηκε στο Καπιτώλιο τη Δευτέρα, έρχεται καθώς σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να παράσχουν πρόσθετη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία και η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε εκστρατεία πλήρους κλίμακας για να λάβει συμπληρωματική χρηματοδότηση μέσω του Κογκρέσου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε χθες Τρίτη στην Ουάσιγκτον , συναντώντας τους Αμερικανούς νομοθέτες και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που  είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τον αγώνα κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία μπόρεσε να συνεχίσει τις πολεμικές της προσπάθειες παρά τις μεγάλες απώλειες, χαλαρώνοντας τα πρότυπα στρατολόγησης και προσφεύγοντας στα αποθέματα παλαιότερου εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής.

  • Ωστόσο, η αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διαπίστωσε ότι ο πόλεμος έχει «αναστρέψει δραστικά τη ρωσική προσπάθεια 15 ετών να εκσυγχρονίσει τη χερσαία δύναμή της».

Από τους 360.000 στρατιώτες που εισήλθαν στην Ουκρανία, , η Ρωσία έχει χάσει 315.000 στο πεδίο της μάχης. 2.200 από τα 3.500 τανκς έχουν χαθεί, σύμφωνα με την εκτίμηση. 4.400 από τα 13.600 οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν επίσης καταστραφεί, ποσοστό απωλειών 32%.

 «Από τα τέλη Νοεμβρίου, η Ρωσία έχασε πάνω από το ένα τέταρτο των αποθεμάτων εξοπλισμού των χερσαίων δυνάμεων πριν από την εισβολή», αναφέρει η εκτίμηση. «Αυτό έχει μειώσει την πολυπλοκότητα και την κλίμακα των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν επιτύχει σημαντικά κέρδη στην Ουκρανία από τις αρχές του 2022».

Αλλά είναι το πολιτικό περιβάλλον στην Ουάσιγκτον που παρουσιάζει ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ουκρανία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν σθεναρά οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας επιμένουν να την καταστήσουν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου δαπανών που θα περιλαμβάνει χρήματα για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν  προειδοποιεί  ότι οι ΗΠΑ σύντομα δεν θα έχουν χρήματα για την Ουκρανία.

«Η ιδέα ότι η Ουκρανία επρόκειτο να φέρει τη Ρωσία πίσω στα σύνορα του 1991 ήταν παράλογη», δήλωσε ο γερουσιαστής JD Vance, Ρεπουμπλικανός από το Οχάιο, στο CNN . «Έτσι, αυτό που λέμε στον πρόεδρο και πραγματικά σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι πρέπει να διατυπώσετε ποια είναι η φιλοδοξία. Τι πρόκειται να επιτύχουν 61 δισεκατομμύρια δολάρια που δεν έχουν καταφέρει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια;»

Άλλες πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες που επικαλείται το CNN υποδηλώνουν ότι «η Ρωσία φαίνεται να πιστεύει ότι ένα στρατιωτικό αδιέξοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα εξαντλήσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και θα δώσει τελικά στη Ρωσία το πλεονέκτημα παρά τις ρωσικές απώλειες και τις επίμονες ελλείψεις εκπαιδευμένου προσωπικού, πυρομαχικών και εξοπλισμού». Αυτό αναφέρει εκπρόσωπος  του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πριν από την εισβολή, η Ρωσία είχε συνολικό μόνιμο στρατό περίπου 900.000 εν ενεργεία στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων χερσαίων στρατευμάτων, αερομεταφερόμενων στρατευμάτων, στρατευμάτων ειδικών επιχειρήσεων και άλλου ένστολου προσωπικού, σύμφωνα με τη CIA.

Από την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων σε 1,5 εκατομμύριο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει αρκετούς γύρους στρατολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού φθινοπωρινού κύκλου στρατολόγησης την 1η Οκτωβρίου.

Η Ρωσία έχει επίσης στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την στρατολόγηση καταδίκων από ρωσικές φυλακές οι οποίοι συμμετείχαν στον πόλεμο μέσα από τις γραμμές της μισθοφορικής  Wagner και αύξησε το όριο ηλικίας για ορισμένες κατηγορίες πολιτών να παραμείνουν στην εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με πληροφορίες από CNN

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου