Μιχάλης Ιγνατίου
Μετά από τους «πανηγυρισμούς» για τη (δήθεν) νέα σχέση της Ελλάδας και της κατοχικής Τουρκίας, επήλθε η επαναφορά στην τάξη, ευτυχώς δεν επιστρέψαμε στην προηγούμενη κατάσταση και μακάρι να μην επιστρέψει ποτέ.
Χωρίς αυταπάτες αυτή τη φορά, αντιλήφθηκαν νωρίς στην Αθήνα ότι όλα όσα απαίτησε η Τουρκία κατά καιρούς, παραμένουν ισχυρά στο τραπέζι. Αλλά και στην Άγκυρα κατάλαβαν ότι αυτά τα απαράδεκτα που απαιτούν προσβάλουν την ελληνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας.
Δεν τους «πιάνω» ειλικρινά τους γείτονες. Πιστεύουν ότι θα βρεθεί Έλληνας πολιτικός ηγέτης, ο οποίος θα αποδεχθεί και θα υποκύψει στον εκβιασμό και να παραχωρήσει ελληνικό έδαφος στους Τούρκους; Μα που ζουν; Αν ποτέ αλλάξουν σύνορα στη γειτονιά μας, αυτά πρέπει να είναι της Τουρκίας. Χρωστά τουλάχιστον ένα 25% στους Κούρδους. Απ’ εκεί και πέρα, πρέπει να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και πρέπει να αποχωρήσει από τη Λιβύη. Και όλα τα παραπάνω δεν είναι ευσεβείς πόθοι ενός Έλληνα δημοσιογράφου. Είναι η σημερινή πραγματικότητα. Την οποία αποδέχονται όλοι, και οι Αμερικανοί, οι οποίοι, όμως, δεν κάνουν το παραμικρό, το απολύτως τίποτα, για να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση. Συνεχίζουν και θρέφουν ένα θηρίο.
Ο βασικός λόγος του σημερινού κειμένου είναι η συνομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη Πέμπτη. Την αναμέναμε είναι η αλήθεια, από τη στιγμή κατά την οποία ο πολύς Χακάν Φιντάν δεν μπορούσε να λάβει καμία πρωτοβουλία στις παρατεταμένες συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
Βρέθηκαν στην Άγκυρα, βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα είπαν πριν εννέα ημέρες ξανά στην Ουάσιγκτον, αλλά ο καμπόσος Φιντάν χόρευε γύρω από τις λέξεις. Το χειρότερο γι’ αυτόν ποιο ήταν; Ότι έλεγε ψέματα και για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και για άλλα σοβαρά ζητήματα που μολύνουν τις σχέσεις της κατοχικής δύναμης με την υπερδύναμη.
Στις 8 Δεκεμβρίου, όταν εξήλθε του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έκρυψε, αντίθετα έδειξε ότι ήταν θυμωμένος. Γιατί; Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τού ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την έκβαση του «ξεπαγώματος» ή όχι των μαχητικών F-16 που ζητά να αγοράσει η Τουρκία. Μετά από αυτήν την ενημέρωση ο Φιντάν ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνομιλία μεταξύ των Προέδρων, του κ. Μπάιντεν και του κ. Ταγίπ Ερντογάν.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Αμερικανός Πλανητάρχης αρνείτο πεισματικά να μιλήσει στον Τούρκο ισλαμιστή ηγέτη. Και έχει μεγάλη σημασία γιατί τελικά δέχθηκε. Έπρεπε να γίνει ένα ξεκαθάρισμα χωρίς όμως να τα σπάσουν. Και δεν μπορούσε να κάνει αυτή τη συζήτηση κανένας άλλος εκτός του ίδιου του Προέδρου των ΗΠΑ. Φέρεται να είπε στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα του για ταυτόχρονη απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία και την αγορά των F-16 που τόσο ανάγκη έχει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Η Αμερική παραμένει ακόμα μία δημοκρατική χώρα. Δεν θα γίνει ποτέ όπως η Τουρκία, όπου αποφασίζει ένας αυταρχικός ηγέτης. Ο κ. Μπάιντεν δεν μπορεί να επιβάλει στη Βουλή και τη Γερουσία ψηφοφορίες ή συνεδριάσεις επειδή το απαιτεί ο Ερντογάν.
Η αμερικανική πλευρά δεν περιμένει λύσεις για τη Σουηδία και τα F-16 το επόμενο σύντομο διάστημα. Η έγκριση του αιτήματος της σκανδιναβικής χώρας από την ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, θα ήταν μία μεγάλη έκπληξη, αν γινόταν, ας πούμε, μέχρι τέλος του χρόνου. Οι καλοί παρατηρητές των γεγονότων στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν βλέπουν φως στην άκρη κανενός τούνελ.
Αναφέρονται στην παράγραφο του ανακοινωθέντος της Αμερικανικής Προεδρίας σχετικά με τα δύο σοβαρά αυτά ζητήματα και «βλέπουν» ότι ο Λευκός Οίκος παραπέμπει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον ερχόμενο Ιούλιο, στην Ουάσιγκτον. Εύχονται βέβαια και ελπίζουν ότι ο Ερντογάν θα αλλάξει απόφαση. Οι δύο ηγέτες, σημειώνεται χαρακτηριστικά, συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για την άμεση ένταξη της Σουηδίας αλλά και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με τη Δυτική Συμμαχία.
Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζει το ανακοινωθέν, συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2024 στην Ουάσιγκτον. Θα επιδιωχθεί, δηλαδή, να εορταστεί η ένταξη της Σουηδίας και να έχει μπει στο αυλάκι η πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Υποθέτουμε, λοιπόν, για να επανέλθουμε όπως αρχίσαμε, ότι μέχρι τότε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα παραμείνουν «καλές», εφόσον ο Ερντογάν δεν προκαλέσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην Κύπρο. Θα το πράξει; Βάζω στοίχημα ότι δεν θα βρείτε κανένα διπλωμάτη να βάζει το χέρι του στη φωτιά, ότι δεν θα προχωρήσει τη διχοτομική πολιτική του στο νησί… Και εκεί θα γίνει το τεστ για τον κ. Μητσοτάκη.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Έβηξε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και …κρύωσαν στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ). Η πρόεδρος κ. Αννίτα Δημητρίου άστραψε και βρόντηξε για την ανάγκη να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Ήθελε να δείξει ότι προηγείται του τέως προέδρου του δεξιού κόμματος και ευεργέτη της. Αλλά ο Παφίτης είναι αλεπού. Την οδηγεί στα μονοπάτια του. Άλλωστε και το τελευταίο «κοπελλούι» στον ΔΗΣΥ γνωρίζει ότι η προεδρία της κ. Δημητρίου είναι προσωρινή. Δεν νομίζει κανείς ότι θα επανέλθει ο κ. Νεοφύτου, αλλά σίγουρα θα επιχειρήσει να τοποθετήσει κάποιο δικό του στέλεχος. Και βεβαίως δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία ότι στην πορεία θα συνεργαστεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αφού ο πόνος της ήττας πέρασε καθώς δεν ξεχνά ότι «ο Νίκος είναι δικό του παιδί», όπως ακούω να λέει δεξιά και αριστερά…
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Για ποια πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο της Κύπρου, ομιλούμε; Μα καταλαβαίνετε τι λέτε μερικοί ή έχετε κουζουλέψει; Αν συμβεί αυτό -που αμφιβάλλω- σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας; Διότι δεν θα δεχθεί να πάει ο κ. Χριστοδουλίδης στην Άγκυρα, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Απ’ ότι ξέρω δεν αποφάσισε να ντυθεί με ζουρλομανδύα…
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ… Θα παραμείνω και τούτη την Κυριακή σε δύο θέματα που μού χρωστά απάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτον οι πολίτες της Κύπρου φορτώθηκαν δισεκατομμύρια για να σωθούν οι τράπεζες; Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να κόψει το βήχα στους τραπεζίτες. Οι περιουσίες των πολιτών δεν είναι για ξεπούλημα κ. Πρόεδρε… Δεύτερον: Επιτέλους, δώστε στη δημοσιότητα το πόρισμα για τα ρατσιστικά επεισόδια στη Λεμεσό και τη Χλώρακα. Να πείτε ότι οργανώθηκαν από τα κατεχόμενα με τη συνδρομή πρακτόρων της κατοχικής δύναμης, που φέρουν συριακά και ελληνικά ονόματα. Ποιον φοβάστε κ. Πρόεδρε;
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου