Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Τουρκία: ανησυχεί η κυβέρνηση Ερτνογάν για την απόφαση 12 χωρών να διακόψουν την χρηματοδότηση της Unrwa

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FILIP SINGER/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Τουρκία ανησυχεί για την απόφαση ορισμένων χωρών να διακόψουν την χρηματοδότηση της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) και τις καλεί να επανεξετάσουν την απόφασή τους, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η διακοπή της χρηματοδότησης έπειτα από ισχυρισμούς ότι περί τους δώδεκα από τους 13.000 εργαζόμενους της Unrwa στην Γάζα ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου βλάπτει κυρίως τους παλαιστίνιους πολίτες.

«Εργαζόμενη υπό δύσκολες συνθήκες, η Unrwa καλύπτει τις ζωτικές ανάγκες εκατομμυρίων παλαιστινίων προσφύγων. Από τις 7 Οκτωβρίου, περισσότερα από 150 μέλη του προσωπικού της Unrwa σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στην Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Γκουτέρες: Θα λογοδοτήσει όποιος εργαζόμενος του ΟΗΕ έχει ανάμιξη σε «τρομοκρατικές ενέργειες»


Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα λογοδοτήσει «όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες» ύστερα από τις καταγγελίες ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εμπλέκονταν στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.Ωστόσο ο Γκουτέρες έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά την απόφαση εννέα χωρών να σταματήσουν τη χρηματοδότησή τους.

«Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων και μέσω ποινικής δίωξης», ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΗΕ σε δήλωση. «Η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων σύμφωνα με τις συνήθειες διαδικασίες της Γραμματείας για τέτοιου είδους συνεργασία».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «Οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Στα πρώτα άμεσα σχόλιά του για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους της UNRWA που εμπλέκονται στις «αποτροπιαστικές, καταγγελλόμενες ενέργειες». Από τους 12 εμπλεκόμενους, δήλωσε, η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ακολούθησαν χθες το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, μια σημαντική πηγή στήριξης για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τις καταγγελίες από το Ισραήλ.

«Ενώ κατανοώ τις ανησυχίες τους --και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι κατηγορίες αυτές-- κάνω ισχυρή έκκληση προς τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους να διασφαλίσουν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της UNRWA», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Υιοθετώντας ακόμα πιο σκληρό τόνο, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε ότι «Θα ήταν ιδιαιτέρως ανεύθυνο να τιμωρείται μια Υπηρεσία και μια ολόκληρη κοινότητα στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της εξαιτίας ισχυρισμών για ποινικές ενέργειες σε βάρος ορισμένων προσώπων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμών και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή».

Στην ανακοίνωσή του, ο Λαζαρινί καλεί τις χώρες να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για αναστολή της χρηματοδότησης. «Οι ζωές των ανθρώπων στη Γάζα εξαρτώνται από τη στήριξη αυτή, όπως και η περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε.


ΠΗΓΗ https://tomanifesto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου