Εννέα χώρες πάγωσαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ για συμμετοχή εργαζομένων στις επιθέσεις της Χαμάς.
Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δραστηριοποιείται στη Γάζα από το 1949. Είναι υπεύθυνη να παράσχει υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας και απασχολεί σχεδόν 13.000 ανθρώπους εντός της Γάζας.
Όμως, οι τελευταίες κατηγορίες του Ισραήλέβαλαν την υπηρεσία στο μικροσκόπιο των ερευνών και συγκεκριμένα 12 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι εργαζόμενοι αυτοί συμμετείχαν και βοήθησαν επιχειρήσεις της Χαμάςστην πρώτη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Το χρονικό περιθώριο δεν έχει ξεκαθαριστεί αλλά ο επικεφαλής του UNRWA, Φελίπε Λατζαρίνι, ξεκαθάρισε ότι "έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις αποτρόπαιες κατηγορίες από το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ώστε να ξεκαθαριστούν τα γεγονότα".
Αντιδράσεις στη χώρα για την αμφιλεγόμενη απόφαση
Όπως και να έχει, εννέα χώρες συνολικά αποφάσισαν την άμεση παύση χρηματοδότησης προς την υπηρεσία. Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ολλανδία και την Φινλανδία.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν ξεκάθαρο. "Δηλώνουμε συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς συμμετοχής εργαζομένων της υπηρεσίας για λογαριασμό της Χαμάς στην αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου την οποία η χώρα έχει επανειλημμένως καταδικάσει", ήταν η χαρακτηριστική ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο πρώην υφυπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ χαιρέτησε την απόφαση καθώς όπως δήλωσε "το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπάρξει αρκετά απαθές ως προς το ποιους χρηματοδοτούσε". Η Σάρα Τσάμπιον από την άλλη, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και πρόεδρος της βουλευτικής επιτροπής που ελέγχει την χρηματοδότηση της χώρας προς διεθνείς οργανισμούς (Commons International Development) περιέγραψε την εξέλιξη ως "πολύ ανησυχητική" καθώς όπως δήλωσε "η υπηρεσία, πολλές φορές, λειτουργεί ως τοπική αρχή στην περιοχή κάτι που σημαίνει πως θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες".
Το θέμα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναμένεται να απασχολήσει εντονότερα τη χώρα με το άνοιγμα της βρετανικής Βουλής, αύριο Δευτέρα.
Τι σημαίνει πρακτικά η παύση χρηματοδότησης;
Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, η Βρετανία από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τώρα έχει διαθέσει 27 εκατομμύρια λίρες προς την Υπηρεσία του ΟΗΕ. Μάλιστα, τον ερχόμενο Απρίλιο υπολόγιζε να δώσει επιπλέον 2 εκατομμύρια και ακόμα 9 εκατομμύρια τον Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει, ότι φέτος τουλάχιστον 11 εκατομμύρια λίρες δεν θα ενισχύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ένας από τους κορυφαίους συμβούλους του πρωθυπουργού του Ισραήλ και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μαρκ Ρέγκεβ μίλησε την Παρασκευή στο BBC και έκανε λόγο "για δασκάλους της υπηρεσίας που γιόρταζαν ανοιχτά τις επιθέσεις".
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό διάφορα τμήματα του ΟΗΕ για μεροληψία αλλά ακόμα και αντισημιτισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μάλιστα, Ίσραϊλ Κατζ, χθες – παρότι ήταν Σάββατο – θέλησε να δηλώσει ότι θα απομακρύνει την υπηρεσία από την Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.
Ο επικεφαλής της UNWRA Φελίπε Λατζαρίνι χαρακτήρισε πάντως ως αρκετά ανεύθυνο να επιβληθούν κυρώσεις σε μια υπηρεσία και σε μια ολόκληρη κοινότητα εξαιτίας κάποιων μεμονωμένων περιστατικών και μάλιστα μια τέτοια περίοδο πολέμου και πολιτικών αναταραχών".
Η υπηρεσία πάντως επισημαίνει τη δυσκολία να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ενώ τονίζει ότι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στις 12 εβδομάδες της εμπόλεμης κατάστασης.
Πηγή: Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου